KAUA’I – Hawaii legzöldebb szigete / A Kert-sziget (Garden Isle)

Az 1.456 km2 területű „Kert-sziget” (Garden Isle becenéven ismert az angolszász világban) a Hawaii-szigetek legzöldebb és legritkábban lakott tagja. Lakossága 67. 000 fő (összehasonlításként Kaua’i területe 4,5 X nagyobb mint a Földközi-tengeri Máltáé – lakossága azonban annak csak 15%-a!) – egyetlen települése sem éri el a 10.000 lakosság számot, legtöbb polinéz (maoli) városkájában max. 4-500 fő él – igen boldogan.

Természeti kincsekben azonban annál gazdagabb: Itt található a világon egyedül álló Na Pali Coast partszakasz; a Csendes-óceán Grand Canyonja a Waimea; Földünk legesősebb hegye a Mount Waialale és a Könnyek fala. Fehér homokos, trópusi strandjai (Hanalei, Lumahai, Tunnels) Polinézia legérintetlenebb sarkai közé tartoznak.

 

Kaua’i zöldje

A „Kert-sziget” szél felőli oldala (északi és keleti partjai) bolygónk egyik legtermékenyebb és legcsapadékosabb, trópusi zölddel fedett vulkáni tája. A természetes vadonok mellett ültetvények sora fokozza a „zöld tobzódást”. Guava, kávé, cukornád, mangó, banán, papaya, avocado, noni, káva és ananász ültetvények kapaszkodnak a hegyoldalak felé. Közepén magasodik az 1.569 méterig nyújtózkodó Mount Waialeale, a Föld legcsapadékosabb és legzöldebb hegye. Az évi csapadék átlaga 11.500 mm – ennél többet csak az indiai Cherrapunji-ban mértek / mérnek – monszun idején. A Waialeale állandóan esős oldala a Könnyek fala, a felhőkbe burkolódzó vízesések valószínűtlen világa.
Az USA 5 nemzeti trópusi arborétumából 3 itt található. A Mc Bryde Nemzeti Botanikus Kert a leggazdagabb endemikus gyűjtemény, míg az Allerton a gigászi fojtófügefákról híres. A Limahuli Nemzeti Botanikus Kert mellett számos további, magánkezelésben lévő arborétum is látogatható, mint pl. a Na Aina Kai és a Smith’s arborétumok.

 

A semmihez nem hasonlítható Na Pali Part

A Na Pali Coast / Na Pali Part az Egyesült Államok egyik legtöbbet fotózott, filmezett óceáni partvidéke. Habár szépsége „semmihez nem hasonlítható” (mondják a turisztikai kiadványok és filmek) 2017. tavaszán is az USA legszebb, jelölt túraösvényévé választották. 30 km hosszúságú óceánpart, extrém magasságú, zölddel fedett, tűhegyes sziklákkal – helyenként közvetlenül a vízből kiemelkedő 1.200 m magas csúcsokkal. (!). 2-3 nap alatt járható végig a partról – s minimum 5 órás vitorlázás az óceánról. A sziget belseje felé kapaszkodó, egyedien festői Kalalau-völgy, a központi hegyvidékről is fotózható. A Na Pali mára teljes egészében védett terület, a Kalalau Trail ösvényen indulhatnak el bátor és kitartó felfedezői. Az óceánperemi gyaloglás közben a legtöbben ráébredhetnek: a „semmihez nem hasonlítható” megjelölés ebben az esetben nem amerikai túlzás, vagy marketing szleng…

Valós, tárgyilagos meghatározás – egy valótlanul festői tájról.

 

A Csendes-óceán Grand Canyonja

A 16 km hosszúságú Waimea Canyon helyenként 1.000 m mélységű, az erózió által darabokra szabdalt táj. A Waimea jelentése maoli nyelven „a vöröses vizek folyója”. Azonos nevű, időnként óriási hozamú folyója a már említett Waialeale-hegy oldalából ered.

A kanyon oldala helyenként járható, megközelíthető pontjai mind védett területek. A Waimea folyó a Hawaii-szigetek egyetlen hajózható folyója, csodaszép ártéri erdőkkel, s helyenként mocsarakkal kísérve. A Grand Canyon déli oldalához hasonlóan, itt is építettek egy több km hosszú, festői panoráma útvonalat a kényelmesebb látogatók számára: Az 552 számú útról szinte belógathatjuk autónk orrát az ezerszínű mélység kanyargó torkába.

Fehér homok és színpompás zátonyok

A ritkán lakott Kaua’i fehér homokos strandjai a leginkább érintetlenek vagy beépítetlenek – a többi hawaii szigeti fürdőparadicsommal történő összehasonlításban. A Kókusz Part és az Északi Part fövenyein sokszor még ma is szinte egyedül élvezhetjük a trópusi óceáni vizeket – s azok színpompás, életben gazdag zátonyait. Hanalei, Lumahai, Makua vagy Anahola óceánpartjai igen sokban emlékeztetnek Polinézia néhai paradicsomi partjaira, háttérben az ilyenkor kötelező pálmákkal, s a fali naptárakra illő, dzsungel borította, valószínűtlenül zöld hegyekkel.

a

 

***

 

Szöveg: Gőgös Norbert

Kép: Internet források