Sztyeppelakók unokái / A honfoglalás korának Kiskunsága és a XIX. század pásztorélete

Felső-Kiskunsági puszta – Kunszentmiklós – Bugac – Ópusztaszer és Tiszaalpár
3 napos honismereti utazás, több mint 1.000 év nyomán

Időpont: 2021. szeptember
Utazás: 50 fős busszal
Szállás: Hotel Aranyhomok (Kecskemét), www.hotelaranyhomok.hu
Ellátás: Reggeli (Fakultatív szállodai vacsora előzetesen rendelhető)
1 Ebéd (bográcsban készült, kiskun birkapörkölt)
Létszám: 42 fő

 

„Ficánkol a csikó, de ménesét el nem hagyja.” kazak szólás

A Kiskunság és tágabb környezete (Duna-Tisza köze) máig is ázsiai hangulatokat, néprajzi jegyeket – sőt természeti sajátosságokat is őriz. Tudjuk, hogy a Duna – Tisza köze az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb szigete, s azt is, hogy az itt élő avarok, magyarok, kunok élete milyen mértékben függött a lovaktól, illetve a legeltetett jószágtól. A külterjes állattartás még a XIX. században is meghatározó életmód volt számos helyen. A több mozaikban (több területen) elterülő Kiskunsági Nemzeti Park így nem csak a különleges, szinte érintetlen természet szigeteit „vigyázza” – de őrzi ezt az ősi pusztai életmódot is.

3 napos utazásunk a Felső-Kiskunság pusztáitól – Bugacon át – Tiszaalpárig és Ópusztaszerig járja végig a Duna-Tisza közét. Figyelmet szentelve a magyar szecesszió különleges alföldi emlékeinek is. 

1. nap: Kunok legelői

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás a Kiskunsági Nemzeti Park – Felső-Kiskunsági puszták működési területére, Apajra. Utazás közben rövid „tudás – felmelegítés” az Avar Kaganátus időszakáról, illetve kunok származásáról és a XIII. századi kun betelepítések históriájáról. A „hol is húzódik a Kiskunság?” kérdés, közös áttekintése, majd a nemzeti park vonatkozó térkép szelvényeinek átnézése. Rövid, de annál kiadósabb fakultatív vásárlási lehetőség a Szomor Gazdaság őshonos termékeiből (bivaly, magyar szürke marha, mangalica). 1,5-2 órás séta a Réce tanösvényen, vízi- és ragadozó magyarak megfigyelésével, illetve magyar szürke marha és bivaly fotózással a végtelen pusztán. Utazás Kunszentmiklósra, útközben szemelvények a néhai Tatárszállás igen mozgalmas múltjából. A nyájak fényképezése és rövid séta a Pozsáros szikes, belvizes területein, az Apaji-csatorna partján.

Kunszentmiklósra érkezés késő délelőtt, sétával a főtéren, „illatolással” a szabadtéri bográcsok körül, amiben rotyog, a min. 1-1 juh pörköltje. (Annak megtudása, miért sokkal, de sokkal… jobb a kiskunsági pörkölt, mint a nagykunsági…) A szépen helyreállított városközpont látványosságainak megtekintése, látogatással a klasszicista Virágh-kúria és a népi Diószegi-ház kiállításain. Ebéd Földünk legjobb birkapörköltjéből (repetázási lehetőséggel…). Az Iloncsuk Szabadcsapat hagyományőrző bemutatójának megtekintése a városszéli Vásártéren. A program afféle időutazó-bemutató a XIII-XIV. század lovas- és fegyverforgatási szokásainak világában. Csoportkép készítés a városszéli kunhalomnál (kurgán) és kunbabánál (balbal). Délutáni továbbutazás a Szabadszállás felé rövid fotószünettel és sétával Bösztörpusztán. Pár szó a Duna néhai medréről, homokos hordalékkúpjáról, s a XIX. századi félsivatagi vidékről. Közös (kiadós) séta a Kiskunsági Nemzeti Park – Fülöpházi buckavidék működési területén, a Báránypirosító tanösvényen. A futóhomokok XIX. századi megkötésének rövid históriája, s a felhagyott tanyák fotózása. Néhány nagyobb, kötött homokbucka „megmászása”, a különleges táj panorámáinak élvezetével.

Továbbutazás Kecskemétre a késő délutáni órákban. Utazás közben áttekintés a XIX. századi magyar szecesszió egyedi stílusjegyeiről, alföldi építészeti remekeiről (Szabadka, Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét).

Koraesti bejelentkezés a hotelünkbe – Kecskemét főterén.

Éj Kecskeméten

2. nap: Alpár homokjáról – Ópusztaszerre

Reggeli után utazás Tiszaalpárra. Menet közben a Honfoglalást bemutató őskrónikák felidézése, különös tekintettel Anonymus „A névtelen mester” Alpár homokjára vonatkozó írásaira. „Bejelentkezés” Árpád fejedelem szobránál, majd a nemzeti park által védett Alpári-rét panorámájának fotózása, az ősi bolgár-török, vagy magyar földvárról. Rövid látogatás a rekonstruált Turul-nemzetség kori (Árpád-kori) faluban, majd az Árpád fejedelem tanösvényen. Kb. 2 órás látogatás a Bársony Lovasudvarban, rövid csikós bemutatóval, lovagolási vagy sétakocsikázási lehetőséggel. Fakultatív ebédlehetőség a lovasudvarban, majd kb. 1 órás séta és pihenő a festő Tisza parton. Utazás Ópusztaszerre, a Nemzeti Történelmi Emlékparkba. A Nomád Park megtekintése (lovas bemutatóval), majd séta az 1896-ban átadott Árpád-emlékműhöz. A Feszty- körkép megtekintése, majd rövid egyéni szabadidő. Délutáni utazás az Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes táborába. (Előzetes egyeztetés alapján történő lovagolás, sétakocsizás, pihenés a jurta telepen. Ismertető legelőkelőbb honfoglaló paripákkal, az Akhal tekékkel – némi türkmenisztáni példák segítségével (is). Visszaindulás Kecskemétre a koraesti órákban.

Éj Kecskeméten

3. nap: Bugac pásztor- és csikósvilága

Reggeli után kijelentkezés hotelünkből. A „Hírös város” legszebb szecessziós épületeinek megtekintése (Cifrapalota, Ifjúsági Palota /volt Iparos Kaszinó/ és a Városháza), belépéssel a meseszép városháza dísztermébe, a Vérszerződés freskó alapos megcsodálásával. 1 órás látogatás a Cifrapalotában, a Nagyurak és vezérek (avarkori aranyleletek) kiállítás megtekintése. Utazás Bugacra, a Duna-Tisza köze pásztor és csikós világának központjába. Látogatás Pétermonostora Árpád-kori ásatásán, szerencsés esetben ott tartózkodó kutatókkal, munkásokkal. Séta a pusztán a nagyszerű Pásztormúzeumhoz, amit közösen tekintünk meg. Őshonos állatok illetve a ménes fotózása.

Pihenő, vagy kb. 1,5 órás séta homoki erdő (ősborókás) tanösvényein. Haza-úton séta Kiskunfélegyházán, a „parlament méretű” szecessziós városházánál.    Rövid szabadidő, majd elindulás Budapestre. Megérkezés a kiindulási helyre 20:00 óra körül.

Részvételi díj 0.000,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Helyben fizetett fakultatív belépők 0.000,-Ft

 

Figyelem! A belépőárak egyéni, felnőtt belépő értékek – amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

A séták és rövid túrák miatt zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

Belépők tételes felsorolása:

Fakultatív programok:

Szállásunk:         www.hotelaranyhomok.hu