AZ OVERSEAS HIGHWAY (TENGERI FŐÚT) ÉS KEY WEST

182 km hosszúságú, 2 X 2 sávos főút, ami Miami déli elővárosi övezetéből az Egyesült Államok legdélebbi szárazföldi pontjához vezet. Számozása szerint a Floridai 5-ös, illetve 1-es Interstate. Népszerű nevén az Overseas – vagyis Tengeri, illetve Tenger-feletti főút. Nagyjából Budapest és Szeged távolsága… a Mexikói-öböl és az Atlanti óceán trópusi vizei felett (!)… 43 korallszigeten át (!). Még Amerikában is csak hüledeznek szépségén, különlegességén. Ahogy a szólás tartja, „… aki ide eljuthat, egyben a Bahamákkal és Kubával is találkozik.”  

 

Az Overseas Highway rövid története 1921 – 2021.

A Miami Motor Club tagsága 1921-ben fogadta el a néhai, Key West-be vezető ipari vasút óceán feletti szerkezeti elemeinek megmentését, „átformálását” turisztikai célú közúttá. Akkoriban a világ minden más országában orvosi (de legalábbis pszichológiai) esetként tekintettek volna, minden, a határozatot elfogadó résztvevőre – Amerikában azonban egy évszázaddal ezelőtt is divatja volt a „Nagyban gondolkodni” (Think Big) terveknek.

A turisztikai célok – amiért a hihetetlen beruházás elindult –  a Floridai-szoros, a Bahama-szigetek és Kuba horgászvizeinek elérése, illetve az összességében kb. 1.700 db, amerikai fennhatóság alá tartozó korallsziget egyedi élővilágának hatékonyabb megfigyelése (Mississippi aligátor; Hegyesorrú krokodil, Tengeri tehenek, korall és hal ritkaságok) voltak. A Tengeri, illetve Tenger-feletti főút megnyitására kevesebb, mint 7 évet kellett várni: 1928. január 25-én történt az ünnepélyes szalag átvágás. Igaz, még több helyen komp szállította a délre igyekvő járműveket, s az úttest „csak” 2 X 1 sávos volt. A New Deal építkezéseinek köszönhető, hogy megszűntek a kompkikötők – s 1938-ra az útvonal teljes hosszában betonburkolatot kapott. 43 db összekötött korallszigeten, 42 db hídon és 182 km távolságon át. A második megnyitó 1938. március 29-én zajlott, majd 1 évvel később maga Franklin D. Roosevelt is kipróbálta a világon egyedülálló létesítményt: Levezetett Key Westbe, sőt hosszabb időre elnöki pihenőt is tartott az idilli nyaralóhelyen.

Az autópályává szélesítés (min. 2 X 2 sáv) az 1970-es években zajlott, míg napjainkban a The Florida Keys Overseas Heritage Trail projekten dolgoznak: Készül az útvonal kerékpáros és gyalogos szakasza (!) – vagyis, akinek ideje engedi, végiggyalogolhatja a teljes utat (!), biztonságos körülmények között, tanösvényeken, narratív magyarázatokkal, minden igényt kielégítő pihenőkkel, szolgáltatásokkal. (!)

Mi is a Florida Keys?

A key vagy cay szó jelentése homokkal fedett lapos korallzátony. A Bahama-szigeteken, illetve a Karib-tenger térségében található a legtöbb, itt a legelterjedtebb az elnevezés. Florida déli csücskéből indulóan, egy több mint 230 km hosszúságú korall-ív kíséri a Floridai-szoros trópusi vizeit. Itt „születik” a Golf-áramlat (kezdeti szakaszán a neve is Florida áramlás), aminek déli „partja” Kuba, míg az északi a Florida Keys korall-íve.

Már a térségről készült műholdfelvételek végtelen kék-fehér variációi is egyedi látványt nyújtanak: A Floridai-szoros azúros óceáni mélységeitől – a Mexikói-öböl zöldesebb hullámain át – a szigetek közötti 1-2 m mély, selymesen türkiz öblök és csatornák sokaságáig, itt minden megtalálható.

Azután közelebbről nézve kirajzolódik a hófehér homokos strandok, szemtelenül kellemes pálmaligetek és a sekély trópusi atollok színpompás víz alatti világa.

Florida Keys: A kontinentális USA 1.700 szigetből álló, 356 km2 területű trópusi nyaralóparadicsoma, ahol egyszerre úszhatunk, hajózhatunk, horgászhatunk… vagy csak egyszerűen lustálkodhatunk a Mexikói-öböl vagy az Atlanti-óceán vizein. Kb. 73.000 mázlista szigetlakó otthona, pálma, mahagóni és gumbo limbo ligetekkel, ahol a januári napi középhőmérséklet 20ºC… , s ahol 2 évszak váltja egymást: a 1./ nedves és a 2./ száraz forró nyár. A szigetek neveinek megtanulásához egy teljes tanév sem lenne elegendő, ezért csak a legfontosabbak közül említünk néhányat: Key Largo; Islamorada; Marathon; Big Pine Key; Key West.

Az Overseas Highway végállomása: Key West

Key West spanyolul Cayo Hueso a kontinentális Egyesült Államok legdélebbi városa. Egyik beceneve a „Nyugat Gibraltárja”, stratégiai fontosságára utal. A 6,4 X 1,6 km méretű sziget mára teljes egészében beépült. Ebből (is) adódik, hogy ingatlan árai csillagászatiak.

Az Újvilág felfedezése után Kubából igazgatták a spanyol alkirályok, majd 1763 – 1821 között Nagy-Britannia megosztott birtokává vált (Spanyolországgal közösen.) 1821-ben került az USA fennhatósága alá – s 1890-re Florida állam legnagyobb és leggazdagabb városává vált, 19.000 lakossal.

Az őslakosok zöme a Bahama-szigetekről idetelepült, brit loyalista (conch – magyar kiejtéssel konksz), illetve kubai menekült. 100 évvel ezelőtt évi 100.000.000 db (!) kubai szivar készült itt, s napi kompjárat kötötte össze Havannával és Nassauval. (Havanna távolsága 171 km, míg Miami kikötője 208 km.) Ma az USA egyik legfontosabb luxushajó kikötője (a Karib-tengeri utak kiinduló pontja), legkeresettebb trópusi nyaralóvárosa – s a világ legfontosabb kincsvadász központja. (A szigetek partjainál számos spanyol aranyszállító gálya süllyedt el – amiket ma is kutatnak!)

Főutcája az 1.800 m hosszú Duval Street egyik végpontja a Mexikói-öböl, míg a másik, az Atlanti-óceán. Teljes óvárosa műemléki védelem alatt áll – Key West Történelmi Negyed néven. Harry S. Truman elnök itt építtette a „Nyári Fehérházat”, de hosszabb időt tartózkodott itt Ulysses S. Grant, William H. Taft, Franklin D. Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy és Jimmy Carter elnök is.

A műemlék épületek elsősorban a néhai híres lakosok villáiban berendezett múzeumok, a XIX. századi középületek, illetve a helyreállított kikötői létesítmények. Ezek felsorolása, netán rövid bemutatása egy külön cikksorozat, sőt útikönyv terjedelmét igényli – ezért ettől eltekintünk.

Közismert, hogy Tennessee Williams itt írta „A vágy villamosa”-t, illetve, hogy a türelmetlen Ernest Hemingway ide költözött a helyi Ford autószalon tetőterébe… amíg A roadster sportkocsijára várt, s közben neki látott, a „Búcsú a fegyverektől” megírásának.

A város ma megyeszékhely, lakossága 27.000.000 fő. (A helyi lakosok számát persze mindig meghaladja a látogatóké, turistáké.)

Afféle iskolaváros is, hiszen középiskolái mellett számos könyvtárnak és egy főiskolának is otthont ad (Florida Keys Community College).

De itt a trópusokon az élet már csak olyan… hogy legismertebb intézményei, ahová a legtöbben be akarnak jutni… hogy magukba szívhassák a szellemi örökséget és kulturális sajátosságokat…(is) a TOP 20-as listákon szereplő bárjai és szórakozó helyei.

Sokak szerint a Spring Break (egyetemisták tavaszi szünete) idején az OVERSEAS HIGHWAY / TENGERI FŐÚT és KEY WEST is egyenesen kerülendő a hatalmas partik és ünnepek miatt …

Az év fennmaradó 330 napjában azonban mindenkinek csak ajánlani lehet, hogy próbálja ki ezt a világon egyedülálló, 2 X 182 km vezetést.

***

Szöveg: Gőgös Norbert; Kép: Internet források