Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

Lükia – Torosz-hegység és a Türkiz Partvidék (Török Riviéra) festői tájain

Látogatással Macarköyben (Madzsárköjben)

Időpont: 2022. március 11-21.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: Színvonalas szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)
Létszám: Min. 30  fő + 1 fő szakvezető + 1 fő helyi török házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

 

„Hallgass százszor figyelemmel, töprengj ezer alkalommal, s beszélj egyszer.” – török szólás

Lükiai sziklasírok, Kr. e. 4. század

Délnyugat-Anatólia partjain találkoznak a Toros-hegység néhol 3.000 m fölé kapaszkodó csúcsai a Földközi-tenger időtlen hullámaival. Ez a mesésen gazdag ókori Lükia (A napfény királysága) földje, az ókori perzsa és bizánci Türkiz Partvidék, vagy, ahogyan ma ismerjük, a Török Riviéra. Bodrum (az ókori Halikarnassos) városából indulva Marmaris – Fethiye – és a Teke-félsziget UNESCO világörökségi védelem alatt álló tájain, romvárosain át kalauzol kirándulásunk, egészen az Antalyai-öbölig. Utunk során felfedezve a mesésen szép Marmaris Nemzeti Park; Saklikent Kanyon Nemzeti Park; Olympos-Beydaglari Nemzeti Park; Köprülü Kanyon Nemzeti Park; Altinbesik Barlang Nemzeti Park és a Güllük Daglari-hegység (Termessos) Nemzeti Park természeti kincseit. Felfedezésünk az ókori Anatólia hettita, görög, perzsa, római és bizánci „időitől” – a szeldzsuk és oszmán városrészek bazárjaiba, tereire vezet. Március idusán… amikor Kis-Ázsia déli vidékei virágba borulnak. Amikor ott már napi 12 órán át élvezhető a Nap melege, 20ºC körüli hőmérséklettel, sétákra és természetjárásra legalkalmasabb körülmények közepette. S programunk végén vár ránk Macarköj (Mádzsárköj), vagyis Magyarfalva meglátogatása…            

1.nap: Utazás Halikarnassosba

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 7:30-kor. Elrepülés menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással 9:25-kor. Megérkezés Bodrum nemzetközi repterére este 20:50-kor. (Az isztambuli átszállás és várakozás alatt beszélgetés, rövid történetek az ókori világ 7 csodájáról; Lükia ókori történetéből; a Türkiz Partvidék természetföldrajzáról; és Bodrum látványosságairól.) Kései bejelentkezés és vacsora szállodánkban.

Éj Bodrumban

2.nap: Halikarnassos és a bodrumi Szent Péter Erőd históriája

Közös reggeli, majd utazás Halikarnassos romjaihoz, az ókori világ egyik csodájához. Itt született Hérodotosz (Kr. e. 484 – 425) „A történetírás atyja” a perzsa-görög háborúkat leíró „Történelem” c. munka szerzője. Sztorizás az ókori világ első történetírójának életéről, illetve az antik város fénykoráról, Mauszólosz király síremlékéről, a Halikarnassosi mauzóleumról – a terepen, a világhírű romváros 2 helyszínén (1./ színház, 2./ mauzóleum helye).  Séta Bodrum középkori magjához, az 1402-től épült Szent Péter Erődhöz, a Máltai lovagrend legnagyobb kis-ázsiai építményéhez. Igaz mesék a lovagok korából,- az Angol,- Francia,- Olasz,- illetve Német bástyák építéséről – illetve arról, hogyan, miként vált a partvidék törökké a XVI. században. Rövid, vázlatos ismertető a Földközi-tenger keleti medencéjének fokozottan előnyös természeti adottságairól, illetve tengerrajzáról. Néhány szó a város egyik leghíresebb szülötte, Turgut Reis (1485 – 1565) admirális, Algéria és Djerba kormányzója életéről, illetve az Oszmán tengeri flotta XVI. századi vállalkozásairól, hadműveleteiről. Látogatás a méltán híres „Víz alatti leletek Múzeumában”, majd séta és rövid szabadidő a belvárosban. Késő délutántól szabadprogram a közös vacsoráig.

Éj Bodrumban

3.nap: Kleopátra szigete; Marmaris márványkikötője

Reggeli indulással utazás a 100 km hosszúságú Gökova Körfezi-öböl vidékén. Rövid hajózás a meseszép Sedir Adasi-szigetre, népszerű nevén a Kleopátra-szigetre. Séta az ókori romvárosban a színházhoz, majd a legszebb partszakaszokon. A bátrabbaknak mártózás a Kleopátra strandon, történetek a névadó uralkodónőről, s hogy hogyan hozatták ide számára a tökéletes aranyhomokot Egyiptomból… Délutáni utazás Marmaris, az ókori Physkos városába. Marmaris az emberi emlékezet kezdete óta a márvány kereskedelem egyik központja volt, maga Nagy Sándor is ostromolta (és elfoglalta). Nagy Szulejmán idején ez volt az Oszmán flotta központi bázisa, a sikeres, Rodosz elleni háború (1522) idején. A város lakossága ma 40.000 fő – amire főszezon idején kb. 10 X annyi külföldi látogató jut. Középkori eredetű városmagja rendkívül bájos, erődjének falai 5.000 év históriájának szemtanúi.

Éj Marmarisban

 

4.nap: A Lükia úton; Törökország magyar kutatói

Reggeli után közös séta Marmaris középkori óvárosban, rövid bazárlátogatással. Utazás délre, a néhai Lükia karavánút (ma Lükia túraút) egyik busszal is elérhető állomáshoz, rövid sétával valamelyik szédületes panorámákat nyújtó szakaszon. Útközben sztorik a néhai Oszmán Birodalomban hosszabb időn át élt, és nemzetközileg is jelentős munkát végző magyar kutatókról (a teljesség igénye nélkül – csak néhányukról): Vámbéry Ármin; Orbán Balázs; Germanus Gyula; Nagykállói Kállay Béni; Karácson Imre; Bozóky Dezső; Németh Gyula.

Sétánk során „légi-felvételek” készítése a végtelen Földközi-tenger partjairól. Néhány szó Fethiye partvidékéről, illetve az utóbbi 30 év tervszerű turisztikai fejlesztéseiről. Szállásaink elfoglalása koraeste.

Éj Fethiyében

5.nap: Hajókirándulás az ókorba

Reggeli után rövid utazás a kikötőbe. Hajókirándulás az Iztuzu (Dalyan) partvidékre, a gigászi méretű tengeri teknősök legfontosabb földközi-tengeri keltőhelyére. A 4,5 km hosszú aranyhomok-nyelv egyik oldalán a nyílt tenger, míg a másikon több tó brakkvizei hullámoznak. Séta és kutatás a teknősök után, majd továbbutazás az ókori Kaunos romvárosába. Rövid pihenő a hellenisztikus-római színház nézőterén, majd látogatás az egyedi szépségű, sziklaoldalakba vájt síroknál. Fakultatív- de fiatalító iszapfürdő a néhai perzsa- és római előkelők által is látogatott „ókori dagonyában.” Továbbutazás a szépséges Ölüdeniz-öbölhöz, a kis-ázsiai Türkiz Partvidék talán legszebb strandjához, menet közben rövid fotószünettel az Amynthas sziklasírnál. A bátrabbaknak strandolás az Ölüdeniz kristálytiszta vizében. Késő délutáni visszaérkezés szállodánkba.

 Éj Fethiyében

6.nap: A Pillangók-völgyétől Kayaköy-ig

Reggeli után buszozás a Saklikent Nemzeti Parkba. A Torosz-hegységbe vágódott, 18 km hosszú, 300 m mély hasadék Ázsia egyik legmélyebb kanyonja.  Közös séta a Saklikent aljában, amíg a hóolvadás- és vízállás viszonyok engedik. Továbbutazás a Pillangók-völgyéhez, fotózással a felső peremről. Történetek az 1919-1922. évi Török függetlenségi háború korából, bepillantással az Entente (antant) Törökországra vonatkozó terveibe – illetve a lausanne-i békeszerződést (1923) követő népességcserék históriájába. Séta Kayaköy szellemvárosában, a csend és a végtelen panorámák élvezetével. Késő délutáni utazás Antalyába, a Török-Riviéra nyaraló-metropoliszába.

Éj Antalyában

7.nap: UNESCO világörökségi mitológiai- és bibliai helyszínek csodái

(Figyelem! Télies öltözet hozatala javasolt!)

Utazás az UNESCO világörökségi Letoon ókori központjába, ahol Létó felnevelte isteni gyermekeit, Artemiszt és Apollót. Némi betekintés az ókori görög-római mitológia ide vonatkozó fejezeteibe. Továbbutazás Myra /Demre romvárosába. Sztrabón (Kr.e. 63 – Kr. u. 23) Geógraphika c. munkája alapján Myra volt a kis-ázsiai partvidék egyik legnagyobb városa. Római színházában több ezer néző fért el, s Mürai Szent Miklós (270-343) – Mikulás (Santa Claus) – volt a leghíresebb püspöke. A Szent Miklós templom az 500-as években épült, egyik utolsó „restaurálója” II. Sándor cár volt, 1863-ban. Séta a városban, a különleges római sziklasírok megtekintésével. Utazás busszal az Olympos-Beydaglari Nemzeti Park vadregényes tájain a Lükiai Olümposz (törökül Tahtali Dagi) lábaihoz. Feljutás a 2.366 m magas csúcs hómezőire a kabinos Olümposz Égi Felvonón. Séta az ókori istenek világában – jó látási viszonyok esetén lélegzetelállító anatóliai- és tengeri panorámákkal. Késő délutáni visszautazás a hotelbe.

Éj Antalyában

8.nap: Köprülü Kanyon Nemzeti Park; Ókori óriások nyomán…

Reggeli után félnapos látogatás a sorsdöntő ókori csatáiról is híres Köprü folyó mentén. A folyó torkolatánál győzte le Miltiádész fia Kimón a Xerxész által küldött perzsa seregeket, illetve Hannibál is itt vállalt csatát Róma ellen, a Szeleukida Birodalom seregeinek fővezéreként – Kr.e. 190-ben. (Hogyan került a pun hadvezér a perzsák élére? A Pun-háborúk áttekintése röviden.) Közös séta a 400 m mély Köprülü-kanyon felső peremén, majd leutazás az alant tátongó szorosba, további sétával. Visszautazás Antalya ókori-középkori városmagjába. Igaz mesék a városalapító II. Attalosz Philadelhosz pergamoni király korából, aki legendás gazdagságának köszönhetően eldöntötte, hogy a Föld legszebb helyén – megépíti annak legcsodálatosabb városát Attaleiát – vagyis Antalyát. Séta Attalosz király szobrához, majd onnan Hadriánusz császár kapujához, illetve az ókori római kikötőhöz. Szabadidő és vásárlási lehetőség Kaleici-ben, a középkori ottomán negyedben. Késő délutáni pihenő a hotelben.

 Éj Antalyában

9.nap: Güllük Daglari-hegység – Termessos Nemzeti Park

Reggeli után utazás a festői szépségű ókori Termessos magashegységi romvárosához. A Güllük Daglari-hegység oldalában, 1200-1600 m magasságban épített kulturális központ az ókori Hellenisztikus világ egyik legcsodálatosabb helyszíne. A Kr.e. II. században az „égboltra épített” színháza, az „Istenek színpada” – a várost körbeölelő elvadult környezet pedig Kis-Ázsia egyik legmesésebb fekvésű nemzeti parkja. Pihenő, s a panorámák élvezete a valaha 5.000 fő befogadóképességű színházban, majd közös séta (és mászás…) a legszebben megmaradt középületekhez. Délutáni látogatás a tengerparti Antalya-vízesésnél. Szabadidő a közös vacsoráig.

Éj Antalyában

10.nap: Az Altinbesik Barlang Nemzeti Parktól – Mádzsárköjig…

Reggeli után utazás az Altinbesik Barlang Nemzeti Parkba, menet közben rövid ismertetéssel a környék karsztjelenségeiről. Rövid fotószünetek a legszebb szakaszokon majd megérkezés az Altinbesik barlang bejáratához. Felkészítés, védőmellényeink felvétele, majd behajózás a „hegyek gyomrába”.   Fotószünet Aspendos római hídjánál, majd beszélgetés Ispay Ferenc életútjáról, várakozással teli utazás közben Gebiz-Macar, másképpen Macarköy (Mádzsárköj) városkájába – vagyis Magyarfalvára. Közös séta a központban, magyar-török kávézási lehetőséggel, Teleki zászlós csoportképkészítéssel a főtéren álló, kokárdás-tulipános székelykapunál…

A rövid hazaúton további elmélkedés, hogy ez a mádzsárköji látogatás és találkozások most tényleg megtörténtek – vagy nem…? Közös búcsúvacsora – további törökországi utazásaink tervezgetési lehetőségével.

Éj Antalyában

11.nap: Magyarisztán hazavár…

Kései kijelentkezés után csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd délelőtti szabadprogram a tengerparton. 16:35-kor elrepülés Budapestre, isztambuli átszállással. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:25 órakor.

Részvételi díj félpanzióval (reggeli és vacsora) 369.000,-Ft

BBP biztosítás

köthető

Múzeumi és romvárosi belépők

 A részvételi díjban

Hajókirándulások és felvonó

 A részvételi díjban

Repülőjegy irányár, illetékkel

147.000,-Ft

Elvárt borravaló

3 ,-EUR/fő/nap

Stornó biztosítás

2,2%

1 ágyas felár:                                                                                            420,-EUR

Szállodáink neveit, elérhetőségét az érdeklődőnek írásban is megadjuk.

 

FIGYELEM!

A programok napi sorrendje változhat.

Thermessos „égi” romjai