Feröer-szigetek

Elfeledett vikingek óceáni birodalma

Időpont: 2021. június 25-30.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal, koppenhágai átszállással és fakultatív programmal, Tórshavnból bérelt kisbusszal
Szállás: 5 éj Tórshavn belvárosában, 3***-os vendégház 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (Vacsora lehetőség a vendégház melletti hotelben, illetve a környékbeli éttermekben)
Létszám: 8 fő + 1 fő szakvezető

 

Európa egyik legtávolabbi zuga. Az „Északi-világ” része – vagy egy kicsit már azon is túl talán…(?)

Fjordok, a nyílt tengerből tornyosuló sziklafalak és égboltot hasító méregzöld hegyek valószínűtlen vonalainak szigetvilága. Évezrede idesodródott vikingek legendái – máig is itt élő kései unokáik „hús-vér tolmácsolásában”. A hely, ahonnan Észak-Európa fővárosai a messzi délre esnek – az emberek, kiknek nyelvét csak Izlandon értik. Két tucat ismeretlen sziget, a romlatlan természet időtlen menedékei, ahol az Atlanti-óceán felhői születnek. Ez az utolsó vikingek otthona, a Skandináv világ hatodik országa: A páratlan szépségű  Feröer.

1. nap: A Vikingek Kora; Hol is van Tórshavn?

Elrepülés a reggeli órákban koppenhágai átszállással. Utazás közben néhány sztori (viking sagák alapján) a viking kirajzás koráról. A viking földrajzi felfedezések; – a vikingek által feltárt és belakott világ áttekintése az Orkney-szigetektől – Izlandon és Grönlandon át Új-Foundlandig (Kanada). Néhány szó a Dán Korona országairól, s benne a Feröer-szigetekről. Késő délutáni megérkezés Vágar-szigetének repterére, kisbuszunk felvétele, majd kb. 45 perc vezetés Tórshavn városába. Fakultatív vacsora a belvárosban, esti sétával a kikötőben.

Éj Tórshavn-ban

2. nap: Mykineshólmur varázsa

Reggeli utazás Vágar tájain át Sørvágur kikötőjébe. 1 órás hajóút a Feröer-szigetek legnyugatibb pontjára, Mykines-szigetére. Szerencsés esetben útközben bálna és tengeri madár fényképezés. A kikötőbe érkezés után séta a lélegzetelállító óceáni sziklák és madárszigetek peremére, közös fotózással az 1909-ben átadott világítótoronynál. Átkelés a 40 m hosszú „égi gyaloghídon” Mykineshólmur madársziklájára, a milliónyi lunda, szula és alka fészkelő-helyére. (Figyelem! Esernyő hozatala nem csak az eső lehetősége miatt javasolt…)

Hihetelen Feröer: https://youtu.be/fOafU0_WnDc

Fotózás az óceánba nyúló drámai szépségű sziklákon, pihenővel és sétákkal. A rendkívüli bazaltorgonák fényképezése. A megannyi madár meghatározási kísérlete – itt az Atlanti-óceán talán leggazdagabb madárszigetén.  Késő délutáni visszaindulás a fővárosba, hazaúton látogatással Gásadalur városában és vízesésénél. Gásadalur a szigetek talán legismertebb, képeslapba illő helyszíne – ahol egyszerre élvezhető a Heinanøva 600 m magas, óceánból kinövő hegycsúcsa, illetve a falu alatt az óceánba zúgó vízesés látványa.   Esti szabadprogram és fakultatív kocsmázási lehetőség a fővárosban.

Éj Tórshavn-ban

3. nap: Tór (Thor) isten városa; a Leitisvatn peremén

Reggeli séta a festői szépségű Tinganes negyedben.  Igaz mesék Grimúr Kamban viking vezér 825. évi partra szállásáról, Haraldúr Hárfagri norvég király koráról és a XI. sz-ig itt tartott viking parlamentekről (Tings). Vázlatos bepillantás a szigetek múltját bemutató viking őskrónikák – Faereyinga saga; Flateyjarbók saga; Saga of Óláfr Tryggvason – történeteibe, illetve a viking istenek (a város névadója Tór, Odin, Freyr és a valkürök) világába. Látogatás a Feröeri Nemzeti Múzeumban: Ismerkedés a 650 km hosszan elterülő, 18 nagyobb tagból álló szub-poláris szigetvilág természetföldrajzával és múltjának legfontosabb eseményeivel. Séta az 1580-ban épített Skansin erődhöz, majd a belvárosban. Rövid utazás Kirkjubøur óceánpartjára, Feröer középkori központjába. Séta a soha be nem fejezett Magnus Katedrálisnál, a kirkjubøur rúnakő legelőjén, majd látogatás a XI. században épült Szt. Olaf templomnál, illetve Földünk legrégebbi lakott rönkháza, az 1.000 éve lakott Kirkjubøardagur-nál. Az itt felnőtt Svere Sigurdson (1184-1202) norvég király életének igaz meséje. Délutáni átutazás az Atlanti-óceán alatt 105 m mélységben (!) fúrt Vágatunnilinen alagúton át Vágar-szigetére.

Túra és fényképszünetek a világon egyedülálló fekvésű, közvetlen óceánparti – de afölött 40 m magasságban elterülő Leitisvatn-tó partján, az óceánba zubogó Bosdalafossur vízesésnél. Pihenő és fotószünetek az óceánparti sziklákon. Esti visszautazás a hotelbe.

Éj Tórshavn-ban

4. nap: A Grindadráp borzalma; Feröer tetején

Reggeli utazás Hvalvík városába, az 1905-től 1984-ig működött Áir bálnavadász támaszpontra. (A szigetek utolsó megmaradt bálnavadász üzeme.) Ismerkedés a bálnavadászat történetével és a mai is élő Grindadráp  (bálnamészárlás) borzalmas szokásával (csak szóban!). Séta Hvalvík (óészaki nyelven: Bálna-öböl) központjában majd utazás „az ország” legmagasabb zuhatagához, a 2 lépcsőben, 140 m magasról lezúduló Fossá-vízeséshez.  Rövid séta Tjørnuvík városkájában, majd visszautazás Hvalvíkig. Vezetés a festői szépségű Saksunardalur „skót-felföldi tájain”, Saksun lagúna városába. Átkelés Eysturoy-szigetére az óceánra épített Nordskáli hídon.   Vezetés északra, Gjógv festői kikötővárosába, majd a Slaettaratindur szerpentinjein, a sziget teteje, a 882 m magas, azonos nevű plató közelébe. Időjárástól függően 3 órás séta a Slaettaratindur oldalában – ahonnan szép időben a teljes szigetvilág belátható. Késő délutáni látogatás Eidi kikötőjében, rövid túrával a Risin og Kellingin óceáni sziklák megtekintéséig. Ismerkedés a két különleges szikla izlandi mondakörével. Esti visszautazás Tórshavn városába.

Éj Tórshavn-ban

5. nap: Kalsoy-sziget „A Világ határa”

Reggeli átutazás Eysturoy-szigetére, rövid fotószünettel Leirvík városkájában. Átkelés az Atlanti-óceán alatt 150 m (!) mélységben, a 6.300 m hosszúságú Nordoyatunnilin alagúton. (Vázlatos ismertető az egyedülálló építészeti remekről.) Közös városnézés a szigetek második legnagyobb városa, Klaksvík kikötői negyedében. Klaksvík a feröeri halászflotta központja, s itt gyártják a legendás Föroya Bjórt, a szigetek legjobb sörét. Látogatás Christianskirkjan óészaki stílusú templomában, a mennyezetről lógó 8 evezős csónak fényképezésével. Bordoy-sziget elhagyása kompon, Kunoy-sziget panorámáinak fényképezésével. Megérkezés a „járhatatlan”, lándzsa alakú Kalsoy-sziget keleti kikötőjébe Sydradalurba. A 20 km hosszúságú sziget egyetlen, az óceán fölé tornyosuló, éles főgerinc. Nyugati, szakadékos partjai járhatatlanok, keleti, a Kalsoyarfjørdur-fjordra néző oldala „csak” hajmeresztően meredek, de vezet rajta berobbantott út. (3-4 km hosszan ez az út is csak a hegyek gyomrában haladhat.) A sziget 4 települését (Sydradalur; Húsar; Mikladaúr és Trollanes) ma kb. 150 fő lakja, mindannyian a régi fóka és bálnavadászok leszármazottjai. Észak felé haladva az ember elér „A Világ határára” a mondabeli manók (trollok) földjére, Trollanes-be. Trollanesből séta az 537 m magas Borgarin-szikla oldalában, a Kallur világítótorony  és a szédítő óceáni panorámák fényképezése. Hazaúton pihenő Selkie, a legendás mikladalúri fóka-szirén szobránál. Esti visszaérkezés a hotelbe. Búcsú Föroya Bjór, a látottak értékelésével.

Éj Tórshavn-ban

6. nap: Hazautazás

Kora reggeli transzfer a reptérre. Elrepülés Koppenhága átszállással Budapestre reggel. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre az esti órákban. Menetrendtől függően, Koppenhágában 5 órás fakultatív programlehetőség az óvárosban és az igen hangulatos Nyhavn kikötőnegyedben.

 

Részvételi díj 365.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 230.000,-Ft
Belépők és fakultatív programok Kb. 600,-DKK
Stornó biztosítás 2,2%
1 ágyas felár: 93.000,-Ft

Figyelem! A nyári dátum ellenére csapadékra, erős szélre, esetleg havas-esőre számítani lehet, a szub-poláris időjárás miatt. A napi középhőmérséklet 7-12 °C. Esőkabát és 1 váltás meleg ruha hozatala nyomatékosan javasolt!