Észak-Ciprus: Mediterrán örökségek királyi terítéke

Időpont: 2023. május 10- 17.
Utazás: Közvetlen WizzAir repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: Helyi besorolású 4 csillagos szálloda 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (vacsora előzetesen igényelhető)
Létszám: 28  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő helyi török házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

Tudományos vendég: Dr. Karancsi Zoltán, geográfus egyetemi docens, SZTE JGYPK

„Egyetlen pap sem prédikálhat egyszerre kétféle templomban.” – ciprusi szólás 

Unikális kincseket vigyázó, szubtrópusi napfényben fürdőző földdarab, a vég nélküli tengerkék ölelésében. Sokak szerint az utolsó, még részben érintetlen táj – épp amilyen egykor (a beruházások és fejlesztések előtt) a Földközi-tengeri világ lehetett…
Három kontinens (Ázsia, Afrika, Európa) határán, török – egyiptomi – görög – libanoni – arab – és angol örökségekkel. Legrégebbi történeteit Lineáris B írással vetették agyagtáblákra… úgy 4 évezreddel ezelőtt. Máig élő szólásai, dallamai és receptjei az ókori hettita,- föníciai,- vagy éppen görög és római időkre vezethetők vissza. Jártak itt Bizánc császárai, Velence dózséi – itt koronázták Jeruzsálem és Ciprus királyait – s itt remegtek bele a hegyek Oroszlánszívű Richárd kereszteseinek kardcsapásaiba. Legyen bármilyen hihetetlen, de ezen a különleges szigeten még a francia gótika uralkodói katedrális remekei is a legkifinomultabb perzsa– és oszmán stílusjegyekkel ötvöződtek, nemesedtek.
S hogy milyen a Földközi-tenger egyetlen szubtrópusi jellegű, máig szinte érintetlen partvidékének lágyan simogató vize? Azt is csak itt próbálhatják ki – a bátrak és kortalanok…

1. nap: Miért éppen Észak-Ciprus?
Találkozás kora reggel a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés Lárnaka nemzetközi repterére közvetlen WizzAir járattal, délelőtt 10:45 órai érkezéssel. Útközben ismertető Ciprus egyedien kedvező éghajlatáról, időjárásáról, illetve utolsó 500 évének igen összetett múltjáról. Néhány szó a Velencei-Ciprus (1489-1571), Oszmán-Ciprus (1571-1878), Brit-Ciprus (1878-1960) korszakok legfontosabb eseményeiről, illetve a mai megosztottságról, s Észak-Ciprus kialakulásáról. Városnézés Nicosiában, majd átlépés Lefkoşaba (Észak-Nicosia). Szemelvények, sztorik  a megosztott főváros múltjából: A többezer éves települést II. Niképhorosz Phókasz császár emelte Ciprus fővárosává, 965-ben. Oroszlánszívű Richárd „adta át” a Templomos lovagrendnek, akik az 1310-ben itt lezajlott perben veszítették el jogaikat, tulajdonukat. Katedrálisa (a mai Szelimije Mecset) 1489-ig volt a ciprusi királyok koronázó temploma. Nagy-Britannia 1960-ban nyilvánította függetlenné a szigetországot, az ezt követő zavargások végén 1974-ben osztották ketté a fővárost. A Miért? és Hogyan? kérdések megválaszolása. Látogatás a Green Line, vagy Atilla Line (török-görög) határ néhány pontján, majd séta a Szelimije-negyed keleti utcáin, és középkori erődfalainál. Csoportkép készítése a francia-gótikus Szelimije Mecset – Katedrálisnál. Utazás Girne-be (görögül Kyrenia), majd hotelszobáink elfoglalása.

Éj Girne-ben

2. nap: Girne (Kyrenia); Jeruzsálem királyai és a Serenimissa nyomán
Reggeli után séta a kikötőben. Girne az egész sziget legszebb és legszebb fekvésű városa. Állítólag Trója menekültjei alapították a Kr.e. XIII. században, Kis-Ázsia közelsége miatt azóta is „kikerülhetetlen” tengeri tranzit megálló. Az ókori kikötő sokáig az egyiptomi Ptolemaida-dinasztia fennhatósága alatt állt, mielőtt „rómaivá vált”volna. Erődjét Lusignan Guidó jeruzsálemi király építette, majd évszázadokkal később, 1489-ben került Velence tulajdonába.  A méltán híres tengeri erőd ma is a La Serenissima néhai tengeri hatalmát hirdeti. Közös látogatás az erődben, a Tengerészeti és Hajóroncs Múzeumban.  Továbbutazás az 1187-ben a jeruzsálemi Szent Sír templomból elmenekült szerzetesek által épített Bellapais Rendház romjaihoz. A „fehér kanonokok” (premontrei rend) a Lusignan-ház uralkodóinak legfőbb szellemi, lelki támaszai közé tartoztak. A kolostort Szelim szultán ajándékozta az ortodox szerzeteseknek, majd a brit időkben kórházként működött. 1912-től brit restaurátorok állították helyre – csodaszépen. A látogatás egyben betekintés a Regnum Cypri, a latin keresztény Ciprusi-jeruzsálemi királyság korába. Továbbutazás a Kiréniai-hegységben tornyosuló Szent Hilárión fellegvárba, a ciprus-jeruzsálemi királyok „sasfészkébe”. Az elképesztő panorámák élvezete és fotózása a Felsővárból, a Királynők ablakából.

Éj Girne-ben

 

3. nap: Észak-Ciprus nyugalma és diszkrét bája
Reggeli után utazás Észak-Ciprus legnyugatibb – s egyben legnyugodtabb szegletébe, a Güzelyurt-öböl mediterrán mezőgazdaságáról ismert vidékére. Rövid látogatás Güzelyurt (Morphou), „a citrusok városa” központjában. A ma 25.000 fős város a XII-XIV. sz.-ban egy keresztes cukornádtermelő casalia-ként vált ismertté, majd a XVI. századtól rendezkedtek be a narancs, lime és citromtermesztésre. Továbbutazás a 250 m magasra épült, csodaszép fekvésű Vouni palota romjaihoz. A 3 szintes palotát Doxandrus főníciai király építtette, sokáig perzsa felügyelet alatt állt, majd az ókori görög időkben nagyszerű Pallasz Athéné szentéllyel bővült. Rövid látogatás Soli bazilikájának romjainál, majd utazás Lefke-be, birtokbejárással egy narancs ültetvényen. Délutáni visszaérkezés a hotelbe.

 Éj Girne-ben

4. nap: „Szomszédolás” Lárnaka vidékén
Reggeli utazás a belső határra, majd átlépés Zöld vonalon, (hivatalosan United Nations Buffer Zone in Cyprus), vagy, ahogy törökül hívják, az Atilla vonalon a Ciprusi Köztársaságba. Útközben néhány szó az Operation Atilla, vagyis az 1974. évi török partraszállás eseményeiről. Látogatás a ma 80.000 lakosú Lárnaka (Szeged testvérvárosa) belvárosában, illetve tengerpartján. A város Kittim, vagy Kition néven a főníciaiak egyik legjelentősebb kikötője volt, így külön figyelmet szentelünk a Kr. e. 2500 – Kr.e. 64. időszakban fennállt ókori Főnícia örökségének. Látogatás a Szent Lázár templomnál, majd a középkori Tengeri erődnél. A Pierides Múzeum közös megtekintése. (A brit gyarmati stílusú épületben berendezett régészeti- és térkép kiállítás a sziget leghíresebb magángyűjteménye.) Utazás a 2,2 km2 területű Lárnaka sóstó körül, szerencsés esetben flamingók fényképezésével. Látogatás a Hala Sultan Tekke zarándokjáró helyen, majd továbbutazás a Troodos-hegység oldalában, 650 m magasságban „fészkelő” Pano Lefkara városkájába. Lefkara Ciprus egyik legszebb, hagyományos görög települése. A „Lefkaritika”, vagyis lefkarai hímzés már a XVIII-XIX. században is világhírű kézműves termékként volt ismert, ezzel is magyarázható, hogy gyártói az USA-ba, Dél-Afrikába, de még Ausztráliába is eljutottak, kereskedési okokból. Séta a gyönyörű fekvésű városkában, ahol lépten-nyomon, a nagyvilágból visszatért ciprusi görögökkel találkozhatunk. „Visszalépés” az Atilla vonalon (Zöld vonal) át a koraesti órákban.

Éj Girne-ben

5. nap: A Karpass-félszigeten
Reggeli után indulás a sziget, kiépítetlen, keleti nyúlványára, a Karpass-félszigetre (törökül Karpaz). A déli partján 47 db (!) különböző, szinte érintetlen homokos stranddal büszkélkedő félsziget leglátványosabb területe az Altinkum plaj, vagyis az Aranysivatag strand. Több km hosszú partszakaszán lágy homokdűnék láncai sorakoznak, máig őrizve a Földközi-tenger „ember előtti” hangulatát. Látogatás az András apostol (Szent András) által alapított Apostolos Andreas Manastiri kolostorban, ahol az apostol csodás gyógyításokat hajtott végre, illetve, ahol sokkal később Oroszlánszívű Richárd (1157 – 1199) elfogta Komnénosz Izsák ciprusi királyt, hogy szigetét és trónját… Lusignan Guidó (1150 – 1154) jeruzsálemi királynak adja. A híres kolostorban tett látogatás után séta és strandolás az Altinkum fövenyén. Délutáni átutazás a félsziget északi partjára, látogatással az Alagadi teknősparton, Ciprus és Kis-Ázsia, talán legismertebb tengeri teknős fészkelő zónájában. Késő délutáni visszaérkezés hotelünkbe.

Éj Girne-ben

6. nap: Időutazás Salamistól – a Brit Birodalomig…
Reggeli után utazás a Trójai háború idején alapított, ókori Szalamisz városába. A Pedieosz folyó partján épült város sokáig a sziget legfontosabb kikötője volt. Athén oldalán harcolt a perzsák ellen, Nagy Sándor uralkodását követően Egyiptomból kormányozták a Ptolemaidák. A 332. évi nagy földrengés után II. Constantinusz császár építtette újjá, s a 600-as évekig virágzott. Séta a romvárosban, látogatással a múzeumban. Rövid utazás Gazimağusa (görögül Famagusta) városába. Akkon (Acre) 1291-ben történt elfoglalása után a Szentföld megmaradt keresztesei ebbe a volt bizánci kikötőbe menekültek, s ezt a várost tették a Levantei kereskedelem legfontosabb tranzit állomásává. 1298-ban megkezdték a Szent Miklós katedrális (a „kis-ázsiai Reimsi katedrális”) építését, s ettől fogva itt koronázták Jeruzsálem latin királyait.  Így viselték Ciprus keresztes uralkodói a jeruzsálemi király címet is, 1192 – 1489 időszakában. A koronázó katedrálist 1571-ben alakították nagymecsetté, azóta a Lala Musztafa Pasa mecset nevet viseli. Közös látogatás a koronázó katedrális-mecsetben, majd séta a középkori falaknál, néhány további szóval a Selyemútról, a levantei távolsági kereskedelemről – a város aranykoráról. Hogyan lett Ciprus brit? A modern Ciprust megteremtő brit uralom (1878 – 1960) korszakának áttekintése, röviden, kitekintéssel a Brit Birodalom néhai földközi-tengeri érdekeltségeire. Délutáni visszautazás Girnébe.

  Éj Girne-ben

7. nap: Pihenés, szabadprogram
Egész napos szabadidő, pihenés. Néhány opciós lehetőség: 1./ Pihenés a tengerparton (lejutás taxival); 2./ Szabadidő Girne (Kyrenia) óvárosában, kikötőjében (eljutás taxival); 3./ Nicosia (Lefkosa) látogatás helyi busszal. A búcsúvacsora közben felkészülés a jövő évi Türkiz-partvidék (Török-Riviéra) utazásunkra.

Éj Girne-ben

8.nap: Május a Liszt Ferenc reptéren
Korai ébresztő, korai reggelivel. 7:30-kor indulás a Lárnakai nemzetközi repülőtérre. 11:20-kor elrepülés Budapestre, megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 13:30-kor.

Részvételi díj reggelivel 217.000,.Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 79.000,-Ft
20 kg-os feladott poggyász 62.000,-Ft
Belépők (helyben fizetendő) 36,-EUR
Stornó biztosítás 2,2%
Fakultatív vacsora 23.000,-Ft
Elvárt borravaló 2,-EUR/nap
1 ágyas felár:   57.000,-Ft

FIGYELEM! 

Fürdőruhát, strandfelszerelést, naptejet hozzunk magunkkal.

A programok sorrendje változhat.

Szállodánk: The Olive Tree Hotel
https://hotelolivetree.com