ÉSZAKNYUGATI ÁTJÁRÓK (USA – Kanada)

A Pacifikus partvidék metropoliszai és vadonja (Washington állam és Brit Kolumbia)

Időpont: 2024. augusztus 22 – szeptember 1.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon; a helyszíneken 12 üléses kisbuszokkal és menetrendszerinti járatokon, a fjordvidéken hajóval
Szállás: 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli
Létszám: 9  fő + 1 fő magyar driver guide Budapesttől – Budapestig

„…a vadon ott kezdődik, ahol az út véget ér; így ha az utak sehol nem érnek véget, nem lesznek már többé vadonok.” Frank F. Church (1924-1984)

Két egymásra néző ultramodern metropolisz – együtt 5 millió lakossal, egymástól kevesebb, mint 3 óra távolságra. Seattle az USA – Vancouver pedig Kanada kulturális és gazdasági „óriás-bébije” – a világon egyedülálló, érintetlen természeti környezettel. Csak itt, a két óriás állam nyugati határvidékén fordulhat elő, hogy a felhőkarcolókat hátrahagyva, szinte azonnal örök hóval és jéggel borított óriásvulkánokhoz érjünk (Mount Rainier, Mount Olympos). Körös-körbe véve az óriási ősvadonokkal, az európaiak számára meghökkentő méretű nemzeti parkokkal. Itt, a Csendes-óceán észak-amerikai partvidékén csak a XIX. század végén hozták létre az első településeket. (!)  Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Olympia- és Pacific Rim Nemzeti Parkok főgerincei alatt a világ legnagyobb mérsékelt-övi esőerdői és fenyvesei terpeszkednek. Csak itt – egyedül a világon – napokon át sétálhatunk az építési tilalom alatt álló, védett fjordokban és óceáni fövenyeken. Ráadásul az USA-ban és Kanadában „egyszerre”.

1. nap: Seattle az „Örökzöld világváros”
Délelőtti találkozás a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés átszállással Seattle-be a déli órákban. Útközben vázlatos felkészítés a tíz magyarországnyi Brit Kolumbia (Kanada) és „csak” két magyarországnyi Washington állam (USA) természetföldrajzáról, illetve a fontosabb nemzeti parkokról.   Néhány szó az 1846. évi Oregon Treaty szerződésről, hogy hogyan is osztozott meg a két szomszédos hatalom, a sok helyütt máig is szinte érintetlen, irdatlan vadonokon. Statisztikák Seattle, az „Örökzöld város” múltjából – jelenéből, felkészüléssel a metropolisz fontosabb látnivalóira.  Délutáni megérkezés, majd transzfer belvárosi szálláshelyünkre. Koraesti látogatás a névadó Seattle törzsfőnök szobránál, sétával a város legrégebbi negyede, az 1851-ben alapított Pioneer Square-tér városrészben, illetve erőnktől függően a Waterfront Parkban, a kikötőnél, a Ferris Wheel óriáskerékig. Fakultatív vacsora lehetőség a Puget Sound-öböl kikötői negyedének kiválasztott éttermében vagy pub-jában.

Éj Seattle-ben

2. nap: A Klondikei Aranyláztól – az Amazon gömbökig
Reggeli látogatás az immár több mint fél évszázados, de rendszeresen felújított Space Needle (Tű az Űrben) toronyban. Séta a 150 m magasságban épült üvegpadlón (!) – hajmeresztő kilátással a belvárosra, s a környező hegyóriásokra és vadonokra, egészen Kanadáig. Séta a Klondike Aranyláz múzeum negyedben, ismerkedés az 1897. évi aranyláz eseményeivel, hőseivel. Kiadós hűsölés a Columbia Center 284 m magas felhőkarcolójának árnyékában, majd látogatás a néhai Safeco Field stadionnál, a Seattle Marines otthonában. Séta az Amazon gömbök ultramodern környezetében, szerencsés esetben látogatással belül is. Rövid ebédszünet a Pike Place Market 80 éttermének vagy sütödéjének egyikében. Rövid utazás a Boeing által működtetett repülési és űrkutatási múzeumhoz (Museum of Flight). Ez a világ legnagyobb gyűjteménye, több mint 150 kiállított légi masinával. Délutáni visszautazás a belvárosba, pihenővel az 1914-ben épült (s csak 148 m magas…) Smith Tower bárjában, némi Tennessee whisky kortyolgatási lehetőséggel.

Éj Seattle-ben

3. nap: A Mt. Rainer hegyóriás hó és jégvilága (Az amerikai Fuji)
Reggeli indulás a Mt. Rainier Nemzeti Parkba.  „Az amerikai Fuji”, a  4.392 m magas Mt. Rainier, Földünk egyik legszebb hósipkás óriása (…és több mint 600 méterrel magasabb a Fujinál…). A hegy csúcsáról szirom-szerűen ereszkednek alá a hatalmas gleccserek (Emmons, Winthrop, Russell, Tahoma stb.) a 2.500-3.000 m magasan lévő havasi rétekig. 170 km (kb. 3 óra) vezetés a Henry M. Jackson Memorial látogató központig, menet közben fotószünetek a legszebb panorámapontokon. Séta a Grove of the Patriarch Trail óriásfenyői között. 2-3 órás túra, 1.800 m magasságtól a Nisqually gleccser keleti oldalán, a 2.074 m magasan lévő Panoráma pontig. A gleccser „csikorgó koncertjének” hallgatása, rövid pihenővel. A Teleki zászló kitűzése, csoportkép készítéssel. (A látogató központ mellett üzemel a nagyhírű Paradise Inn szálloda, étteremmel, bárral – a nem ott lakó vendégek számára is. A korábban visszaforduló útitársak itt gyülekeznek.) Rövid séta a Paradise River folyó partján, a Nerada Falls vízesés kanyonjának fotózásával. Utazás az óriásvulkán keleti oldalán, rövid pihenőkkel. Esti visszaérkezés szállodánkba.

Éj Seattle-ben

4. nap: A Puget Sound fjord és a Mt. Olympus – „Az Istenek hegye”
Délelőtti átkompolás a Bainbridge-szigetre, az Örökzöld világváros (Seattle) sziluettjének fényképezése a tengerről.  Utazás Port Gamble érintésével az Olympia-félszigetre. Rövid látogatás a Sequim melletti Olympic Vadasparkban. Grizzly, farkas, bölény és más őshonos állatok fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Olympic Nemzeti Park keleti oldalán. A félsziget északi csücskéről James Cook kapitány 1778-ban készítette az első leírást. Az áthatolhatatlan vadonba csak 1885-ben (!) küldte az USA szövetségi kormánya az első feltáró expedíciót. A nemzeti park három jól elkülöníthető területet ölel fel:

1./ Óceánparti fövenyek és sziklák
2./ Magashegységi hó- és jégmezők
3./ Mérsékelt övi esőerdők

A szállás átvétele Port Angeles kikötőjében. Látogatás a „felhők felett”, a Hurricane Range gerinc kilátópontjain. A mérsékelt övi esőerdők feletti hegyek csak 2.200-2.400 m magasak, de az óriási mennyiségű hónak köszönhetően számtalan gleccser kanyarog a völgyek felé. Az ősi fenyvesek között elterülő tisztásokról egyszerre fényképezhetők a gleccserek és tengerszorosok. Az „Istenek hegye” az örök hó födte Mt. Olympus fényképezése, jó látási viszonyok esetén.

Éj Port Angelesben

5. nap: Esőerdők titkai; Szemtől – szemben a Csendes-óceánnal
Reggeli utazás a Crescent tó déli partján, történetekkel a Csendes-óceán partvidékét valaha benépesítő indián törzsek (makah, ozette, chinook, quileute, hoh, quinault) eredetmondáiról és néhai életmódjáról. Látogatás a Hoh Road esőerdőben, helyi vadőrök útmutatása alapján. A világon egyedülálló esőerdő az örök pára birodalma, a tél folyamán feltorlódó több méter mély hótakaró egész nyáron át tartó folyamatos olvadása következtében. A szakállzuzmókkal fedett lombos erdők és fenyvesek Földünk legdúsabb vegetációját alkotják. (A növényi biomassza mennyisége nagyobb, mint az Amazonas trópusi esőerdőiben!) Kutatás a Roosevelt elkek (csak itt élő szarvas) után, siker esetén a lefényképezésükkel. Továbbutazás a Hoh folyó mentén az óceánhoz, a Hoh Indián Rezervátum déli határára. Kb. 2 órás túra (az apály-dagály viszonyoktól függően) a Ruby Beach sziklás, szigetekkel tagolt – és érintetlen partvidékén. Rendelkezésre álló időtől függően késő délutáni látogatás a Juan de Fuca tengerszoros festői partvidékén.

Éj Port Angelesben

6. nap: Sziget-megyei kalandok
Reggeli után utazás Port Townsend kikötőjébe. Menet közben történetek Sziget-megye (Island County), az USA legkülönlegesebb fekvésű, „vízi” megyéje (9 sziget) igen gazdag múltjából és stratégiai szerepéről. Séta a város kikötőjében, a viktoriánus óvárosban, majd rövid látogatás a „felsőváros” meseszép utcácskáin.   Átkompolás a 89 km hosszúságú, erődökkel és erdőkkel tarkított Whidbey-szigetére (Whidbey Island), útközben a névadók, Joseph Whidbey (1757 – 1833) és Peter Puget (1765 – 1822) kapitányok életének áttekintése. Megérkezés Fort Casey tengeri erődvárosába, látogatással a szabadidő parkká alakított, gigászi katonai objektumban. Utazás Coupville-be, Sziget-megye különlegesen bájos, 1.900 lakosú központjába. Séta az aprócska főutcán, majd pihenő és rövid szabadprogram. Délutáni utazás Clinton kikötőjébe. Rövid hajózás Mukilteoba. Partraszállás után visszautazás Seattle-be, menet közben kb. 2 órás vásárlási lehetőség a metropolisz valamelyik északi bevásárló negyedében.

Éj Seattle-ben

 7. nap: A Viktoriánus Victoria: a parkok és műemlékek fővárosa
Reggeli áthajózás Vancouver-szigetére (Kanada). Menet közben áttekintés az áttekinthetetlen méretű (944.735 km2 !) Brit Columbia és a „csak belgiumnyi” (31.285 km2) Vancouver-sziget természetföldrajzáról. 2 órás hajózás után megérkezés Brit Columbia fővárosába, a csodaszép Victoriába. Az 1843-ban alapított város Észak-Amerika egyik „legangolabb” települése, megannyi nagyszerű Viktoriánus épülettel, palotákkal, 2 katedrálissal és csodaszép parkokkal. Poggyászunk elhelyezése után udvariassági látogatás a névadó uralkodónő szobránál, majd séta a meseszép Inner Harbour (Belső-kikötő) negyedben: Brit Kolumbia Parlamentje (1897) – Fairmont Empress Hotel (1908) – Tengerészeti Múzeum (1869). Rövid ebédszünet, majd további látnivalók: Városháza – Királyi Színház – Városháza – St. Andrews Katedrális – Christ Church Katedrális. Kb. 2 -2,5 órás látogatás a Királyi Brit Columbia Múzeumban (Természettudományi, Indián és Történelmi kiállítások). Késő délutáni séta lehetőség a Kormányzói Palota és a Craigdarroch Kastély (1880) határozottan arisztokratikus térségében. Fotózás a Beacon Hill Parkban, a Trans-Canada Higway 0 km jelénél.

Éj Victoriában

8. nap: Hajózás Vancouver városáig
Reggelit követően indulás Észak-Amerika egyik legélhetőbb és legkellemesebb fővárosából – annak egyik legdinamikusabb világvárosába, Vancouver-be, komphajón. A 2,2 milliós metropolisz Kanada harmadik legnépesebb városa – s évről-évre a világ 5 legélhetőbb nagyvárosa lista kiválasztottja, nyertese. Várakozással teli, kb. 2 órás hajózás a Strait of Georgia tengerszoros szigetei között „Kanada nyugati ablakába”.  Rövid taxizás hotelünkbe, csomagjaink leadása.  Ebédszünet, majd 3-4 órás Hop on Single decker buszos városnézésünk megkezdése, „londoni stílusban”. Az utazás K-Ny irányban szeli át a világvárost, a keleti Gastown és China Town óvárosokból indulva a Robson és Granville-sziget negyedeken át a Stanley Park és az English Bay óceán-partjaiig. Este pihenő, fakultatív kocsmázási lehetőség.

Éj Vancouverben

 9. nap: A világvárosból a kanadai vadon pereméig…
Reggeli indulással félnapos buszos kirándulás a város északi szélére, a kanadai vadon elérhető pereméig. Útvonal vázlata: Gastown – China Town – Vancouver Lookout kilátótorony (168 m) – English Bay öböl – Granville-sziget. Átkelés a Lions Gate hídon, „a kanadai Golden Gate-on”, majd rövid utazás a Capilano Park 70 m mély kanyonjához. Séta az azonos nevű folyó függőhídján, rövid „oxigénkúra” a kanadai vadon peremén. A visszaúton következő, Brit Kolumbia természetjáró nagykörutazásunk fakultatív tervezgetési lehetősége…

Buszos kirándulásunk végeztével séta az Élő Shangri-La felhőkarcoló több, mint 200 m magas üvegtornyánál, majd a Trump toronynál. Bevásárlási lehetőség a „kanadai Madison Avenue-on”, a Robson Street-en, igény szerinti szabadidő a belvárosban. Este fakultatív közös búcsú-kocsmázási lehetőség, kanadai whisky-értékeléssel és méltatással: A kiürített Canadian Club; Crown Royal; Black Velvet és Seagram’s 7 poharak mélyének összehasonlítása…

Éj Vancouverben

10. nap: Hazautazás
Hazaindulás menetrend szerint. Mérkezés Budapestre a 11. napon, a kora reggeli órákban.

Részvételi díj 1.290.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 540.000,-Ft
Belső és nemzetközi komp utazások A részvételi díjban
ESTA és ETA ügyintézés 30.000,-Ft
Stornó biztosítás 2,5%
Belépők 355,-USD
1 ágyas felár 630.000,-Ft
a