Shqipëria Esszencia: AKTÍV felfedezőút Albánia legszebb vidékein, az Albán-Alpoktól – a Jón-tengerig  

Időpontok: 2023. június 18-25.; július 16-23. és 2023. szeptember 10-17.
Utazás: Közvetlen WizzAir repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: Színvonalas, 3-4 csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 22  fő + 1 fő szakvezető+ 1 fő albán házigazda

 Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig, albán idegenvezetés Tiranától – Tiranáig.

„Az egerek szemében a macska is oroszlánnak tűnik” – albán szólás

Albánia – Shqipëria, ahogy a helyiek hívják saját földjüket, drámaian szép ország. Kicsit kevesebb, mint 29.000 km2 területen – mégis „kontinensnyi” változatossággal. Sokak szerint Európa egyetlen egzotikus országa.  Hihetetlen tájakkal, pazar néprajzi sokféleséggel, és rendkívül gazdag históriával. Védett műemléknegyedeiben ókori görög-római, középkori velencei vagy török emlékekkel, nem is beszélve az elmúlt 200 év sokszínű hagyatékáról.   Aki járt már itt… mindig visszavágyik – aki még nem, jogosan próbál kutakodni a „balkáni titkok”nyomán. Közvetlen járaton jutunk el a minden ízében gyönyörű mediterrán országba. Mindkét tengerét (Adria-tenger, Jón-tenger) „megízleljük”, s eljutunk többek között a Földközi-tenger utolsó part-menti fenyveseibe (Llogara Nemzeti Park) vagy az egyedien vadregényes Gjipe-kanyon partvidékére is. S igen… a Drinit festői kanyonjaiban hajózva érjük el ismét az Albán-Alpok mélyét, a meseszép fekvésű Valbone-völgyet.  

1. nap: Szkutari és magyar históriái
Elutazás közvetlen WizzAir járattal Tiranába.  Megérkezés Albánia fővárosába, megismerkedés albán házigazda-kísérőnkkel, majd kb. 90 perces utazás busszal Shkodra (magyarul Szkutari) városába. Történetek Észak-Albánia legfontosabb városának múltjából, s annak magyar vonatkozásairól: A magyar Balkán-kutató tudományos expedíciók (1916-1918) vázlatos áttekintése, néhány szóval azok legfontosabb résztvevőiről, mint pl. Cholnoky Jenő, Lóczy Lajos, Teleki Pál vagy Csiki Ernő. Koraesti bejelentkezés hotelünkbe, közös vacsora, majd pihenő.

Éj Szkutariban

2. nap: A Rozafa erődtől a Kole Idromeno-ig
Reggeli majd rövid buszozás a 3 folyóra (Drin, Buna, Kir) néző Rozafa erődhöz (albánul: Kalaja e Rozafës). A 130 m magas szikla-akropolisz tetején az emberi emlékezet kezdetei óta fellegvárak álltak. Itt védekezett Gentius, az utolsó független illír király a túlerőben lévő római légiók ellen, Kr.e. 168-ig. A rómaiak, majd bizánciak uralmát a velencei-, később az oszmán-török időszak követte, egészen 1913-ig. A falakon belül ma is egymás mellett állnak az „itáliai” katolikus templom és az „anatóliai” szultáni mecset romjai. Séta az erődben, a nagyszerű panorámák élvezetével. Közös látogatás a Velencei Karnevál Álarckészítő Műhelyben. (Belépő: 4,-EUR/fő) Továbbutazás Shiroka üdülővárosába, sétával I. Zogu király (1928-1939) néhai kedvenc villájánál, illetve a Shkodra-tó, a Balkán-félsziget legnagyobb tava partján. Shkodra az albániai katolicizmus központja, számos templomából a Santo Stefano katedrálist kívülről, míg a Ferences kolostortemplomot belülről tekintjük meg. Az „egyensúly megtartása” érdekében látogatási lehetőség az Abu Bekr mecsetben, majd szabadidő a Kole Idromeno bevásárló utcában. Koraesti visszaérkezés a hotelünkbe.

Éj Szkutariban

3. nap: A Drinit- és az Albán-Alpok csodái
Korai reggeli után utazás a Drinit folyó partjára, a Koman tározóhoz.  Hajózás a fjordszerűen meredek partvonalú szurdokvölgyek sokaságán át, az Albán-Alpok festői vidékére. Menet közben áttekintés a Koszovóig- és Montenegróig terpeszkedő Alpet Shkiptare (Albán-Alpok), az „Átkozottul vad hegyek” természeti földrajzáról. Megérkezés a Valbona Völgy Nemzeti Parkba, lassú utazás a hotelünkbe, fényképszünetekkel a legdrámaibb szépségű pontokon. A Valbona völgyéből egyszerre fotózhatóak a montenegrói, illetve a koszovói határvidék legmeredekebb mészkő és dolomit masszívumai. Itt találhatóak Európa legdélebbi gleccserei, s itt sorakoznak a határvonalon többek között a Zla Kolata (2.534 m) – Montenegró legmagasabb csúcsa, illetve a Deravica (2.656 m) – Koszovó legmagasabb csúcsa is. Bejelentkezés hotelünkbe, majd felkészülés délutáni túránkra. Kb. 3 órás túra terep-kisbuszokkal (4,-EUR/fő) és gyalog a Maja Jezerce (2.694 m), az Albán-Alpok legmagasabb csúcsa lábainál. Visszatérés a szállásunkra este, majd közös vacsora.

 

Éj a Valbone völgyben

4. nap: Kruje, Szkander bég fellegvára
Reggeli indulással utazás az Albán-Alpok nyugati vonulatain át, rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Utazás közben történetek a Rigómezei csatákról (1389.; 1448); I. Murád- és Hódító Mehmet szultánok életéről és koráról.  Fejezetek Hunyadi János (1407-1456) és Szkander bég (1405-1468) életéből, eklektikus értékelési kísérletekkel, így röpke 600 évvel tetteik… és szövetségkötéseik után… Ismerkedés néhány albán származású nagyvezír (48 albán nagyvezíre volt az Oszmán birodalomnak!)  sorsával, illetve a XIX. századi időkkel, a Prizreni Liga históriájával és a tervezett XIX. századi Albán Vilayet határaival, jelentőségével. Látogatás Prizrenben, Koszovó néhai- és mai kulturális fővárosában. Kora délutáni érkezés a Kruje-hegy lábaihoz települt ősi albán fővárosba, Krujébe. A 16.000 lakosú néhai hatalmi központ ma az albán (és török) kézművesség központja. Oszmán stílusú bazárjában ma is rengeteg helyben (vagy Törökországban) készített csecsebecse kapható, különösen szépek és híresek az anatóliainak tűnő kilim-ek. Látogatás a fellegvárban, és a Szkander bégről elnevezett múzeumban.  Rövid időzés a Dollma tege bektasi (szunnita) imaháznál, majd szabadprogram és vásárlási lehetőség a méltán híres bazárban. Közös vacsora.

Éj Krujében

 5. nap: Berat UNESCO kincsei; Vlora az Otrantói-szoros ablaka
Reggeli indulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Berat városába. A cseresznye és olajligetekből kiemelkedő, 3 óvárosi negyedből álló „élő skanzen” az ország legszebb műemléképületeinek kincsestára. 24 tornyos bizánci-oszmán erődromjáról nagyszerű kilátás nyílik az óváros(ok)ra. Séta a Mangalemben, a néhai török negyedben: Szultán mecset – Ólom mecset – Agglegény mecset. Séta és szabadidő a Gorica és Kalase negyedekben: Felkapaszkodás várfalakon belüli Kalase negyed zegzugos utcáiba. A Szent Tódor kapu, a Szentháromság templom és a Szent Mihály kápolna fényképezése. Rövid szabadidő és vásárlás. Délutáni indulás az Otrantói-szoros (az Adriai-tenger és a Jón-tenger találkozása) legrégebbi településére, Vlora városába. Útközben vázlatos áttekintés a Kr.e. VI. században görög gyarmatosok által alapított Aulōn, római és latin Avlona, a mai Vlora korszakairól. Néhány szemelvény az Otrantói-szoros és a közvetlen tengerparti Akrokerauni-hegyvidék páratlan természeti értékeiről. Bejelentkezés hotelünkbe, majd közös vacsora. Este fakultatív séta lehetőség a tenger(ek) partján.

Éj Vlorában

6. nap: A Llogara Nemzeti Park és a Gjipe-kanyon

(Figyelem! Fürdőruha, zárt cipő, naptej hozatala nyomatékosan javasolt.)

A mai napon 2 különböző program között választhatnak a résztvevők:

1./ Egész napos pihenés és strandolás a város valamelyik strandján.

vagy

2./ AKTÍV program: Túrázási lehetőség a Gjipe kanyon oldalában és a torkolatában lévő tengerparton, strandolással a szabad-strandon. Az AKTÍV program részletei: Reggeli után utazás a Llogara Nemzeti Park (albánul Parku Kombëtar i Llogarasë) tengerekből kiemelkedő hegyóriásaira. “Felkapaszkodás” busszal a Jón-tenger felett 1.027 m magasan “függő” Llogara-hágóra. A hajmeresztő panorámák fotózása, jó látási viszonyok esetén az “Olasz csizma sarkáig”. (Llogara 2.000 m magasságig emelkedő hegyei a Földközi-tenger utolsó partmenti erdőfoltjait rejtik, montán fenyvesekkel, felhőkbe burkolódzó örökzöldekkel.) Leereszkedés az Albán-Riviéra vadregényes partjaira, Ilias falujáig. Kb. 1,5 órás séta a Gjipe-kanyon (albánul Kanioni i Gjipesë) peremén, a kiépítetlen Gjipe strandig. Fürdőzés a Jón-tenger türkizkék vizében, meseszép környezetben. Séta lehetőség az idegenvezetők részvételével a Gjipe-kanyon mélyén, a helyenként 15 méterre összeszűkülő falóriások között. Hazaúton sztorik báró Nopcsa Ferenc (1877-1933), Albánia talán legismertebb magyar utazója, feltárója életéből.  Esti visszaérkezés Vlorába. (Spontán döntés alapján, visszaúton látogatási lehetőség egy albán borbirtokon, kóstolással. Részvételi díj: 13,-EUR/fő)

Éj Vlorában

7. nap: Hajózás a a Karaburun-Sazan Tengeri Parkban
(Figyelem! Fürdőruha, zárt cipő, naptej hozatala nyomatékosan javasolt.)
Reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd rövid utazás a kikötőbe. Félnapos hajókirándulás a KaraburunSazan Tengeri Parkban (albánul: Parku Detar Karaburun-Sazan): Először a Sazan-szigetet látogatjuk meg, rövid sétával az elhagyott katonai objektumoknál, majd a festői Karaburun-félsziget körbehajózása következik. A hegykoszorúval ékesített, beépítetlen félsziget a barlangok, sziklák, kanyonszerű öblök vidéke, vizeiben egyedi biológiai sokszínűséggel. Élnek itt delfinek, levesteknősök, álcserepes teknősök, sőt mediterrán barátfőkák is. A vízalatti világ hihetelenül gazdag – búvárszemüveg hozatala ajánlott. Strandolás 1 vagy 2 helyszínen. Hidegvizes zuhanyozási lehetőség, majd visszautazás Vlorába. Koraesti, 2,5 órás utazás Tiranába. Közös vacsora.

Éj Tiranában

8.nap: Tiranában Apponyi Géraldine királyné és I. Zogu király nyomán
Reggeli után kijelentkezés hotelünkből, majd városnézés busszal és gyalogosan, a gyorsan modernizálódó, folyamatos átépítés alatt álló fővárosban: Sheshi Szkanderbég főtér – Ethem bég mecset – Óratorony. Látogatás a Nemzeti Történeti Múzeumnál, majd városnézésünk folytatása: Régészeti Múzeum (kívülről) – Parlament – Nemzeti könyvtár és a néhai „Olasz negyed”. A kirándulás során különösképp I. Zogu III. Szkander bég király (1895-1961) életére és korára figyelünk, s az olasz befolyás akkori – és mai jegyeire. Történetek Apponyi Géraldine királyné (1915–2002), “Magyarország Fehér Rózsája” életéről. Kiutazás a nemzetközi reptérre a déli órákban, elrepülés Budapestre közvetlen WizzAir járattal. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre menetrend szerint, délután.

 

 

Részvételi díj reggeli és vacsora ellátással 325.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel + 20 kg-os poggyásszal 117.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 2,2%
Elvárt borravaló 3,-EUR/fő/nap
1 ágyas felár 89.500,-Ft

Figyelem!

Zárt túracipő, fürdőruha, naptej, napszemüveg és fényvédő kalap hozatala hangsúlyozottan ajánlott. Az Albán-Alpokban eső előfordulhat – így esőkabát hozatala is javasolt.