Oroszország hófehér tele

Szentpétervár – Novgorod – Karélia tajgája – Az Onyega – és a Ladoga-tó jégmezői
Északi fény megfigyeléssel

Időpont: 2018. január 25 – február 1.
Utazás: Repülővel, Moszkván át Szentpétervárra, a helyszíneken vonattal, busszal és motoros szánokon
Elhelyezés:  3*-os kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban
Ellátás: Reggeli, a 3 motoros szános napon teljes ellátás
Vacsora igényelhető
Létszám: 15 fő + 1 fő magyar szakmai vezető + karéliai szánkísérők

Észak-Oroszország és Karélia, a legendás orosz tél, „Január tábornok” és „Február tábornok” birodalma.  Szentpétervárról Karélia porcukor tajgáin és jégtükör tavain keresztül utazunk a Nagy Péter cár idején, az Onyega-tó partján alapított fővárosba, Petrozavodszkba. Innen különleges, 3 napos motoros-szán túrán fedezzük fel az erdők és befagyott folyók csendjét, eljutva az országnyi Ladoga-tó (Európa legnagyobb tava) jeges partjaihoz. Vonatra szállva érkezünk Oroszország legősibb városába, a Rurik-ház (Rørik Konung) fészkébe, Novgorodba (Hólmgardur óészaki nyelven). Programunk természetjárás és 1.300 évnyi időutazás is egyben – végül, s szinte elsősorban… – lehetőség az igazi fehér téli világ megtapasztalására, s szerencsés esetben az Északi fény megfigyelésére is.   

1. nap: Utazás Szentpétervárra

Utazás menetrendszerinti járaton, Moszkván keresztül Szentpétervárra. Útközben felkészülés a volt cári birodalmi főváros UNESCO világörökségi védelem alatt álló negyedeiről, épületegyütteseiről. A Finn-öböl és a Néva természetföldrajzi fontosságának áttekintése, történetek arról, miért, hogyan helyezte ide Nagy Péter cár (1682-1725) Arhangelszkből az ország fő kikötőjét és hogyan épült a Péter és Pál Erőd, a „világváros magja”.  Esti érkezés után bejelentkezés belvárosi hotelünkbe. Fakultatív séta.

Éj Szentpéterváron

2. nap: Észak szikrázó Velencéje

Egész napos séta, rövid pihenőkkel, teaszünetekkel Szentpétervár legfontosabb műemlékeinél. Séta a Nyevszkij sugárúton, majd a Néva jegén a Péter és Pál erődhöz. A Katedrális (a cárok síremlékei), a Cári Pénzverde megtekintése, majd az erődfalak körbejárása. Fotószünet a Szt. Izsák Székesegyháznál, majd Nagy Péter emlékművénél. Az Admiralitás, majd a Palota-tér nagyszerű épületegyütteseinek megtekintése, csoportkép készítéssel az Ermitázsnál. 1 órás szabadidő a déli órákban. Séta a Gribojedov csatorna partján, látogatással az 1000 színű hagymakupoláiról híres Krisztus Feltámadása Katedrálisnál.

Esti szabadidő.

Éj Szentpéterváron

3. nap: Karélia tájain; Az Északi fény ege

Reggeli után elutazás Karéliába. Ismertető a 172.000 km2 méretű Karél Köztársaság különleges természeti értékeiről, erdőségeiről. Rövid áttekintés a néhai svéd Ingermanland (Ingria), a Finnországnál „maradt” Karélia múltjáról és a mai Karéliában élő népcsoportokról (karjalaiak, észtek, vepszek, lívek, vótok és oroszok). A Balti pajzs fedetlen ősmasszívumának kincsei, a hatalmas erdőségek és a számtalan befagyott tó és folyó fotózása. Áttekintés a 245 km hosszúságú, 1650 szigettel pontozott Onyega-tó (Aanisjarvi) természetföldrajzáról, majd megérkezés az Alexander Mensikov herceg (Ingria hercege, Nagy Péter legfőbb bizalmasa) által 1703-ban alapított karjalai fővárosba, Petrozavodzkba. Séta a belvárosban, csúszkálással az Onyega jegén. Kirándulás Kizhi-szigetére, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kizhi Pogostba, az 1600-as évek rönkfa építészetének skanzenjébe. Az egyedülálló faépítészeti remekek fotózása. Késő délutáni visszaérkezés Petrozavodszkba. Felkészülés az előttünk álló 3 napos, 370 km hosszúságú motoros szánozás körülményeire, látnivalóira, életre szóló élményeire. Északi fény megfigyelés. Fakultatív vodka áldomás – pálinka koccintással követve…

Éj Petrozavodszkban

4. nap: Az Onyega jege; A kényeztető orosz banya…

Motoros szános felszereléseink átvétele, a jogosítványok ellenőrzése, a napi útvonal előzetes egyeztetése, majd indulás az Onyega-tó jégmezőin át a karéliai porcukorerdők mélyére. A szünetek és teázások alatt farkas-falka és medve rémtörténetek, illetve viccek, anekdoták az orosz tél hidegéről. Karélia és környezete (Kelet-Finnország, Murmanszk és Arhangelszk kormányzóság) természetföldrajzának, téli éghajlatának rövid ismertetése. Szerencsés esetben jávorszarvas és egyéb vadak fotózása. (Melegített piknik ebéd a szabad természetben.) Délutáni érkezés szálláshelyünkre a Syamozero-tó partjára. Ismerkedés az orosz banyákkal: szauna, forró fürdő, nyírfa vesszős ütlegelés – opcionális heverészéssel a hóban, esetleg egy frissen vágott lékben.  Közös vacsora, majd északi fény megfigyelés.

Éj a Syamozero tónál

5. nap: Mesél az orosz erdő; Kinerma faluja

Reggeli után utazás Karélia erdőin át Kinerma lakott „skanzen falujába” a XVI. század nagyszerű északi rönképítészetének máig élő központjába. Látogatás a Fa Múzeumában, majd mézes lepény (kalitka) kóstoló forró teával. Továbbutazás Umostu üdülőfalujába, menet közben vázlatos ismertetéssel a boreális-  és szub-boreális erdők élővilágáról (rozsomák, hiúz, jávor szarvas, barnamedve, farkas, fajdfélék). Umostuba érkezés után kandallós pihenő, majd banya élvezet, szaunával – fakultatív lékben úszással, fürdőgatyás hógolyózással

Közös vacsora, igaz mesékkel Novgorodról, Oroszország legősibb városáról – s annak is legősibb korszakáról, a Rurik dinasztia varég (keleti viking) alapítóiról: Rurik / Rørik (862-879); Oleg / Helgi Konung (872-912); Igor / Ingvar (912-945); Nagy Vlagyimir / Valdemarr Sveinaldsson (980-1015); Bölcs Jaroszlav / Jarizleifr (1019-1054). Közös vacsora, majd Északi fény megfigyelés.

Éj Umostu-ban

6. nap: A Ladoga-tónál

Reggeli indulással utazás Európa legnagyobb tava, a 17.900 km2 méretű Ladoga-tó partjaira. Ismertető a 219 km X 140 km (!) méretű, 200 m (!) mély óriástó természetföldrajzáról, a benne élő 48 féle hal, illetve a csak itt élő ladoga fóka sajátosságairól.   Szánozás a tó jegén, majd partja fagyott, hóval fedett homokdűnéin. Szabadtéri piknik, majd látogatás egy ortodox kolostorban. Vázlatos ismertető a X-XIII. századi Svéd-Novgorodi és XIII-XIV. századi Német Lovagrendi – Novgorodi háborúkról, az 1240-ben lezajlott Névai csatáról, Alexander Nyevszkij (1236-1263)  novgorodi herceg és kijevi nagyfejedelem életéről. Délutáni visszautazás Umostu falujába, „búcsú” motoros szánjainktól és kísérőinktől. Korai közös vacsora, majd utazás – immár bussszal –  Lodeynoe Pole vasútállomására. 5 órás esti-éjszakai utazás vonaton Novgorodba, érkezéssel éjfél után 00:41-kor. Utazás a hotelünkbe.

Éj Novgorodban

7. nap: Novgorod kincsei; Az utolsó Romanovok emlékezete

Kései reggeli, majd 10:00 órától 6 órás városnézés Novgorod UNESCO világörökségi védelem alatt álló évezredes városmagjában. Történetek a város második fénykora, az 1136 – 1478 között virágzó Novgorodi Köztársaság időszakából, amikor Nagy Novgorod területe és hatalma a mai Észtországtól – az Ural-hegységig terjedt, s a 300.000 lakosú óriási város a Hanza-szövetség és Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb kulturális központja volt. Séta a Volkov folyó partján, majd látogatás a Novgorod Kremlinben. A 900-as években épült Szt. Bölcsesség Katedrális, majd Oroszország legrégebbi kolostora, a Szent György zárda fotózása. Séta a Kremlin falainál a hatalmas Spasskaja toronyhoz. Látogatás a Szent Szófia Székesegyházban, majd az Oroszország Millenniuma Emlékműnél. Rövid szabadidő. Délutáni utazás Szentpétervárra, útközben ismertetővel a Romanov dinasztiáról, különös tekintettel I. Mihály cár (1613-1645) a dinasztiaalapító életére, illetve az utolsó, birodalomépítő cárokra, akik a modern időkbe vezették Oroszországot: II. Sándor (1855-1881)  élete és kora; III. Sándor (1881-1894) élete és kora; II. Miklós (1894-1917) élete és kora. Esti bejelentkezés hotelünkbe. Fakultatív séta a kivilágított belvárosban.

Éj Szentpéterváron

8. nap: Hazautazás

Menetrendtől függően reggeli transzfer a repülőtérre, majd moszkvai átszállással elutazás Budapestre, esti érkezéssel.

Figyelem! Helyi partnereink a 3 napos motoros-szán program során minden felszerelést biztosítanak. A szánvezetéshez gépjármű vezetői engedély szükséges, azt minden nap ellenőrzik. 1 motoros-szánon 2 fő ül.

1 személyes motoros szán díja: 18.000,- RUB (kb. 90.000,-Ft)

Részvételi díj 523.700,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 160.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek A részvételi díjban
Stornó biztosítás köthető
Vacsora: 32.000,-Ft
1 ágyas felár: 97.000,-Ft