KANADA

A Mari Usque Ad Mare (Tengertől – tengerig)

(a Kanadai Alkotmányos Monarchia mottója)

Földünk területileg második (9.980.000 km2) – életminőségében, életszínvonalában és jövőbeli kilátásaiban – talán legnagyobb országa. Sokak meglepetésére, államformája ma is királyság. Kutatási gócpont, a legmodernebb csúcstechnológiákkal – s mindez bolygónk legérintetlenebb környezetében. A korlátlan erőforrások és lehetőségek birodalma – így ide vágynak a Földön legtöbben. Nemcsak utazóként – hanem munkavállalóként is – vagy akár, ha új élet kezdésről van szó – hát akkor is.

37.000.000 fős lakosságának többsége a 8.891 km (!) hosszúságú, déli határvonal (USA) közelében él. Legnagyobb metropolisza – Torontó népessége mára túlszárnyalta az 5 milliós értéket is. Minden 100 polgárávól 80 városlakó – gazdaságára – a gazdagsága a legjellemzőbb. Lakosságának 97%-a bír otthoni interneteléréssel – s mindez max. 90 perc vezetésnyi távolságra a legközelebbi természetvédelmi területtől (!).

Védett vadonjainak mérete 1.697.000 km2 (!) – ebből 329.000 km2 a 39 db szigórún védett nemzeti park. (Csak egy aprócska összehasonlítás: Németország teljes területe 357.000 km2) 10 provinciájából 3 közelíti, vagy haladja meg az 1.000.000 km2 területet (Ontario, Quebec és British Columbia) – s van olyan, provinciává sem szervezett, északi területe (Nunavut), ahol kevesebb, mint 39.000 ember él, több mint 2.000.000 km2-en (!). Medvéi száma a becslések szerint min. 500.000 (!) – s ebből legalább 16.000 a jegesmedve… (!)

Tájképeinek változatossága végtelen: A több mint 200.000 km (!) hosszúságú óceáni és tengeri partszakaszok között, fjordok, szigetek és vízesések megszámlálhatalan sokasága; tavak, folyók és patakok milliói, égbeszőkő, örök hó-és jegfedte hegyóriásokkal- azokon Földünk legnagyobb sarkkörön kívüli jégmezőivel. Erdői területe 5.000.000 km2…(!) – a legvadabb európai képzeletet is meghaladó vadgazdagsággal – napjainkban – és a bíztató jövőben is.

A felszínes közhiedelemmel ellentétben – múltja és történelme igen gazdag, s több mint fél évezredes. John Cabot 1497-ben fedezte fel New-Foundlandot – Anglia számára, s 1588-ban, Sir Humprey Gilbert birtokbavételi ceremóniája idején már szép számban sorakoztak az ír italkimérések St. John’s macskaköves utcáin, pattogós kelta, flamand és baszk mulatós zenével – hajnalig. Brit hagyományok és életkörülmények – francia bukéval (bouquet.) A múltban nem mindig békében – de a jelenben és a jövőben immár korlátlan teret biztosítva a kulturális sokszínűségnek. A legbékésebb s legkiegyensúlyozottabb észak-amerikaiak országa – akik már anno sem kértek az Amerikai függetlenségi háború „felfordulásából”. A királyság, ami előbb lett gazdasági szuper- és atom hatalom, mint teljesen független állam… (1982)

Aminek prérijén tengerként hullámoznak Földünk legnagyobb búzatáblái, sorakoznak legmodernebb húsfarmjai és élelmiszer üzemei – szomszédságukban majd 600 törvényileg is elismert, mára rendezett körülmények között élő és folyamatosan gazdagodó őshonos nép (Indigenous peoples in Canada) – indiánok és eszkimók, ahogy mi magyarok mondjuk) hagyományaival, új életre kelő, egyedülálló szokásaival és népművészetével.

S mindez, az Atlanti-óceántól – a Csendes-óceánig. A Mari Usque Ad Mare.