Jordánia természeti csodái és a Keresztes hadjáratok históriája

Időpont:  2016. március 19 –26. Jelentkezési határidő: 2016. január 19.
Utazás: Charter járattal, a helyszínen légkondicionált különbusszal
Szállás: 3*** szállodák kétágyas szobáiban, beduin lakosztályban
Ellátás: Bőséges reggeli és vacsora
Létszám: 25 fő + 1 fő tudományos vendég + 1 fő magyar szakvezető
a

Képgaléria

Tudományos vendég: Dr. Karancsi Zoltán, Tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék)

Információ: Gőgös Norbert / www.telekiutak.hu / norbert@telekisfelfedezok.hu / +36 30 250 2765                              

Jordánia a sivatagi és hegyvidéki felszínformák kincsestára: A Wadi al Mújib kanyonvidéke, a Wadi Rum égbeszökő homokkővonulatai, a Holt-tenger sókristályoktól szikrázó partvidéke- csak néhány a különleges szárazföldi látnivalókból. Víz alatti világa is közismert, hiszen az Aqabai-öböl színpompás korallzátonyai a Vörös-tenger legtöbbet fotózott területei közé tartoznak.

A királyság kulturális emlékei rendkívüli palettát nyújtanak – a Bibliai időktől – a Keresztes hadjáratok és az Oszmán- világbirodalom históriáján át – Arábiai Lawrence koráig.  

Utazásunk az átlagos Jordánia programoknál messzebbre, magasabbra s mélyebbre is visz. Azoknak a résztvevőknek ajánljuk, akik nem csak a busz ablakából kíváncsiak a kanyonok, keresztes erődök és festői homokdűnék rejtelmeire. Azoknak, akik nem a büfé kedvéért hajóznak a Vörös-tengeren.

A természeti csodák bejárása mellett programunk a keresztes hadjáratok és a Jeruzsálemi Királyság történetét is végigköveti, külön kitérve annak magyar vonatkozásaira.

1. nap: Aqabába menet; A Jordán Királyság születése

Reggeli találkozás a Liszt Ferenc reptéren, majd elrepülés Jordániába. Megérkezés Aqabába délelőtt. A szállodai transzfer közben ismerkedés a Jordán Hasemita Királyság létrejöttének körülményeivel és társadalmi viszonyaival, illetve Aqaba városának történetével, gazdasági szerepével. Közös séta, pénzváltás, úszás a Vörös-tengerben.

Éj Aqabában

2. nap: Petra a csodák völgye; Az I. Keresztes Hadjárat és a Jeruzsálemi Királyság létrejötte

jord01Kora reggeli indulás Petrába. Útközben ismertető az I. Keresztes Hadjárat (1096-1099) magyarországi eseményiről, illetve a Szentföldi hadműveletekről. A Jeruzsálemi Királyság létrejöttének igaz meséi, az első királyok (I – II. és III. Balduin) életének bemutatásán keresztül.

Petrához közeledve felkészülés az előttünk álló ókori csodákra: A Dzsebel el-Hubsza homokkő sziklavidéke különleges stratégiai pont volt az ókor kezdeteitől. Itt futott össze a Dél-Arábiából induló Tömjénút és a Selyemút Egyiptomot – Damaszkusszal összekötő ága. A Vádi Músza völgye akkor kapta nevét, amikor Mózes itt megpihenve, botjával vizet fakasztott a kanyon falából. A terület Edóm néven szerepel a Bibliában, legismertebb lakói az Arábiából érkezett nabateusok voltak. A Kr. e. V. századtól az arab natabeusok egyedi „csoda-világot” faragtak a sziklafalakba: A nomád stílus és a környező birodalmak (egyiptomi, asszír, babiloni, római) építészeti jegyeinek összeolvadásából különleges paloták, templomok, „lakótelepek” és síremlékek születtek a festői völgyekben. A karavánszerájok bevételeiből és az adókból származó jövedelemnek köszönhetően a Kr. e. II. századra Petra 30.000 fős nagyvárossá vált, ahol a nyüzsgő átrakodó raktárak polcai roskadoztak a legfinomabb illatszerek, főszerek kelmék és az elefántcsont alatt. Vezetett séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló csoda-völgyben: Dzsin-sziklák; Szik (1,2 km hosszú, 100 m mély, helyenként 2-3 m keskeny kanyon/!/); Haszné al Faraún (A fáraó kincstára); Homlokzatok utcája; Színház; Királysírok (asszír, babiloni és római stílusú királysírok); Kaszr el-Bint Faraún (városközpont); ed-Dejr templom. A túra legtávolabbi pontján a lélegzetelállító hegyek és panorámák fényképezése. (A séta során teve és szamár fakultatív módon bérelhető.) Késő délutáni visszaindulás Aqabába. A szállodába érkezés után közös vacsora.

Éj Aqabában

3. nap: A Wadi Rum és a beduinok élete; Empire of Sand

jord02Délelőtti utazás a Wadi Rum festői vidékére. A buszon felkészülés a sivatagi éjszakára, ismerkedés a beduinok életmódjával. „Oktatás” a dromedárokról (egypúpú tevék) és a tevegelésről. Séta a sivatagi táborunk körül, majd 4-5 órás utazás terepjáróval a völgy legszebb pontjaira. Látogatás a Seven pillars of Wisdom szikláknál. Ismerkedés a Wadi Rum földrajzi felépítésével, illetve a „közeli” arábiai- és észak-afrikai sivatagok természetföldrajzával. Szemelvények, történetek a múlt századig fennálló Oszmán-birodalmi időszakról, majd rövid ismertető a brit diplomácia és Arábiai Lawrence szerepéről, a mai határok kialakításában – Walter Reid nagysikerű műve, az Empire of Sand alapján.  Este ismerkedés beduin vendéglátóinkkal. Vacsora, shisha (vízipipa) kóstoló és éjszakába nyúló beszélgetés a szabad ég alatt, a tábortűznél.

Éj a Wadi Rumban, beduin sátor lakosztályban

4. nap: Salah ad-Din ibn Ajjúb (Szaladin) élete

Reggeli után délelőtti gyalogtúra, majd utazás Mons Regalis (Shambok) keresztes erődjébe. Útközben ismerkedés Szaladin (1174-1193) szultán életével, majd a keresztes háborúk muszlim krónikájával, illetve a legfontosabb mohamedán uralkodók, a Szeldzsukok;  Szaladin; Bajbarsz (1260-1277) történeteivel. A festői keresztes vár bejárása. Leereszkedés a vár forrás alagútjának sötétjébe. (Figyelem! Zseplámpák hozatala nyomatékosan javasolt!) Késő délutáni indulás a Jordán Királyság fővárosába, Ammanba.  Útközben felkészülés az előttünk állókra: Jordánia fővárosa a világ egyik legrégebben lakott települése, bizonyítottan 10.000 éves leletekkel /!/. Része volt az Asszír- majd a Perzsa-birodalomnak is. II. Ptolemaiosz fáraó önnön maga után neveztette el Philadelphiának, s ezen a néven volt ismert a római időkben is. A rómaiak építették ki a Fórumot és az óriási színházat is, illetve a Citadella templomait is. Amman a Bizánci-birodalom püspöki székhelye volt egészen az arab hódításig. A város mára 19 hegyre terjeszkedett, lakóinak száma elérte a 3 milliót. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd közös vacsora.

Éj Ammanban

5. nap: Ammantól a Holt-tengerig

jord04Reggeli látogatás Amman ókori városrészben, majd fényképezés a Citadelláról. Látogatás a King Husszein Mecsetben (a város legrégebbi mecsete).  „Leereszkedés” a Föld legmélyebb pontjához a Holt-tengerhez. A tengernyi tó víztükre 422 méterrel a tengerszint alatt fekszik (!), az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkenő vízszinttel. A zsugorodó sóstó hossza 67 km, átlagos szélessége 18 km, mélysége 378 m (!). A víz sótartalma 8,6 szerese a világtengerekének, s már az egyiptomiak is innen szállították a bitument a múmiák tartósításához. Az ókori görög-római világban Aszfalt-tóként ismert gyógyhelyet számos előkelőség kereste fel, ez volt Heródes szanatóriuma is. Strandolás – vagyis inkább lebegés a víz felszínén, a különleges víz varázslatos hatásainak élvezete napnyugtáig. Közös vacsora.

Éj a Holt-tenger partján

6. nap: A Jordán-árok és a Hol-tenger természeti különlegességei; II. Endre (1205-1235) keresztes hadjárata

Reggeli indulás után utazás a Holt-tenger partján, délre. Rövid túra a Wadi al Mújib kanyonjában, majd séta és „sógyűjtés” a gyorsan visszahúzódó partvonalon, a tó új déli partvidékén.

Látogatás a Wadi Numeirában.  Délutáni utazás Kerakba, Chatilloni Raynald néhai fellegvárába, a keresztesek egyik legszebb erődjébe. Útközben látogatás a Nebo-hegyen (innen pillantotta meg Mózes a Szentföldet), illetve a hegy zarándok templomában. Kerak erődjének bejárása, a Holt-tenger és a Jordán völgye panorámáinak fotózása. Ismerkedés a zarándokok és keresztesek jelvényeivel, ereklyéivel és szimbólum világával. Útközben ismerkedés II. András szentföldi hadjáratával, illetve az „eltérített” IV. Keresztes Hadjárat és Zára városa elfoglalásának eseményeivel.  A II. Endre idején Magyarországon átmenetileg megtelepedő Német Lovagrend históriájának áttekintése a buszon. Délutáni látogatás a Dana Természetvédelmi Terület szikláinál. Aqabába érkezés a késő esti órákban.

Éj Aqabában

7. nap: Az Akabai-öböl korall csodái

Reggeli után 6 órás hajókirándulás és pipás búvárkodási lehetőség az Akabai-öbölben. Ismerkedés a Vörös-tenger korallzátonyainak élővilágával, illetve a nagyobb, nyílt tengeri halfajokkal. Búcsúvacsora, a látottak értékelésével.

jord06

8. nap:

Reggeli transzfer a repülőtérre. Elrepülés Budapestre, hazaérkezés menetrend szerint.

25 fő esetén a körutazás részvételi díja:  239.000,-Ft
Repülőjeggyel, magyar szakvezetéssel Budapesttől – Budapestig, kétágyas szobában, reggeli-vacsora ellátással 
 
Külön fizetendő:  
 
Repülőtéri adók és illetékek: 195,-EUR/fő
Szervíz díj (baksis): 16,- EUR/fő
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Belépő, terepjáró és hajó költségek: (helyszínen fizetendő) 175,-EUR/fő
1 ágyas felár: lekérhető
a

Figyelem! A megadott részvételi díj min. 25 fő létszám és max. 310,-Ft / EUR árfolyam esetén érvényes. Ennél rosszabb Ft árfolyam esetén arányos árfolyamkövető árkorrekciót alkalmazunk.

 

jord_map