KILAUEA (!) – 2. rész

A Hawaii-szigetek és bolygónk legaktívabb, legtermékenyebb vulkánja.  Semmihez nem mérhető UNESCO világörökségi kincs. 2018-ban hónapokon át „média világsztár”: a rettenet és menekülők fortyogó földje… Pele istennő lakhelye. A nemzetközi turizmus egyik legvonzóbb látványossága. A hely, amit (legalább) egyszer minden amerikai látni szeretne. A bakancslisták egyik csúcs-szereplője. A maoli őslakosok „Folyton növekedő” és „Okádó”-ként (a Kilauea polinéz jelentése) tisztelt tabu vidéke.

2018. évi események és tudósítások

A magyar kereskedelmi média a fokozott vulkáni tevékenységek kezdetét követően 2-3 héttel kezdte meg rendszeres tudósításait. Valószínűleg leginkább a CNBC, az NBC News és az USA Today anyagainak átvételével. Amerikában 2018. május 3-tól lett „főhír” a Kilauea, míg itthon május második felétől. Június első hetétől már „soha nem csituló” aktivitásról szóltak a hírek, illetve, hogy a VOG (mérgező gázok) már 3.700 km távolságra, a Marshall-szigeteken is veszélyt jelentenek. Leginkább a 2.500 fő kitelepítéséről szóló hírek ismétlődtek, az érintett (rendkívül ritkán lakott) helyszínek bemutatásával, mint pl. a Leilani Estates, Pahoa és Kapoho.  Különösen népszerűek voltak a 132-es számú úton átfolyó lángoló láva-, illetve a felperzselt 75 lakóház valamelyikének felvételei. Amikor a hatóságok többszöri bejelentés és tájékoztatás után 24 órás, kötelező evakuálási – vagy letartóztatási határidőt szabtak, a média még-inkább felpergette a híreket… hiszen számolni lehetett azzal, hogy néhányan nem fognak eleget tenni a felhívásnak (legyen az bármennyire pontosan előkészített és kivitelezett). Már pedig, ha sikerül síró „hátrahagyottakat” találni az „életveszélyben” – az már nem csak igazi hír… de a politikai lehetőségek forró és termékeny talaja is egyben…

2018. május utolsó hetében + 60 nappal meghosszabbították a rendkívüli állapotot (Emergency Proclamation) – 2018. augusztus 1. határidőig.

2018. szeptemberétől azután minden visszatért a régi, „35 éve megszokott” kerékvágásba. A Kilauea 35 éve tartó, folyamatos működéséről már jóval kevesebb tudósítás látott napvilágot – a menekülő emberek, kisírt szemek, bajba került kutyusok… és az „életüket kockáztató” kosztümös tudósítók nélküli képsorokra pedig semmiféle kereskedelmi média nem tartott már igényt.

A 2018. szeptemberéig kifolyó lávák által érintett terület sötét barack színnel. (Flows from 5/3 – 8/9.)

Az UNESCO világörökségi Hawaii Vulkánok Nemzeti Park

A Kilauea kráterét körbeölelő, illetve a Mauna Loa déli lejtőin felkapaszkodó 1.309 km2 területű Hawai’i Volcanoes National Park (Hawai Vulkánok Nemzeti Park) különleges látnivalói már több mint 150 éve mágnesként vonzzák ide a látogatókat – a Föld minden tájáról. 1840-ben (!) indultak az első csoportosan szervezett látogatások. 1912-ben épült fel az állandó megfigyelő állomás (Hawaiian Volcanoes Observatory), s a magyar történelemből is jól ismert Woodrow Wilson elnöksége idején, 1916-ban nyilvánították a területet szigorúan védett nemzeti parkká. Ekkor kezdődött a korábbi aktívabb időszakok megfigyeléseinek rendszerezése, illetve azok „számozása”. (Ez alapján mondható, hogy a tavaly nyári események a 62. aktívabb időszak krónikájához tartoznak.) Endemikus fajainak is köszönhetően, 1980-ban bioszféra rezervátum státuszt kapott. 1987. óta UNESCO világörökségi védelem alatt áll – s egyedülálló módon, az aktívabb kitörési időszakokban a turisták száma csak növekedik. Az évi látogatói szám napjainkban 2.700.000 – 3.100.000 fő. Mára a műemlékként is regisztrált Volcano House Hotel az egyetlen, ami a területén működhet – az összes többi szálláshelyet lebontották, s mára az emlékük is elenyészett. A nemzeti park topográfiai és természeti változatossága egészen rendkívüli: Az óceán szintjétől  – 4.039 m magasságig sétálhatnak a fáradhatatlanok (több napos, rendkívül kemény túra). Az őserdők zöld környezetétől –  a Ka’u –sivatag kietlen kőtengeréig. A park határain kívül is számos különleges „nem hivatalos” program várja a látogatókat, a forró lávapatak melletti sétától – a 4.000 m feletti jégen csúszkálásig. A világhírű nemzeti park jól kiépített Chain of Craters Road (Kráterek lánca) útja a Kilauea kráterét „járja félkörbe”, illetve a krátertől az óceánig vezet – útközben kráterekkel, aktív kénmezőkkel, láva-alagutakkal, óceáni láva boltívekkel, hidakkal – és hihetetlen pahoehoe, vagyis kötélláva mezőkkel.

Érthető, miért olyan sokak bakancslistájának „csúcs-szereplője”.

***

Szöveg és kép: Gőgös Norbert

FORRÁS: