A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei

Trója – Assos (Apollonia) – Égei-tenger – Bozcaada –sziget (Tenedos)Çanakkale 1915 Függőhíd –Iznik – Bursa – Uludag-hegy (2.543 m)

Garantáltan induló út

Látogatással Tekirdağban, a II. Rákóczi Ferenc emlékház-múzeumban

Időpont: 2024. május 18-25. és augusztus 1-8.
Létszám: Min. 22 fő + 1 fő magyar kísérő+ 1 fő török házigazda
Utazás: Menetrendszerinti repülőjáraton, a helyszíneken hajón, busszal és gyalog
Szállás: 4**** csillagos hotelekben
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora) – Isztambulban csak reggeli

„A tanárok az egyetlen és kizárólagos emberek, akik nemzeteket mentenek meg.” Musztafa Kemal Atatürk

A Lepantoi csata, 1571. festmény

A Márvány-tenger és vidéke (Dardanellák, Gallipoli és az Égei-partok) sokak szerint a Föld stratégiai középpontja. Itt zajlott a Trójai háború,- itt vonultak fel a perzsa nagykirályok és Nagy Sándor seregei,- itt épült fel Nova Roma – Konstantinápoly, a mai Isztambul. Az ókor hajnala óta „ide futott be” a Selyemút – de ugyanúgy a XIX. századi Orient Express is, Agatha Christie-vel, vagy Jules Verne-vel a fedélzeten. Itt épültek fel a csodálatos szeldzsuk és oszmán fővárosok (Iznik, Bursza, Isztambul) s itt adták át 2022-ben a modern építészet új csodáját, bolygónk leghosszabb és legnagyobb függőhídját, az 1915 Çanakkale-t. Ez volt az Oszmán Birodalom hadiflottáinak főhadiszállása. Itt nemesednek Bozcada-sziget lágy borai, s mossák a festői Apollonia partjait az Égei-tenger hullámai.  Magyar emlékekben is kivételesen gazdag ez a táj: Itt élt 25 éven át a száműzött II. Rákóczi Ferenc és fejedelmi udvara, itt járta felfedező útját a fiatal Orbán Balázs vagy Vámbéry Ármin. Itt élt “a legnagyobb magyar” fia, Széchenyi Ödön Pasa, s innen indult Amerikába Kossuth Lajos, vagy Mészáros Lázár hajója is.  Ez az UNESCO világörökségek páratlan földje és vize – a Marmara Bölgesi, vagyis a Márvány-tenger Régió.

Utunk része a látogatás Tekirdağban, a II. Rákóczi Ferenc Emlékház-Múzeumban.

1. nap: Galata-híd: A Föld középpontja; török kávé az Orient Express pályaudvarán
Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520 – 1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról.  Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez.  Közös séta a Galata-hídon, annak közepéig – ami egyben sokak szerint Földünk közepe is. Rövid szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár) majd török kávézási lehetőség az Orient Express isztambuli végállomásának műemlék épületegyüttesében. Koraesti érkezés hotelünkbe.

Éj Isztambulban

2. nap: Isztambul UNESCO világörökségi negyedeiben
Reggeli után kezdődő városnézésünk minden egyes lépése UNESCO világörökségi helyszínekre vezet. Séta a Szultanahmet-téren (Konstantinápolyi Hippodrom): Delphoi Kígyó-oszlop – III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje – II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Jusztiniánusz császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába – ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 2-3 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek… stb. megtekintésével.) Séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, amíg kedvünk, erőnk és pénztárcánk bírja.

Éj Isztambulban

3. nap: A Márvány-tengeren át Iznikbe és Bursába
Reggeli után utazás a Márvány-tenger partjára, Eskihisar (Öreg Erőd) kikötőjébe, majd behajózás Bursa irányába. Ismerkedés a 11.350 km2 kiterjedésű tenger természetföldrajzi határaival, a Boszporusz szoros (a Fekete-tenger kapuja) és a Dardanellák (az Égei-tenger kapuja) közlekedés-földrajzi szerepével. Rövid utazás Iznik városkájába, az ókori római Nicea-ba, ahol Nagy Konstantin császár részvételével 325-ben tartották a kereszténység első, meghatározó zsinatát. Fotószünet a 32 X 10 km méretű, festői Iznik Gölü-tó partján, majd látogatás a máig impozáns római-bizánci városfalaknál és kapuknál. Rövid elmélkedés a Zöld Mecsetben, majd utazás a milliónyi gyümölcsfa földjén át „Cennet Bursa” a „Mennyei Bursa” városába. A dinasztiaalapító Oszmán fia I. Orhán (1324 – 1362) itt, Bursában rendezte be az Oszmán-szultánság első fővárosát, rendkívül gazdag, UNESCO világörökségi műemlékállományt hagyva az utókorra, több mint 200 db (!) védett épülettel. A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a várban, Oszmán és Orhán sírjainál, közben rövid ismerkedés a város „törökök előtti” korával, illetve a selyemhernyó tenyésztés és a selyem készítés technikáival.

Éj Bursában

4. nap: Az Uludag-hegy (2.543 m) mennyei legelői; Cumalikizik
Reggeli után látogatás a 2.543 m magas Uludag hegyen. Feljutás felvonóval a magashegységi legelőkre,  sétával a főgerinc oxigéndús oldalában. A ligetes fenyvesek fényképezése, közben kitekintés a mai Törökország néhány nagyobb területű, ismertebb magashegységi, nemzeti parkjára, azok látványosságaira. “Időutazás” az UNESCO világörökségi Cumalikizik hegyi városkájába. Séta a középkori hangulatú városkában, az oszmán építészet sajátosságainak megfigyelésével. Visszatérés Bursa óvárosába.

Séta az Ulu Cami (Hatalmas Dzsámi) területén, ismerkedés az építtető Bayezit Yildirim (A Mennydörgés) szultán (1389-1402) korával és háborúival. Szabadidő a Központi Bazár UNESCO világörökségi karavánszerájaiban.  Átutazás a Bayezit a Mennydörgés mecset és türbe együtteshez. Séta a rettegett szultán sírjánál, közben ismertető Timúr Lenk birodalmáról, s arról hogyan mentette meg Timúr Magyarországot és a keresztény nyugatot Bayezit seregeitől. Látogatás a Zöld Mecsetnél és a Zöld Türbénél. Este fakultatív fürdőzés az Eski Kaplica oszmán fürdőben, előzetes jelentkezés szerint.

Éj Bursában

5. nap: Trója falainál; Čanakkale 1915
(Figyelem! A mai napon fürdőruhát, strandfelszerelést hozzunk magunkkal.)

Reggeli után utazás Čanakkale kikötővárosába. Menet közben fejezetek az Oszmán tengeri flotta hosszú múltjából, illetve néhány török admirális életéből. Ki volt Piri Reis (1465 – 1553)? – igaz mesék a világhírű tengerész-kartográfus hihetetlen pályafutásáról. Fényképszünet Földünk legnagyobb függőhídja, a 4.608 m hosszú, 318 m (!) pilon magasságú Čanakkale 1915 Függőhídnál, menet közben néhány összehasonlítás „picinyke” kistestvérével, a Golden Gate-vel.  Az UNESCO világörökségi Trója felé közeledve áttekintés az első ásatásokat vezető Heinrich Schliemann (1822 – 1890) kalandfilmekbe illő életéről, illetve a legendás Priam Kincs máig ismert tárgyairól. Közös séta Trója romjai között. Továbbutazás Assos romvárosához, az Égei-tenger nagyszerű panorámáinak élvezetével. Koraesti visszaérkezés Čanakkale-be.

Éj Čanakkale környékén

6. nap: Bozcaadameseszép szigete
(Figyelem! A mai napon fürdőruhát, strandfelszerelést hozzunk magunkkal.)

Reggeli után utazás busszal Geyikli kikötőjébe. Behajózás Bozcaada-szigetére. A 40 km2 területű sziget Törökország “Égei-tengeri gyöngye”. A meseszép, s egyben stratégiai fontosságú sziget első várát még a főníciaiak építették, hogy azután ókori római, majd bizánci birtokká váljon. A velencei-genovai háborúkban (1256-1381) többször is kiürítették, 1455-ben vált a szultánok tengeri bázisává. Látogatás a várnál, majd az óváros hangulatos utcáin. Borkóstoló majd strandolás. Késő délutáni visszautazás az ázsiai partokra. Látogatás a Brad Pitt által a városnak ajándékozott Trójai falónál, amit a Troy c. szuperprodukcióban láthattak a nézők. Séta Canakkale erődjénél, majd rövid szabadidő. A “hollywoodi Akhilleus” filmes karrierjének, szerepeinek megvitatási lehetősége… majd vacsora.

Éj Čanakkale környékén

7. nap: Magyarok törökföldön
Reggeli után vezetés a Čanakkale 1915 Függőhídoz, amin átutazunk Európába. Néhány szó a Gallipolinál és  Čanakkale-nál lezajlott I. Világháborús ütközetekről, az Oszmán Birodalom feldarabolásáról, illetve a Török függetlenségi háború (1919-1923) eredményeiről. Látogatás Gallipoli (Gelibolu) régi kikötőjében, Piri Reis admirális szobránál, majd a róla elnevezett Tengerészeti Múzeumban. Tekirdagba (Rodostó) menet emlékezés II. Rákóczi Ferenc és kísérete törökországi száműzetésére – illetve a megannyi magyar katonára, államférfira, emigránsra, aki hosszabb-rövidebb ideig az Oszmán Birodalomban lelt menedékre, vagy itt tartózkodott a háborúk, szabadságharcok következtében. Néhány kiragadott név: Mikes Kelemen; Kmety György; Mészáros Lázár; Szőllősy Ferenc; Úrházy György; Orbán Balázs… és még nagyon sokan mások…

Látogatás a tekirdagi Rákóczi Emlékház-Múzeumban, majd utazás Isztambulba, este szabadprogram.

Éj Isztambulban

8. nap: A Nagy Bazár forgata
Reggeli után két program között választhatnak a résztvevők.

1./ Séta és vásárlási lehetőség a Nagy Bazár területén, környékén

vagy

2./ Fakultatív hajókirándulási lehetőség a Boszporuszon 20.000,-Ft/fő

Kijelentkezés a szobákból déli 12:00 óráig.
Indulás a nemzetközi reptérre 14:00 órakor.
Elrepülés Budapestre menetrend szerint.

Részvételi díj félpanzióval (Isztambulban csak reggeli) – 2024. május 18-25. 400.000,-Ft
Részvételi díj félpanzióval (Isztambulban csak reggeli)- 2024. augusztus 1-8. 415.000,-Ft
BBP biztosítás köthető
Belépők  120,-EUR
Repülőjegy irányár, illetékkel (Csak a foglalás pillanatában véglegesedik!)  115.000,-Ft
Fakultatív Boszporusz hajózás 20 .000,-Ft/ fő
Fakultatív vacsorák Isztambulban 35.000,-Ft
Elvárt borravaló 5 ,-EUR/fő/nap
1 ágyas felár:  145.000,-Ft
a