Szulejmán legendás fővárosaiban

Bursa – Edirne – Isztambul – a Török-Birodalom központjai

Képgaléria

Időpont: 2014. szeptember 1-6.
Létszám: 18 fő + 1 fő magyar kísérő
Utazás: Menetrendszerinti Turkish Airlines repülőjáratok
Helyszíni utazások: 30 fős autóbusz
Szállás: 4**** csillagos hotelek
Ellátás: Félpanzió – bőséges reggeli és vacsora ellátással

Szulejmán birodalma a „Devlet-i Ebed – müddet – Az Örökké való állam”- vagyis az Oszmán-Birodalom műemlékekben páratlanul gazdag fővárosain keresztül kalauzol utazásunk. UNESCO világörökségi kincsek és több mint fél évezrednyi katonai siker, hódítás krónikáin át. Az óriási szultáni mecsetek, a paloták, fürdők valamint parkok felfedezése közben is marad idő a kavargó bazárok zsongásának megtapasztalására, vagy egy ráérős esti vízipipás beszélgetésre. Az 1300-as évektől lavinaként növekedő néhai világbirodalom magterületének legszebb természeti tájait is bejárjuk, a Márvány-tenger türkiz kék hullámaitól az Uludag 2.500 m magas hófödte gerincéig. Bursa, Edirne és Isztambul falai a mai napig őrzik a világhódító szultánok és kalifák legendáit, korlátlan romboló-építő akaratuk keze nyomát. Valóban kíváncsi arra, ki is volt Nagy Szulejmán? Tartson velünk mesés keleti fővárosaiba.

1. nap / március 18: Ki is volt Szulejmán valójában?

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 8:50-kor. Elrepülés Isztambulba közvetlen járattal 10:50-kor, érkezéssel  13:45-kor. Látogatás Nagy Szulejmán (1520 – 1566) a Magyarországot legyőző szultán irdatlan méretű mecseténél és sírjánál. Fotózás Mimar Sinan, Szulejmán főépítésze türbéjénél. A XVI-XVII. században „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Történetek és legendák az aranykor idejéből, s közben látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárban. Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Szulejmán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén. Szabadprogram, vásárlási lehetőség majd a zárás után ráérős vízipipa kóstoló, Naszreddin Hodzsa viccekkel és történetekkel. Közös vacsora.

Éj Isztambulban

 2. nap / március 19: A Márvány-tengeren át Burszába

Reggeli utazás a Márvány-tengeren át Burszába, kompon. Ismerkedés a 11.350 km2 kiterjedésű tenger természetföldrajzi határaival, a Boszporusz szoros (a Fekete-tenger kapuja) és a Dardanellák (az Égei-tenger kapuja) közlekedés-földrajzi szerepével. Kikötés az anatóliai parton, majd séta a tengerparton. Rövid utazás Burszába, a milliónyi gyümölcsfa földjén át. „Cennet Bursa” a „Mennyei Bursa” meghódítását I. Oszmán (1299-1326) a dinasztiaalapító tűzte ki célul, így fia I. Orhan (1324 – 1362) itt rendezte be a-szultánság első fővárosát. A város ma is több mint 200 db (!) védett épületnek ad otthont. Látogatás a várban, Oszmán és Orhan sírjainál, közben rövid ismerkedés a város „törökök előtti” korával, illetve a selyemhernyó tenyésztés és a selyem készítés technikáival. Látogatás a Koza és Emir Han Karavánszeráj selyembazároknál. Kitekintés a Selyemút útvonalaira és történetére. Séta az Ulu Cami (Hatalmas Dzsámi) területén, ismerkedés az építtető Bayezit Yildirim (Bajazid a Mennydörgés) szultán (1389-1402) korával és háborúival. Az 1396. évi Nikápolyi ütközet, Luxemburgi Zsigmond magyar király vereségének szomorú históriájának elbeszélése, majd séta a Yildirim szultán komplexumban. Fényképezés Bajazid a Mennydörgés sírjánál, majd ismertető Timúr Lenk birodalmáról, s arról hogyan mentette meg Timúr Magyarországot és a keresztény nyugatot Bayezit seregeitől. Séta a buharai származású Emirsultan negyedében (a névadó Beyazit veje és tanácsadója volt), majd idő függvényében a Muradiye komplexumban. Ismerkedés I. Murád szultán (1362-1389) életével, a Balkán-félsziget meghódításának eseményeivel, látogatással a hadvezér szultán sírjánál. Séta az „oszmán történelem panteonjában” a II. Murád által épített mecsetnél, medreszéknél és türbéknél. Musztafa herceg (Nagy Szolimán legtehetségesebb fia) és Dzsem herceg (Hunyadi Mátyás király rokona!) szomorú meséinek felelevenítése.

Este fakultatív fürdőzés az Eski Kaplica oszmán fürdőben.

Közös vacsora.

Éj Bursában

3. nap / március 20: Az Uludag hegy tetején; Vízipipák füstje

(Figyelem! A hegyen töltött idő alatt téli öltözet nyomatékosan javasolt!)

Reggeli után látogatás a 2.543 m magas Uludag hegyen felvonóval. 2 órás séta a főgerinc hómezőin. A fenyvesek fényképezése, közben kitekintés a mai Törökország domborzati viszonyaira. A hatalmas hegy ókori neve Olimposz volt, állítólag Hannibál javasolta I. Prusias (Kr. e. 232 – 192) bithüniai királynak, hogy hozzon létre egy települést a hegy lábánál fakadó melegforrásoknál. Lejutás a havas gerincekről a városba, majd néhány híres középkori fürdő megtekintése kívülről: Kükürtlü Hamam; Yeni Kaplica; Kaynarca Hamam. Látogatás a csodálatos Yesil Cami mecsetnél. A nagyszerű márvány kútjáról és 6 X 11 m méretű tebrizi imafülkéjéről, valamint különleges ultramarin – türkiz – zöld kerámiáiról híres épületegyüttest I. Mehmed Celebi szultán (1415 – 1419), a nagy interregnumot követő „második birodalomalapító” építtette. Látogatás a híres szultáni türbénél. Délutáni visszautazás Isztambulba, útközben beszélgetés az oszmán flotta tevékenységéről az Atlanti-óceántól a Perzsa-öblön át az Indiai-óceánig. Szabadprogram Isztambulban, majd közös vacsora.

Éj Isztambulban

 4. nap / március 21: Isztambul a kalifák világvárosa

Isztambul 2 kontinensen fekvő városa Földünk egyik legszebb metropolisza. A műemlékekben és építészeti csodákban egyedien gazdag város legismertebb része az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Aranyszarv-öböl és környéke. A Nagy Konstantin római császár által alapított város a Római-, majd Bizánci Birodalom székhelye volt 1453-ig. Korai látogatás az 1854-ben átadott Dolmabache Palotába. A Boszporusz partján álló 285 m hosszú oszmán-rokokó márvány palotát I. Abdulmedzsid szultán (1839-1861) építtette. A számos vonásában európai stílusú, modern palotában 25 szalon, illetve 354 szoba található, minden képzeletet felülmúló díszítettséggel. A palota látogatható termeinek, illetve parkjának bejárása. Visszatérés az Aranyszarv-öbölhöz. Látogatás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa mecsetnél, majd 1 órás szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár), sétával a Galata-hídon. Látogatás a Topkapi Szerájban, a szultánok palotájában, belépéssel a legendás Hárembe, a Kincstárba, a Szultánok arcképcsarnokába és az Iszlám relikviák gyűjteményébe. A Boszporusz fényképezése a szultáni kertekből. Szabadprogram a Fedett Bazárban, vásárlási lehetőséggel, illetve nyitva tartástól függően látogatás a hatminaretes Kék-mecsetben. Közös vacsora.

Éj Isztambulban

5. nap / március 22: Edirne: Koca Mimar Sinan élő emlékűve

Ayasofia katedrálisKora reggeli látogatás az 537 óta álló Ayasofia katedrálisban Utazás Edirnébe, az Oszmán-Birodalom második fővárosába. Útközben szemelvények a várost 1362-ben elfoglaló I. Murád szultán életéből, illetve a világhírű ottomán építész, Koca Mimar Sinan munkásságának, legfontosabb alkotásainak bemutatása. A település már I. Dareiosz perzsa nagykirály idején is létezett Kr.e. 515-ben, de várossá Hadrianus császár bővítette. Hadrianusról kapta nevét – Hadrianapolis, ami a bizánci időkben Drinápollyá vált. Edirne 1362-től Konstantinápoly elfoglalásáig (1453) 91 éven át volt a birodalom központja, de a későbbiekben is szultánok kedvelt nyári rezidenciája maradt. Lakossága 1700-ban még több mint 350.000 főre rúgott (!), ezzel London és Párizs után Európa harmadik metropolisza volt. (A 2 kontinensen fekvő Isztambul minden európai városnál nagyobb és gazdagabb hatalmi központtá vált – egyedülálló méretekkel.)

EdirneA valaha 287 db mecsettel bíró Edirnében mára 27 db védett műemlék mecset található, a város a középkori építészet kincsestára. Rövid séta Hadrianus falának romjainál, majd az Ali Pasa bazárban. Nagy Szulejmán szultán vezíre építtette a 300 m hosszúságú fedett bazárt, aminek tervezője a fiatal Sinan volt. Fényképezés az Ücs Serefeli dzsáminál (1438-tól épült), majd séta a Sinan által épített Sokollu Mehmed pasa fürdőhöz. Rövid pihenő a Sinan tervei alapján készült Rüsztem pasa karavánszerájnál (ma hotelként működik). Séta az Eski Cami (Régi dzsámi) környékén, majd az 1414-ben épült Bedesten bazárban. Látogatás Sinan főművében, az oszmán építészet csodájában – a Selimiye Mecsetben. A csodálatos óriás építmény történetének megismerése. Látogatás a Sarayici-szigeten, a Régi Szultáni Palota helyén, majd ismerkedés a kirkpinar – a hagyományos török olajbirkózás szabályaival, históriájával. A szigetre vezető Nagy Szolimán és Hódító Mehmed hidak fényképezése. Késő délutáni visszaindulás Isztambulba. Útközben ismerkedés az Oszmán-Birodalom legfontosabb XIX-XX. századi eseményeivel és az „Örökké való állam” összeomlásával. Musztafa Kemál, a törökök atyja életének bemutatása – megismerkedés a modern Török Köztársaság szabadságharcával, a mai köztársasági államforma kiépítésével. Közös búcsúvacsora.

Éj Isztambulban

 6. nap / március 23: Magyar utazók a török birodalomban

Délelőtti szabadprogram és vásárlási lehetőség. 14:00 órakor utazás a reptérre, menet közben kitekintés a törökségi népekre és a mai török nyelvű országokra, területekre. Néhány a török népeket kutató és az Oszmán-Birodalomban utazó magyar felfedező életének bemutatása. Elrepülés Budapestre 18:10–kor. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:10-kor

Részvételi díj félpanzióval 165.000,-Ft
BBP biztosítás köthető  
Belépők irányára – 130,-TL/ fő  – csak megközelítő ár  14.000,-Ft
Repülőjegy irányár, illetékkel (Csak a foglalás pillanatában véglegesedik!)  79.000,-Ft
Borravaló 24 ,-EUR/fő
Vízum 15 ,-EUR/fő

 

Repjegy- és Utazási storno biztosítás megkötése ajánlott.

1 ágyas felár: 160,-EUR

Éjszakák: 4**** szállodákban

FIGYELEM!

1./ A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.
2./ A belépő árak csak megközelítő árak. A belépőket a helyszínen vesszük meg, az aktuális összegekért.
3./ Az Uludag hegy téli viszonyaihoz téli öltözet nyomatékosan javasolt.