Egy „darabka Kis-Ázsia”: Bosznia-Hercegovina

Travnik – Szarajevó – Mostar – Sutjeska Nemzeti Park – Neretva-völgye –

Visokoi „piramisok” – Stolac és Daoron – Ráma vidéke – Jajca

Időpont: 2022. október 10-16.
Utazás: 50 fős különbusszal                GARANTÁLTAN INDULÓ PROGRAM
Szállás: Színvonalas szállodák,  2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (Fakultatív szállodai vacsora)
Létszám: Min 42  fő + 1 fő szakvezető

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

Tudományos vendég: Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója

„Mindig a gyümölccsel teli fát fogják kővel dobálni…” – régi boszniai szólás

Félszázezer km2-nyi terület, páratlanul színes és igen összetett múlttal, kulturális hagyományokkal. Épp a közepén a Bosznia-hercegovinai Föderáció 10 kantonjával, s azok bosnyák többségi lakosságával. Balkáni találkozópont DK-Európa és a néhai „a Kelet” határán. Egy „darabka Kis-Ázsia” máig élő oszmán-török örökséggel, bazárjaiban „perzsa” szőnyegekkel, „anatólia” rézműves eszközökkel, „azerbajdzsáni” teákkal és „kaukázusi” bőrdíszműves remekekkel.

Semmihez nem volt – s ma sem hasonlítható Európában. A XIX. századi gondolkodás szerint itt kezdődött „a Kelet”. Még tájai is inkább a Levant vidékére emlékeztetnek, égig érő hegyei, kristálytiszta folyói és kanyonjai a Torosz-hegység hangulatait idézik. Utazásunk afféle szárazföldi „szigettúra”: Egzotikus, (inkább) ázsiai élmények megtapasztalása, karnyújtásnyira a déli határainktól. Meglepően sok magyar emlék, kapcsolat és közös mítosz megismerésével.               

1. nap: Travnik a szandzsák-bégek székhelye; a Bosznia-hercegovinai Föderáció kantonjai

Találkozás reggel 6:30-kor a Hősök-terén, a Műcsarnok oldalában, elindulás 7:00 órakor. Utazás az M6 – Horvátországban A5 autópályákon, megérkezéssel Bosznia-Hercegovinába Bosanski Samacnál. Utunk folytatása délre, Maglaj és Zenica érintésével Travnik irányába. Menet közben a Bosznia-hercegovinai Föderáció kantonjainak vázlatos topográfiai, demográfiai bemutatása. Szemelvények a Boszniai Bánság (1136 – 1377), majd a magyar koronától függő Boszniai Királyság (1377 – 1463) múltjából, illetve a korabeli Magyar Királyság déli határvédelmi rendszerének működéséről. Kora délutáni megérkezés Travnikba, a néhai Bosznia szandzsák (törökül Bosna Sancağı) székvárosába, a híresen gazdag szandzsák-bégek legkedveltebb lakhelyére. A Lašva-völgyében 520 m magasságban épült várost minden irányban 1.700-1.900 m magas hegyek koronázzák. Forrásokban való gazdagságának, igen kellemes klímájának is köszönhette néhai virágzását. Séta a Plava Voda (Kék Víz) ivóvíz forrásánál, majd az azonos nevű folyócska mellett épült középkori kávézó és bazár soron. Fakultatív török kávékóstolási lehetőség, majd felkapaszkodás a szandzsák –bégek néhai fellegvárába. A nagyszerű panorámák fotózása után leereszkedés az oszmán városmagba. A legfontosabb mecsetek, középületek bejárása után rövid szabadidő. Késő délutáni indulás Szarajevóba. Menet közben történetek a mai főváros megalapításáról, illetve felkészítés a méltán híres Baščaršija (“török negyed”) látnivalóiról. Fakultatív esti séta és vízipipa kóstoló lehetőség a Baščaršija negyedben, az idegen-vezető részvételével.       

Éj Szarajevóban

2. nap:  Szarajevói séták; A Savoyai Jenő herceg Kaszárnyától – a K.u.k birodalmi sörüzemig

Reggeli után fakultatív séta 8:15-től a Sárga Erőd kilátóponthoz, majd onnan a Savoyai Jenő herceg  K. u. k. Kaszárnya romjaihoz. A nagyszerű, s egyben szomorú körpanorámák fotózása az óváros felett.  Lesétálás Szarajevó belvárosába, majd találkozás helyi idegenvezetőnkkel a Sebilj kútnál. A közös séta útvonala: Sebilj kút – Városháza – Morica Han karavánszeráj – Gazi Huszrev Bég Nagymecset (belülről is) – Szarajevo 1878 – 1918 Múzeum – Latin-híd (a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet helyszíne) – Császári Mecset – At Medjan Park. 1 órás ebédszünet, majd látogatás busszal a Nemzeti Múzeumban. Az óvárosba visszaérve fakultatív látogatási lehetőség az idegenvezető részvételével a csodálatosan felújított Városházán, vagy szabadprogram. A Városháza látogatás után séta a Szent Antal Ferences Kolostortemplomhoz – és a vele szemben lévő 1864-ben megnyitott sörüzemhez. A Boldog Békeidők sörének fakultatív megkóstolási lehetősége a hamisítatlan osztrák-magyar sörözőben.  Fakultatív esti séta és vízipipa kóstoló lehetőség a Baščaršija negyedben, az idegen-vezető részvételével.   

Éj Szarajevóban

3. nap: A Perućica őserdőtől a Maglić (2.386 m) lábáig

Korai reggeli után utazás a montenegrói határvidékre, a Durmitor Nemzeti Parkhoz északról csatlakozó Sutjeska Nemzeti Parkba.   A 17.500 ha területű nemzeti park az ország legnagyobb és legkülönlegesebb védett területe: Itt tornyosul a felhőkkel takarózó Maglić (2.386 m) gigászi tömbje, s itt terpeszkedik a 20.000 éves (!)    Perućica őserdő, kontinensünk egyik utolsó őserdeje, 50 m-nél is magasabb, 300+ éves faóriásaival.   Sutjeska felé tartva néhány szó a nemzeti park rendkívüli élővilágáról (szirti sas, kőszáli kecske, balkáni zerge, szürke farkas, hiúz, barnamedve), illetve arról… mi is a szerencsésebb – ha találkozunk némelyikükkel, vagy ha nem…

A Sutjeskai csata (1943) történetének felelevenítése, a RAF Balkan Airforce működésének bemutatása, illetve Tito marsall csapatai brit felfegyverzésének rövid sztorija. Emlékezés Richard Burton 1973. évi amerikai –brit koprodukciós filmjére, a Battle of Sutjeska-ra, a Tjentište spomenik emlékműnél. Megismerkedés helyi nemzeti parki túravezetőnkkel, majd közös túra a Prijevor tisztásra, ahonnan (jó látási viszonyok esetén) a legszebben látható a Maglić, illetve a montenegrói Durmitor csúcsai. Pihenő és piknik a Vidikovac Prijevor kilátónál, majd séta a Perućica őserdő faóriásaihoz. (A túra teljes hossza kb. 5 óra, sétatempóval, a szintkülönbség 400 m.)

Késő délutáni elindulás Mostarba. Útközben ismertetés az 1877-1878. évi Orosz-török háború  következményeiről, az 1878. évi Berlini kongresszusról, illetve, hogy milyen körülmények között vált Bosznia Vilajet (1878-1908) Ausztria-Magyarország részévé. Az 1878. évi okkupáció, majd az 1908. évi annektálás eseményeinek rövid áttekintése. Esti megérkezés Mostarba. Vacsora után fakultatív sétalehetőség az óvárosban.

Éj Mostarban

4. nap: Mostar a Pax Ottomanica városa

Reggeli után találkozás helyi kísérőnkkel, majd 2,5 órás közös séta a „törökkori óvárosban”. A Neretva partján fekvő város ma is Hercegovina – Neretva Kanton székhelye, sőt több országos minisztérium otthona. 1468-ban vált a Neretva szandzsák szultáni központjává, ettől kezdve a Pax Ottomanica (Oszmán béke) egyik szimbólumaként, meseszép mintavárosaként vált ismertté. UNESCO világörökségi védelem alatt álló Öreg hídját Mimar Hayruddin, Szinán pasa egyik legtehetségesebb tanítványa építette, a hídhoz vezető utcácskák a mai napig őrzik a XVI-XVIII. századok hangulatát. A városnak az 1700-as években 22 mahale-je, lakónegyede volt, 10.000 fős lakossággal. Sétánk a legszebb középületeket, mecseteket, medreszéket járja végig. Utazás Blagaj kasaba településéhez, a Buna folyó óriási karsztforrásához. A forrás vízhozama ma is 30m3/sec., ezzel Európa egyik legbővizűbb forrása, jéghideg ivóvízzel. Blagaj kasaba évszázadokon át vonzotta a zarándokokat, de az itt villákat építő befolyásos efendiket is. Máig megmaradt szent helye a Blagaj Tekke derviskolostor, ahol látogatást is teszünk. Továbbutazás Stjepan Vukčić herceg, Hercegovina névadója máig bevehetetlennek tűnő fellegvárához.  Felkapaszkodás a gyönyörű panorámákkal jutalmazó falakhoz, a fellegvár „bevétele” Mátyás Fekete seregének mai közlegényei-közleányai által…

Visszatérés Mostarba, útközben példákkal a dualizmus korának (1878 – 1918) máig meghatározó rendkívüli fejlesztéseire, a néhai magyar kormányzók (Kállay Béni; Burián István) munkásságára, életművére. Koraesti szabadidő.

Éj Mostarban

5. nap: Ősi titkok földjén

Reggeli után utazás a Neretva mentén, Bosznia-Hercegovina déli vidékére, annak legősibb, legtitokzatosabb zugába. 1,5 órás séta a Hunyadi Mátyás (1458-1490) által is megerősített, erősen festői Pocitelj városkájában, ismertetővel a Hunyadi-kor déli határvédelmi vonalaival, politikájával.

Továbbutazás a 15.000 éve lakott Stolac városába. Közös séta Radimlja halotti városának szarkofágjainál, majd a Kr.e. VI. századi Daoron megalit falainál. A Kik voltak az itt élő „mükénéi falakat” építő illírek? kérdéskör „megvitatása” a terepen. Megérkezés Stolac óvárosába a kora délutáni órákban. A Bregava partján fekvő városkában 9 különböző korszak műemlékei, leletei láthatóak. Sétánk során a római;- bizánci;- oszmán-török ás osztrák-magyar épületeket, épület töredékeket nézzük végig. A műemlék városrészt az évezredes Felsővár koronázza. Közös sétánk a Bregava partján épült malmoktól – a legfelsőbb bástyákig vezet, rövid pihenővel, fakultatív török kávéfogyasztgatással. Késő délutáni látogatás a Trebižat folyó „ékszerénél”, a 25 m magas, 120 m szélességben szerteágazó, többágú Kravica-vízesésnél. Koraesti visszaérkezés Mostarba.

Éj Mostarban

6. nap: Ráma királyainak festői vidékén

Reggeli után utazásunk megkezdése a Neretva és a Ráma folyók (számos helyen felduzzasztott) partjain, fényképszünetekkel a legfestőibb pontokon. A minden irányból felettünk tornyosuló magashegységek (Prenj, Vran, Vranica) természetföldrajzának rövid ismertetése. Történetek, szemelvények a Magyar Királyságtól függő Boszniai középkori évszázadaiból, illetve a magyar uralkodók és főhercegek „Ráma királya”, „Bosznia hercege” és „Hum és Ráma hercege” titulusainak fontosságáról. Rövid pihenő Ráma kisvárosában, majd látogatás a Ráma-tó félszigetén épített Ferences kolostorban és annak meseszép parkjában. Néhány szó a franciskánusok XIII. századi Magyarországra településéről – majd a bosnyákok és bogumilok között végzett térítő misszióikról. Rövid elmélkedés a 95 m mély, „tengernyi” tó partján, majd utazásunk megkezdése az Orbász folyó (Vrbas) mentén, stratégiai ponton épült Jajca városába. Igaz mesék a városért vívott középkori magyar-török csatákról, Hunyadi Mátyás, Corvin János, Zrínyi Miklós és Frangepán Kristóf itt aratott győzelmeiről.  Rendelkezésre álló időtől függően látogatás a fallal körülvett felsővárban, illetve a mai is középkorias hangulatú óvárosban, majd a Csontváry Kosztka Tivadar által is megfestett vízesésnél.

Éj Jajca mellett

7. nap: Pannóniai hazatérés…

Reggeli után további séta Jajca várában illetve óvárosában (az előző napi városnézés sikeressége alapján), majd rövid utazás a Pliva vizéből felduzzasztott „Plivska-tenger” partjára. Kávé-tea szünet, búcsúzással Bosznia-Hercegovina meseszép vidékeitől. Folyamatos utazás a Banja Luka – Bosanska Gradiska – A3 és A5  autópályák (Horvátország) útvonalon, majd Magyarországra érve az M6 autópályán. Budapestre érkezés koraeste.

Részvételi díj reggelivel 183.900,-Ft

Fakultatív vacsora (előzetesen igényelhető)

77,-EUR/fő

Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás 

köthető

Helyben fizetett fakultatív belépők*

83,-BAM  + 16, – BAM

1 ágyas felár

80,-EUR

„Visokoi Piramisok” látogatás min. 20 fő esetén: 25,-BAM/fő

A részvételi díj az 1 éves családi Magyar Földrajzi Múzeum támogatói tagdíjat (7.000,-Ft) is tartalmazza – attól el nem választható. A családi múzeumi támogatói tagság átruházható.

*Belépők tételes felsorolása: 1./Travnik erőd; 2./ Nemzeti Múzeum; 3./Gazi Huszrev Bég mecset; 4./ Szarajevo Városháza;  5./ Blagaj Tekke kolostor; 6./ Blagaj fellegvár; 7./ Stolac Radimlja necropolis és Daoron falak; 8./ Stolac felsővár; 9./ Kravica-vízesés; 10./ Ráma, Ferences-kolostor; 11./ Jajca fellegvár

11 + 1: Buszozás helyi kisbuszokkal a Sutjeska Nemzeti Parkban: 16,-BAM

Szállások:

1./  Szarajevó: Hotel Saraj*** /www.hotelsaraj.com (közvetlenül a Baščaršija negyed mellett)

2./  Mostar: Hotel Mostar**** /www.hotelmostar.ba (új 4 csillagos hotel, séta távolságra az óvárostól)

3./  Jajca: Plisko Jezero Hotel*** /wwwpliskojezero.com (Jajca és környezetének legjobb szálláshelye, a festői Plisko Jezero tó partján)