GÁSADALUR ÚTJÁN

Gásadalur a Feröer-szigetek 17 (!) fős települése. 11 éve vezet ide egy 5 km hosszúságú országút. Sokak szerint ez Földünk egyik legfestőibb útja – feltéve, hogy nem takarja az óceán párája, vagy a parton sokszor itt lustálkodó felhők valamelyike. 5 km útszakasz, a teremtő természet túlfokozott fantáziájának összezsúfolt szüleményeivel.       

 

Bøur a kiindulópont

A viking honfoglalás (800-as évek vége) kora óta létező, 70 lakosú Bøur az 5 km hosszúságú útszakasz kiindulópontja. Idilli fekvésű kikötőjében tarthatták hajóikat, csónakjaikat a gásadaluriak is – mielőtt megkezdték fáradtságos sétájukat a hegyek és az óceánparti szakadék közé „ragasztott” legelőikre. Bøur rendkívül gondozott, csinos városka, házai előtt a „vikingek hullámzó mezőivel” – vagyis az óceánnal, ahol a legmodernebb akvakultúrával       (vízművelés) foglalkoznak. Az itt tenyésztett hal még a Távol-Keleten is népszerű, mondják jogos büszkeséggel a helyiek.  A városkából nyíló kilátás egyedülálló: A tenger gyümölcsei tenyészet szabályos óriáskörei, illetve a legendás Tindhólmur valószínűtlen sziluettje, háttérben a „világ pereméig” nyújtózkodó Atlanti-óceánnal.

Tindhólmur

Gásadalurba menet lehetetlen nem megállni az út szélén, hogy a kocsiból kiszállva „szabad szemmel” is meggyőződhessünk – valóság-e, amit látunk…

Az óceánból 262 m magasra kiemelkedő Tindhólmur sziklaszigete semmihez sem hasonlítható. Formakincse, színei a fantasy filmek legvadabb, más planétákra helyezett drámai környezetét idézik – nem csoda, hogy a szigetvilág egyik legkülönlegesebb fél napos programlehetősége az ide szervezett körbehajózás, vagy helikopteres repülés. Az 5 km hosszúságú, Gásadalurba vezető út felén (kb. 3 km hosszan) látható, fotózható a sziklasziget haladás közben folyamatosan módosuló körvonala.

Gásadalur modern saga[1] világa

A 17 lakosú Gásadalur az azonos nevű, U alakú gleccservölgyben fekszik, két oldalán a 722 m magas Árnafjall és a 715 m magas Eysturtindur csúcsaival. Piciny, de bővizű folyócskája a Dalsá harsogóan zöld, egyedien bőséges legelők között kanyarog, a falu alatti torkolatáig – pontosabban annak helyéig, hiszen nincs torkolata…(!)

A torkolat helyén a Múlafossur vízesés fehér fátyola ereszkedik a mélybe, a szél erejétől függően olykor „oldalra lengve”, sőt néha „felfelé zubogva”.

A hegyek és az óceán közé „ragasztott”, az óceánba ömlő vízeséssel „koronázott” Gásadalur Feröer egyik legszeretettebb, legtöbbet emlegetett és megjelenített települése. Állami bélyegen is szerepel – s természetesen az újabb turisztikai kiadványok állandó motívuma, „bevonzó helyszíne.”

Panorámája páratlan vertikális élménydózis, a tájképfestészet giccsesig egy helyre sűrített elemeivel, témáival.

Miért / miből éltek itt egyáltalán az emberek 2006. előtt – amikor még nem vezetett ide út? A csodálatos kilátásért tán? – teszik fel a kérdéseket az idelátogatók, rácsodálkozva Gásadalur szépségére – s néhai elérhetetlenségére.

A válasz a gazdag legelők bőséges füvében lelhető: Gásadalur völgye a környék egyik legnagyobb, „legsíkabb” (feröeri viszonylatban…) hasznosítható rétje.

A település több mint 700 év óta létezik, nevét egy Gása nevű gazdag özvegyasszonyról kapta állítólag – aki férje halála után pogány módon sok húst evett a böjti időszak idején, s ezért száműzték. Gása ezt a lehetetlen helyszínt választotta családja és háza népe új lakhelyéül.

 

A település modern kori históriája két igen figyelemre méltó építkezési fejezettel is büszkélkedhet:

1./ 1940-ben, a baráti brit megszállás idején a Royal Navy egy korlátokkal is megerősített lépcsőt építtetett az óceán szintjéig, ahol egy kikötésre alkalmas partszakaszt is kialakítottak. (A lépcső mára életveszélyessé vált – néhány éve lezárták.)

2./ A település teljes elnéptelenedését elkerülendő – a dán kormány megépíttette a Rógvakollúr hegyet átfúró Gásadalstunnilin alagutat. A skandináv térségre jellemző módon, óriási állami erőfeszítéseket tettek – ingen csekély létszámú polgár esélyegyenlőségért. A beruházás több millió DKK összegre rúgott – 2006-os megnyitásakor 14 fő lakott Gásadalurban.

Mára 20 főre emelkedett az állandó lakosok – és több ezerre az ide eljutó szerencsés külföldi látogatók száma.

Elindult – elindul az immár nemzetközi (turista)forgalom Gásadalur útján.

***

Szöveg és kép: Gőgös Norbert
Légi felvételek: Internet források

[1] Óészaki, verses betétekkel gazdagított elbeszélés. Kiejtése: szága.