ALASZKA az óriások vadonja

Tájkép és nagyvad „vadászat” fényképezőgéppel

Időpont: 2023. július 1-12.  és augusztus 5–16.
Létszám: 9 fő + 1 fő kísérő                           GARANTÁLTAN INDULÓ PROGRAM!
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Anchorage-ba
Helyszíni közlekedés: 12 személyes különbusszal
Szállás: Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Önellátás
(Naponkénti élelem beszerzés bevásárlóközpontokban. Napi élelmiszer költsége: kb. 35,-USD/fő)

AZ UTAZÁS CÉLKITŰZÉSEI: A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967) vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

Képgaléria

1./ Alaszka vadvilágának bemutatása Széchenyi Zsigmond, a híres magyar vadász-utazó leírásai alapján: tengeri vidra; Dall juh (hegyi kos); karibu; jávorszarvas; grizzly medve; baribál (fekete medve); az alaszkai lazac fajták
2./ Az óceánba borjazó gleccserek és jégvájta fjordok világának megörökítése és bemutatása
3./ Az óceánparti jégmezők (Kenai Nemzeti Park) megörökítése és bemutatása
4./ Az Alaszka-Range hegység tundráinak megörökítése és bemutatása
5./ Az alaszkai nemzeti parkok működésének megtapasztalása, helyszíni látogatással a Kenai Fjords-, Denali,- Nemzeti Parkokban és a Kenai Nemzeti Vadvédelmi Rezervátumban
6./ A nyári melegben hihetetlen méretűre növő konyhakerti növények megörökítése
7./ A Kenai folyó lazacparadicsomának fotózása

1. nap: Elutazás
Indulás a déli órákban a Liszt Ferenc reptérről, menetrend szerint. Seattle-i átszállással – megérkezés Anchorage-ba késő este. Járművünk felvétele, rövid transzfer után megérkezés hotelünkbe.

Éj Anchorage-ben

2.nap: Az első alaszkai betelepülők; „Seward jégszekrénye” – Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet.
A 250.000 lakosú város az Anchorage Teknő közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. A város szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai nagyvárosok és a romlatlan északi vadon hangulatát. Az igen fiatal lakosság több mint 70%-a csak 1980 után költözött ide. Kiadós reggeli, majd városnézés: Információgyűjtés és filmek megtekintése az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a néhai 4th Avenue Színház art deco épületénél, majd a Szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany- prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton talált aranyrögök) megtekintésével. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail mentén, a tengerparton, Cook kapitány emlékművének fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe.

Éj Anchorage-ben

3. nap: Irány a Denali
Reggeli indulással utazás Talkeetna igen hangulatos kisvárosába, a „Denali kapujába”. Séta a gyors sodrású Susitna folyó parttalan partján, majd rövid látogatás a ranger központban, ahol regisztrálni lehet „Észak-Amerika tetejének” megmászására. Továbbutazás Trapper Creek tanyaközpontjába, séta az ódon kirakodóvásár utcácskán. A látási viszonyoktól függően fotózás a Denali Viewpoint South-nál, majd Denali Viewpoint North-nál. Kora délutáni megérkezés a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „a Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható nyáron). Látogatás a park nagyszerűen berendezett látogatóközpontjában, majd a szánhúzó kutya kenneleknél.

Éj Healy mellett

 

4.nap: Fairbanks fehér éjszakái
Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül.  (A repülés az 5. napon is történhet.)
Délelőtti indulással látogatás Fairbanksben, Alaszka legészakibb egyetemi központjában, az „Aranyszív Városban”. (Az utazás hossza kb. 2,5 óra egy irányban.) Ismerkedés a város aranylázainak történetével, Fairbanks mai infrastruktúra központ funkciójával. Látogatás az egyetemi városrészben, az Észak Múzeumában (UAF). Rövid vezetés a belvárosba, majd séta a Chena folyó melletti parkban és az óvárosban. Fényképezés a Yukon Quest központnál, majd a Pioneers szobornál. Látogatás a város rendkívül színvonalas információs és kulturális központjában. Visszautazás a szálláshelyre a verőfényes esti órákban, rövid megállással Nenana városkájában.

Éj Healy mellett

5. nap: A grizzly medve tundrákon
Figyelem! A Pretty Rock hegyomlás következtében a nemzeti parki út, csak 65 km távolságig járható.
A Denali előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen a világon sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon. Reggeli indulás a nemzeti park belső területeire, busszal. „Vadászat fényképezővel” a legszebb kiszálló-pontoknál. A Pretty Rock hegyomlás következtében folyamatosan útépítés zajlik. A buszról leszállva a Polychrome Overlook kilátópont felé tervezzük sétánkat, illetve a rangerek tanácsai alapján olyan kilátót keresünk, ahonnan esetleg látszódik a Denali.  (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin  5.800 m magasság felett nem ritkák a –70°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Délutáni utazás kifelé, a Toklat folyó völgyében, karibu megfigyeléssel. Kijutás a parkból a késő délutáni órákban. Szabadidő és vásárlási lehetőség a park bejáratának „vásárvárosában”.

Éj Healy mellett

6. nap: Széchenyi Zsigmond karibu- és jávor vadászatának históriája
Kora reggeli indulás Anchorage irányába, a „már jól ismert” útvonalon. Rákanyarodás Kenai-félszigetre,  a Turnagain Arm tengeröböl déli partján. Az öböl az 1897-es aranyláz során vált híressé, mára a több méter szintkülönbségű apály-dagály jelensége miatt és a partról is sokszor látható beluga delfinek miatt látogatott. Útközben látogatás a Big Game Alaska állatmenedék központban. Az elárvult vagy sérült állatokat gondozó központ a legalkalmasabb hely arra, hogy másfél óra leforgása alatt egyszerre fényképezhessen a látogató jávorszarvast, bölényt, karibut (észak-amerikai rénszarvas), pézsmatulkot, fekete- és grizzly medvét. Délutáni utazás Seward-ba, a Kenai Fjords Nemzeti Park „kapuvárosába”. A város az alaszkai aranyláz kikötővárosaként született, majd 1957 óta az olajszállító vonalak egyik fő állomásává vált. A kikötő mellett található Alaska Sealife Center a valós környezetükben mutatja be az itt élő halakat és tengeri emlősöket, s a városban működik a nemzeti park információs központja, ahol felkészülhetünk a tengeri és jeges kalandokra. A Széchenyi Zsigmond által is használt és sokszor említett Van Gilder Hotel megtekintése.

Éj Seward-ban

7. nap: A Jégmezők és gleccserek világa
Ezen a napon kettő, mozgás-örömében merőben különböző program között választhatnak a résztvevők:
1./ 6 órás hajózás tengeri nagyvad és gleccser megfigyeléssel:
Reggeli után felszállás hajónkra – kihajózással a Kenai Fjords Nemzeti Park nyílt óceáni vizeire. A madárszigetek (pl. lundák) megfigyelése, az útközben alánk kerülő óriások (kardszárnyú delfinek, hosszúszárnyú bálnák, Steller oroszlánfókák) fényképezésével. Ebéd és frissitő fogyasztás a fedélzeten. Felhajózás az egyik, borjazó gleccserben végződő fjordon. Az úszó jéghegyek, s a rajtuk élő fókák – illetve a rendkívüli értékű tengeri vidrák megfigyelése. Szerencsés esetben a fjordokba zuhanó, morajló jégtömbök fotózása. Délutáni visszaérkezés a kikötőbe.
vagy
2./ Egész napos túra az Exit gleccser melletti kijelölt útvonalon, a Harding-jégmező pereméig.
Kora reggeli utazás a nemzeti park látogatóközpontjába. A szükséges információ begyűjtése után túra a kijelölt útvonalon. (Oda vissza ugyanaz az ösvény). A túra során megtett távolság, szintkülönbség a társaság spontán helyszíni döntésének függvénye.
A hajós tengeri csoportrész délutáni érkezése a látogatóközpontba. Közös látogatás (immár a csoport mindkét része) az Exit gleccser látogató-központban. Séta a gleccser nyelvéhez.

Éj Seward-ban

8. nap: Lazacok enciklopédiája; Alaszka orosz emlékei
Reggeli indulással utazás a hófödte Kenai-hegység vonulatai között Cooper’s Landing, a félsziget lazachorgász és rafting paradicsoma felé. Utazás a Russian river torkolatához Széchenyi Zsigmond nyomán és útmutatásával, fényképszünettel a Russian River Ferry kompnál.  Figyelem (!): Ez itt a világ legismertebb, legjobb lazachorgász területe – így csoportunk tagjain kívül mindenki hónaljig érő csizmákban, kezében botokkal és lazacokkal fog közlekedni! Rátérés a Skilak Lake útra, fényképszünetekkel a festői Skilak-tó partján. Utunk a Nemzeti Kenai Vadrezervátumon, Széchenyi Zsigmond néhai jávor vadászatának helyszínén vezet át, így a fényképezőink folyamatosan lövésre készen állnak… Rövid pihenő Soldotnában, a „Föld lazac fővárosában”, majd átutazás Kasilof-on át Ninilchikbe. Látogatás az Orosz templomnál, emlékezéssel a közelmúltig élő orosz hagyományokra. „Kagylózás” (clam keresés) Happy Valley tengerpartján, az Aleut-vonulat óriásvulkánjainak látványával. Szállásunk elfoglalása Homer városában.  A másnapi fakultatív medve-les repülés előkészítése, majd látogatás a Kachemak Bay öbölbe nyújtózkodó Homer Spit földnyelven.

Éj Homer-ben

9. nap: Óriásmedvék között
A mai napon két program között választhatnak a résztvevők:
1./ Egész napos pihenő és szabadprogram.
(Homer óvárosában és a Homer Spit-en is számos látnivaló várja az érdeklődőket: Pratt Múzeum; Szigetek és Óceán látogató központ; Homer Spit Trail; The Salty Dawg világítótorony; Homer Harbor kikötő)
vagy
2./ Repülős medveles a Lake Clark- vagy a Katmai Nemzeti Park és Rezervátum területén.
A teljes program hossza 5-7 óra az aktuális helyszíntől függően. Repülés: 2 X 1 – 1,5 óra, a medvés terepen tartózkodás kb. 3 óra. Minden kiscsoportot tapasztalt pilóta – vadvédelmi szakemberek vezetnek. (Részvételi díj:  750,-USD/fő) Részletes tájékoztatót a résztvevők külön leírásban kapják meg.
Délutáni szabad program – illetve a rendelkezésre álló időtől függően séta a Kachemak Bay öböl partjain.

Éj Homer-ben

10. nap: Tengerszemek hívó szava
Egész napos utazás Anchorage-ba. Útközben sétákkal a Summit Lake (Hegytető-tó) vidékén, a Portage gleccser tövénél, illetve, ha az idő- és időjárás megengedi Girdwoodnál, az Aleyska sípályáknál. Koraesti visszaérkezés Anchorage-ba

Éj Anchorage-ben

 11. nap: Hazautazás
Reggeli látogatás a legnagyobb könyves boltokban (térkép és szakkönyvvásárlási lehetőség).  Járműveink leadása, majd elrepülés Seattle-be délután. Éj a repülőn. Átszállásokkal Budapestre érkezés a 12. nap kora estéjén

Részvételidíj 1.220.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
ESTA ügyintézés 17.000,-Ft
Repülőjegy irányár, illetékkel 475.000,-Ft
Fakultatív 1 ágyas felár 580.000,-Ft

Helyi, nem kötelező belépők:

1./ Denali Nemzeti Park helyi busz: 45,-USD + 15,-USD foglalási díj

2./ Seward Alaska Wildlife központ: 20,-USD

3./ Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 30,-USD

4./ Big Game Alaska Conservation központ: 20,-USD

5./ Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 190,-USD

6./ Denali repülés: 440,-USD

7./ Katmai vagy Lake Clark repülős medveles: 850,-USD