Észak-Ciprus

Mediterrán örökségek királyi terítéke

Garantáltan induló út

Időpont: 2024. október 7-14.                       
Utazás: Közvetlen WizzAir repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: Helyi besorolású 4 csillagos, mediterrán parkos resort-szálloda 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (vacsora előzetesen igényelhető)
Létszám: 25  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő helyi török házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

„Egyetlen pap sem prédikálhat egyszerre kétféle templomban.” – ciprusi szólás

 Unikális kincseket vigyázó, szubtrópusi napfényben fürdőző földdarab, a vég nélküli tengerkék ölelésében. Sokak szerint az utolsó, még részben érintetlen táj – épp amilyen egykor (a beruházások és fejlesztések előtt) a Földközi-tengeri világ lehetett…

Három kontinens (Ázsia, Afrika, Európa) határán, török – egyiptomi – görög – libanoni – arab – és angol örökségekkel. Legrégebbi történeteit Lineáris B írással vetették agyagtáblákra… úgy 4 évezreddel ezelőtt. Máig élő szólásai, dallamai és receptjei az ókori hettita,- föníciai,- vagy éppen görög és római időkre vezethetők vissza. Jártak itt Bizánc császárai, Velence dózséi – itt koronázták Jeruzsálem és Ciprus királyait – s itt remegtek bele a hegyek Oroszlánszívű Richárd kereszteseinek kardcsapásaiba. Legyen bármilyen hihetetlen, de ezen a különleges szigeten még a francia gótika uralkodói katedrális remekei is a legkifinomultabb perzsa– és oszmán stílusjegyekkel ötvöződtek, nemesedtek.

S hogy milyen a Földközi-tenger egyetlen szubtrópusi jellegű, helyenként máig szinte érintetlen partvidékeinek lágyan simogató vize? Azt is csak itt próbálhatják ki – a bátrak és kortalanok…

1. nap: Miért éppen Észak-Ciprus?
Találkozás a hajnali órákban a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés Lárnaka nemzetközi repterére menetrend szerint, kora reggel. Útközben ismertető Ciprus egyedien kedvező éghajlatáról, időjárásáról, illetve utolsó 800 évének igen összetett múltjáról. Néhány szó a Ciprusi /Lusignan/ Királyság (1192-1489), Oszmán-Ciprus (1571-1878), Brit-Ciprus (1878-1960) korszakok legfontosabb eseményeiről, illetve a mai megosztottságról, s Észak-Ciprus kialakulásáról. Megérkezés után látogatás a világhírű nicosiai The Ciprus Múzeumban (Archeológiai Múz.) majd rövid séta a Green Line, vagy Atilla Line (török-görög) határ néhány pontján. Átlépés Lefkoşaba (Észak-Nicosia) gyalogszerrel. Ciprus ma megosztott fővárosát Oroszlánszívű Richárd „adta át” a Templomos lovagrendnek, akik az 1310-ben itt lezajlott perben veszítették el jogaikat, tulajdonukat. Lefkoşa katedrálisa (a mai Szelimije Mecset) 1489-ig volt a ciprusi királyok koronázó temploma, gyalog megtekinthető környezete a mesés Kelet és a csodaszép nyugati gótika elképesztő keveréke. Sétánk során fényképszünet és rövid szabadidő a Velencei-oszlopnál, majd a volt brit kormányzati negyedben (ma Legfelsőbb Bíróság). Sétánk folytatása a Samanbache-negyeden át a Girne kapuhoz és a hatalmas velencei falakhoz. (Csoportkép készítése a francia-gótikus Szelimije Mecset – Katedrálisnál, majd az óvárost körbeölelő erődfalaknál.) Utazás Girne-be (görögül Kyrenia), hotelszobáink elfoglalása, úszómedencénk tesztelési lehetősége.

Éj Girne-ben

2. nap: Girne (Kyrenia); Jeruzsálem királyai és a Serenimissa nyomán
Reggeli után séta a kikötőben. Girne az egész sziget legszebb és legszebb fekvésű városa. Állítólag Trója menekültjei alapították a Kr.e. XIII. században, Kis-Ázsia közelsége miatt azóta is „kikerülhetetlen” tengeri tranzit megálló. Az ókori kikötő sokáig az egyiptomi Ptolemaida-dinasztia fennhatósága alatt állt, mielőtt „rómaivá vált”volna. Erődjét Lusignan Guidó jeruzsálemi király építette, majd évszázadokkal később, 1489-ben került Velence tulajdonába.  A méltán híres tengeri erőd ma is a La Serenissima néhai tengeri hatalmát, a Velencei-Ciprus (1489-1571) időszakának nagyságát hirdeti. Közös látogatás az erődben, a Tengerészeti és Hajóroncs Múzeumban.  Továbbutazás az 1187-ben a jeruzsálemi Szent Sír Templomból elmenekült szerzetesek által épített Bellapais Rendház romjaihoz. A „fehér kanonokok” (premontrei rend) a Lusignan-ház uralkodóinak legfőbb szellemi, lelki támaszai közé tartoztak. A kolostort Szelim szultán ajándékozta az ortodox szerzeteseknek, majd a brit időkben kórházként működött. 1912-től brit restaurátorok állították helyre – csodaszépen. A látogatás egyben betekintés a Regnum Cypri, a latin keresztény Ciprusi-Jeruzsálemi Királyság korába. Továbbutazás a Kiréniai-hegységben tornyosuló Szent Hilárión fellegvárba, a ciprus-jeruzsálemi királyok „sasfészkébe”. Az elképesztő panorámák élvezete és fotózása a Felsővárból, a Királynők ablakából.

Éj Girne-ben

3. nap: 1 nap Iskele aranyhomokos strandjain
(Figyelem! Fürdőruhát, naptejet, strandfelszerelést hozzunk magunkkal!)

A mai napon kései indulással – egy egész napos strandolásra indulunk Iskele aranyhomokos partvidékére, annak is legjobb, kiépített resort strandjára.

Éj Girne-ben

4. nap: „Szomszédolás” Lárnaka vidékén
(Figyelem! A Hala Sultan Tekke zarándok-komplexum meglátogatásakor az iszlám előírásoknak megfelelő öltözet kötelező!)

Reggeli utazás a belső határra, majd átlépés Zöld vonalon, (hivatalosan United Nations Buffer Zone in Cyprus), vagy, ahogy törökül hívják, az Atilla vonalon, a Ciprusi Köztársaságba. Útközben néhány szó az Operation Atilla, vagyis az 1974. évi török partraszállás eseményeiről. Látogatás a ma 80.000 lakosú Lárnaka (Szeged testvérvárosa) belvárosában, illetve tengerpartján. A város Kittim, vagy Kition néven a főníciaiak egyik legjelentősebb kikötője volt, így külön figyelmet szentelünk a Kr. e. 2500 – Kr.e. 64. időszakban fennállt ókori Főnícia örökségének. Látogatás a Szent Lázár templomnál, majd a középkori Tengeri erődnél. Rövid közös séta a volt brit kormányzati negyedben. Utazás a 2,2 km2 területű Lárnaka sóstó körül, szerencsés esetben flamingók fényképezésével. Látogatás a Hala Sultan Tekke zarándokjáró helyen, majd továbbutazás a Troodos-hegység oldalában, 650 m magasságban „fészkelő” Pano Lefkara városkájába. Lefkara Ciprus egyik legszebb, hagyományos görög települése. A „Lefkaritika”, vagyis lefkarai hímzés már a XVIII-XIX. században is világhírű kézműves termékként volt ismert, ezzel is magyarázható, hogy gyártói az USA-ba, Dél-Afrikába, de még Ausztráliába is eljutottak, kereskedési okokból. Séta a gyönyörű fekvésű városkában, ahol lépten-nyomon, a nagyvilágból visszatért ciprusi görögökkel találkozhatunk. „Visszalépés” az Atilla vonalon (Zöld vonal) át a koraesti órákban, megérkezés a hotelbe 19:00 órakor.

Éj Girne-ben

 5. nap: A Karpass-félszigeten
(Figyelem! Fürdőruhát, naptejet, strandfelszerelést hozzunk magunkkal!)

Reggeli után indulás a sziget, kiépítetlen, keleti nyúlványára, a Karpass-félszigetre (törökül Karpaz). A déli partján 47 db (!) különböző, szinte érintetlen homokos stranddal büszkélkedő félsziget leglátványosabb területe az Altinkum plaj, vagyis az Aranysivatag strand. Több km hosszú partszakaszán lágy homokdűnék láncai sorakoznak, máig őrizve a Földközi-tenger „ember előtti” hangulatát. Utazás közben rövid szünet és séta a „Ciprusi Gibraltár”-nál, Yudi sziklájánál. Közös pihenő és városnézés Dipkarpaz városkájában, majd továbbutazás az András apostol (Szent András) által alapított Apostolos Andreas Manastiri kolostorba, ahol az apostol csodás gyógyításokat hajtott végre, illetve, ahol sokkal később Oroszlánszívű Richárd (1157 – 1199) elfogta Komnénosz Izsák ciprusi királyt, hogy szigetét és trónját… Lusignan Guidó (1150 – 1154) jeruzsálemi királynak adja. A híres kolostorban tett látogatás után 2,5 órás séta és strandolás az Altinkum fövenyén. Délutáni visszautazás hotelünkbe, érkezés este 19:00 óra körül.

Éj Girne-ben

6. nap: Időutazás Salamistól – a Brit Birodalomig…
Reggeli után utazás a Trójai háború idején alapított, ókori Szalamisz városába. A Pedieosz folyó partján épült város sokáig a sziget legfontosabb kikötője volt. Athén oldalán harcolt a perzsák ellen, Nagy Sándor uralkodását követően Egyiptomból kormányozták a Ptolemaidák. A 332. évi nagy földrengés után II. Constantinusz császár építtette újjá, s a 600-as évekig virágzott. Kiadós séta a romvárosban, egészen a római színház tetejéig. Rövid utazás Gazimağusa (görögül Famagusta) városába. Akkon (Acre) 1291-ben történt elfoglalása után a Szentföld megmaradt keresztesei ebbe a volt bizánci kikötőbe menekültek, s ezt a várost tették a Levantei kereskedelem legfontosabb tranzit állomásává. 1298-ban megkezdték a Szent Miklós katedrális (a „kis-ázsiai Reimsi katedrális”) építését, s ettől fogva itt koronázták Jeruzsálem latin királyait.  Így viselték Ciprus keresztes uralkodói a jeruzsálemi király címet is, 1192 – 1489 időszakában. A koronázó katedrálist 1571-ben alakították nagymecsetté, azóta a Lala Musztafa Pasa mecset nevet viseli. Közös látogatás a koronázó katedrális-mecsetben, majd séta a középkori falaknál, illetve az Othello erődben, néhány további szóval a Selyemútról, a levantei távolsági kereskedelemről – a város aranykoráról. Közös látogatás a Ravelin bástya döbbenetes méretű falainál, illetve árokrendszerénél. A modern Ciprust megteremtő brit uralom (1878 – 1960) korszakának áttekintése, röviden, kitekintéssel a Brit Birodalom néhai földközi-tengeri érdekeltségeire. Koraesti visszautazás Girnébe, megérkezés a hotelbe este 19:00 órakor.

Éj Girne-ben

 7. nap: Pihenés, szabadprogram
Egész napos szabadidő, pihenés a hotelben.

Néhány opciós lehetőség: 1./ Pihenés a szállodai medencénél – esetleg a tengerpart valamelyik beach club-jában (lejutás taxival); 2./ Szabadidő, vásárlási lehetőség Girne (Kyrenia) óvárosában, kikötőjében (eljutás kisbusszal); 3./ 3 órás hegyi túra a Buffavento fellegvárba (feljutás taxival).

Este nyári öltözeteink elcsomagolása… felkészülés a pannóniai októberre. Fakultatív búcsúkoktél(ok) fogyasztási lehetősége…bármeddig.

Éj Girne-ben

8. nap: Pannónia hívó szava…
Reggeli utazás Lárnaka repterére. Hazarepülés a déli órákban, megérkezéssel Budapestre kora délután.

 

Részvételi díj reggelivel 300.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 130.000,-Ft
20 kg-os feladott poggyász 65.000,-Ft
Belépők (helyben fizetendő) 36,-EUR
Stornó biztosítás 2,5%
Fakultatív vacsora 25.000,-Ft
Elvárt borravaló 5,-EUR/nap
1 ágyas felár: 60.000,-Ft

Szállodánk: The Olive Tree Hotel
https://en.hotelolivetree.com/