Arábiai metropoliszok

Dubai és Abu Dhabi, az Emirátusok kirakat óriásai

„Mikor cserélik le Dubaiban a Cadillac limousine-t? Ha megtelt a hamutartója.” 
Szakállas brit vicc az 1990-es évekből

Időpont: 2019. március 11-17. és április 16-22.
Utazás: menetrend szerinti, közvetlen repülőjárattal
Szállás: 4**** szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Svédasztalos reggeli
Létszám: 20 fő + 1 fő helyi idegenvezető

 

„Az Emirátusok”. Ma az egész Földön ismert ország és „márkanév”, a gigászi luxus beruházások, gomba módra kinövő épületcsodák és feneketlen jólét szimbóluma. 50 éve a Brit-birodalom (Commonwealth) egyik legjelentéktelenebb „porfészke” a stratégiailag felértékelődő Perzsa-öbölben – korábban (a XIX. századig) „névtelen”, ismeretlen terület – valahol az Oszmán-birodalom legszegényebb peremén…

 83.000 km2 területű homokvidék, 7 örökletes sejkség közös, abszolitisztikus királysága. Földje (homokja) alatt a világ 7. legnagyobb kőolaj és földgáz kincsével, ahol annyi a munka, s olyan ütemű a fejlődés, hogy 1 állampolgárra több mint 6 vendégmunkás (expat) jut. (!)

Ország, amely annyit és olyan gyorsan fejlődött – mint még senki, soha. Ország, melynek 1971. decemberi függetlensége előtt – még stabil határai sem voltak. Ország, melynek két emberöltővel ezelőtt még nem voltak városai…

Hogyan épültek fel Dubai és Abu Dhabi „űrkorszakbeli”, fantasztikus filmek díszleteire emlékeztető metropoliszai? Hogyan vált a Perzsa-öböl félnomád, gyöngyhalászati központja a felhőkarcolók kísérleti terepévé? Hol tart most az állandóan változó, lüktetően fejlődő világmetropolisz a 2020-ban megrendezésre kerülő Dubai WORLD EXPO-ra készülve?

Néhány kérdés, ami csak itt, „Az Emirátusokban” tapasztalható- és válaszolható meg közvetlenül.

1. nap: Elutazás Dubaiba; Az 1001 éjszaka legigazabb meséi I.

Elutazás Budapestről közvetlen járattal Dubaiba. Menet közben vázlatos ismertetés a 7. sejkségből egyesült abszolitiszkus királyságról, különös tekintettel a 4.114 km2 területű Dubai Sejkségről, s annak uralkodócsaládjáról, jelenlegi sejkjéről: Mohemmed bin Rashid Al Maktoum élete a Nagy-Britanniai tanulóévektől, a Top Commonwealth kitüntetések megszerzéséig, majd az első mesés üzleti vállalkozások megálmodásáig – létrehozásáig. Az Emirates légitársaság, a Jumeirah Group szállodacsoport és a Palm Islands ingatlanfejlesztések igaz meséi. Érkezés késő este, majd utazás a szállodába.

Éj Dubaiban

 2. nap: Dubai – a hagyományok nyomán

Reggeli után félnapos városnézés Dubai „régi” városrészében: a Dubai Creek és a Bastakiya negyed széltornyai mellett megtekintjük az Al Fahidi Erőd épületében található Dubai Múzeumot. Utazás abrával, a folyó két partja között közlekedő jellegzetes helyi vízitaxival, a fűszer- és aranypiac felfedezésére. A piaci zsibvásár után fotószünet a Jumeirah mecsetnél.

Délután fakultatív program: Terepjárókkal sivatagi túrára indulunk a végtelennek tűnő, fakó homokdűnéken keresztül, majd tevegelés és az aranyló naplemente után igazi arab vacsora vár minket grill ételekkel, hennafestéssel, hastánc bemutatóval és vízipipával.

Éj Dubaiban

3. nap: Dubai – Az 1001 éjszaka legigazabb meséi II.

Reggeli a szállodában, majd egész napos felfedezőkörút Földünk egyik legdinamikusabban fejlődő világmetropoliszában: Dubai Marina (Globálisan értékesített fényűző lakások, apartman-házak, hotel lakosztályok). Buszozás az egyedülálló Palm Jumeirah mesterséges szigetén, sétával a pálma „csúcsán” található, mesébe illő Atlantis Hotel rózsaszín óriás-épületeinél. Séta a vitorla formájú, „7******* -os”, 210 m magas Burj al Arab Hotelnél, ahol a legkisebb szoba 169 m2, s az átlagár 8.000-14.000,-USD /éj értéken mozog…

(Igény esetén gyors helyszíni ügyintézési kísérlet, ha valaki a 24.000,-USD/éj lakosztályok valamelyikébe költözne…) Látogatás a csillogó üzleteiről és hatalmas méretéről híres Dubai Mall-ban, ahol a Dubai Akvárium is található. Fotószünet és séta a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Khalifa torony árnyékában. A 124. emeleten lévő „At the Top” kilátóból gyönyörködhetünk a lábaink előtt heverő városban. Este fakultatív program: vacsorával egybekötött hajókázás tradicionális fából készült hajóval (dhow) a Dubai Creeken.

Éj Dubaiban

4. nap: Abu Dhabi, az olajbirodalom szíve

Korai reggeli után utazás Abu Dhabi Emirátusába, s annak azonos nevű fővárosába.  A több mint 67.000 km2 területű sejkségben utazva gyorsan szembesülünk a ténnyel, hogy ez nem csak a legnagyobb területű tagállam – de itt mindenből a legnagyobbat, a legmagasabbat, a legelképesztőbbet tervezik/építik meg. Abu Dhabi város lakossága 50 év alatt százszorosára(!) nőtt, ezen felül a külföldiek aránya 17.300%- kal emelkedett.(!) Szinte megszámlálhatatlan a frissen kinőtt épületcsodák sokasága.

Csak egyetlen példa a világváros talán legtöbbet emlegetett látnivalója, az Emirátusok legnagyobb és egyben Földünk 8. legnagyobb (Mindenképp legdrágább) mecsete, a Sheikh Zayed Mecset: Hófehér márványból készült falait 54 darab kupola díszíti. Ezt a csodát látva olyan érzésünk támad, mintha az Ezeregyéjszaka meséinek részesei lennénk. A hatalmas épület több mint 12 hektáron terül el, óriási virágmotívumokkal díszített mozaikkal borított udvarán egyszerre több mint 40.000 hívőt tud befogadni. Itt láthatjuk a világ legnagyobb egybefüggő szőnyegét (5700 m2), melynek készítéséhez állítólag 35 tonna gyapjút és 12 tonna pamutot használtak fel, így súlyából adódóan csak a mecset belsejében tudták összevarrni, 15 darabból. A mecset 10 méter átmérőjű és 15 méter magas Swarovski csillárja bolygónk egyik legnagyobb kristálycsillárja – árát, a mai napig sem tudja senki.

A rendelkezésre álló idő függvényében fotózás a Yas Island hírességénél, az egyik legérdekesebb Forma 1-es versenypályánál. Délután szabadidő és vásárlási lehetőség. Pihenő és séta a hosszan elnyúló tengerparti sétányon vagy fakultatív látogatás a világ legnagyobb fedett, tematikus vidámparkjában, a Ferrari Worldben. A bátrabbak kipróbálhatják a hírhedt Formula Rossát, a világ leggyorsabb hullámvasútját, ahol a Forma 1-es versenyautó alakú kocsik 4 másodperc alatt érik el a 240 km/órás sebességet.

Reggeli után visszaindulás Dubaiba. Útközben vázlatos ismertető Sejk Kalifa, az elnök-uralkodó életéről, illetve édesapja, a 2004-ig uralkodó Zayed bin Sultan Al Nahyan államalapító tevékenységéről. Néhány példa bemutatása, a sejkség további legfontosabb elképesztő beruházásaiból és terveiből. Késő éjszaka visszaérkezés dubai szállodánkba. Alkalom város egyéni felfedezésére.

Éj Abu Dhabiban

 5. és 6. nap: Dubai szabadnap vagy fakultatív kirándulások

 

Reggeli a szállodában, majd szabadidő a tengerparton vagy fakultatív programlehetőségek:

1./ Félnapos kirándulás a szomszédos Sharjah Emírségbe
2./ Wild Wadi vízipark és az Atlantis Aquaventure
3./ Hőlégballonozás, helikopteres vagy kisrepülős városnézés
4./ Dubai Bollywood Park és a hollywoodi filmek világát idéző Motiongate Dubai Témapark

Éj Dubaiban

7. nap: hazautazás

Kora reggel transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre menetrend szerint.

Hotelek: Dubai: Cassells Al Basha 4*; Abu Dhabi: Christal Hotel Abu Dhabi 4*

Részvételi díj 1 főre reggelivel 215.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Idegenforgalmi adó: 20,-AED/éj
Elvárt borravaló 5,-USD/nap
Repülőjegy irányár illetékkel 145.000,-Ft
Storno biztosítás  1,5%
1 ágyas felár: 119.000,-Ft

Hotelünk: Tryp By Wyndham Dubai Hotel 4****

 

Fakultatív programok:
„Dhow” hajókirándulás vacsorával: 20.000,- Ft
Dzsip szafari BBQ vacsorával:  18.000,- Ft
Ferrari World: 26.000,- Ft
Sharjah félnapos városnézés (kb. 4 órás): 18.000,- Ft