USA DNY / KANYONOK FÖLDJÉN

Utazás Las-Vegastól a Grand Canyonon át – a navahó indiánok országáig

Időpont: 2015.  szeptember 23- október 5.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal, a helyszínen 12 személyes kisbusszal
Szállás: Best Western szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli
Létszám: 11 fő + 1 fő kísérő

Képgaléria

Az USA DNy-i, sivatagos államai kanyonjaikról és építészeti csodáikról is egyaránt jól ismertek. Ide futott be „Amerika főutcája” a Route 66, itt épült a gigászi méretű Hoover gát és itt található a navahó nemzet országnyi méretű rezervátuma is. Csak néhány kultikus név az erre található – s utunkba eső – csodákból: Las Vegas és az új Mike O’Callaghan Emlékhíd – Death Valley – Grand Canyon – Monument Valley – Festett Sivatag – Arizona meteorit kráter  – Zion Nemzeti Park – Bryce Canyon Nemzeti Park – Navahó Rezervátum

1. nap: Las Vegas, a  fény városa a sivatagban

Elutazás átszállással Las Vegasba, esti érkezéssel. Utazás a szállodánkba.

Bejelentkezés, majd erőnktől függően séta a Strip-en, Vegas főutcáján, látogatással a legismertebb kaszinókban: Caesar’s Palace, Bellaggio, New York-New York, MGM, Parisien. Hajnali ágybakerülés, majd nagyon kiadós alvás…másnap délelőttig.

Éj Las Vegasban

 

 

2. nap : A Colorado és a Hoover Gát

Délelőtti pihenő. 11:00 órai indulással látogatás a gigantikus méretű Hoover-gátnál. A Lake Mead kialakulásának bemutatása. A bátrabbaknak strandolási lehetőség a Lake Mead Természetvédelmi Terület gát alatti szakaszán a Coloradoban, a Willow Beach szakaszon. A XXI. század egyik első építészeti csodája, a Mike O’Callaghan-Pat Tillmann Emlékhíd fényképezése. Koraesti visszaérkezés a hotelbe. Szabadprogram a legismertebb kaszinók meglátogatásával.

Éj Las Vegasban

3. nap: Az extrémek földje – Death Valley

Kora reggeli indulássa utazás az Amargosa sivatagon át a Halál Völgyébe (Death Valley). Fényképezés az egyedülálló panorámát nyújtó Dante kilátópontról, majd leereszkedés a Death Valley Nemzeti Parkba. A világ leghíresebb „elborzasztó” nemzeti parkja a több 10 km-es panorámák, sós mélyföldek, homokdűnék és napégette csúcsok vidéke.

A -86 m tengerszint alatti mélységben lévő Badwater medencéből fényképezhető a 3.368 m magasságú Teleszkóp csúcs, úgy, hogy a májustól sokszor +40°C hőségből csodálhatjuk a 3.000 m feletti hófödte gerinceket. Rövid (nem kötelező…) séták: Kazán-szoros látogatóközpont, a Homokdűnék szaharai magaslatai, Ördög golfpályája sóvidék, Zabriskie Point azbeszt völgyek, Bad Water mélyföld. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

Éj Las Vegasban

4. nap: Utah a kanyonok világa

Kora reggeli indulás a Mormon-hegység keleti előterében az erdők és kanyonok birodalmába. Átutazás a Zion Nemzeti Park szédítő homokkőfalai alatt. Kora délutáni érkezés a Bryce Canyon Nemzeti Parkba. A „millió tű vidékének” számtalan hatalmas, színes kőoszlopa hihetetlen, életre szóló látvány. Fényképezés a kanyon felső peremén, a legszebb kilátópontokról, rövid sétákkal: Napfelkelte Pont; Alkony Pont; Inspiráció Pont. Séta a kanyon aljában a Navahó Kanyar lovas-ösvényen.

Éj a Bryce Canyon mellett

 

5. nap: A navahó nemzet története és élete

Reggeli indulással utazás a Smoky Mountain hegyek úttalan útjain, pihenőkkel és fényképezéssel a Grosvenor Arch kőhídjánál, majd a Cottonwood Canyon-ban.

(Figyelem! Intenzív esők, árvíz esetén a szilárd burkolatú, Kanab-on átvezető utat használja a csapat.) A Colorado vizéből felduzzasztott”sivatagi óceán”, a Lake Powell látványosságai és a Glen Canyon Gát. Megérkezés az országnyi Navahó Indián Rezervátumba. Vezetés az Echo Cliffs (Visszhang Sziklák) déli oldalán a Navajo Bridge hídhoz. „Navahóország” kőbe vésett térképének és a Colorado mélyben hömpölygő vizének fényképezése.

Éj Page-ben

6. nap: A Monument Valley indiánjai

05Kora séta az Antelope Canyonok alján. Tse’ bighanilini (navahó nyelven A sziklákon átfutó víz) jelentése sokat elárul a lágy navahó homokkőbe vájt réskanyonokról. A 20-30, sőt helyenként 40 m mélységű réskanyonokban a szemközti falak távolsága sokszor kevesebb mint 2 m. Megérkezés a festői Monument Valley déli bejáratához. A védett területen 20 km hosszú autós túra tehető a legelképesztőbb szikla formációkhoz. Útvonal: Mittens és Merrick Butte – Elephant Butte – Three Sisters. 2 órás fakultatív lovagolási lehetőség, indián vezetők segítségével. Ismerkedés a navahók lovas kultúrájával. Az Esőisten Meza megkerülése, majd fotózás a Totem és Yei Bi Chei szikláknál. Látogatás a „szélbeszélők” a II. Világháború navahó rádiósainak múzeumában. Esti vezetés a szálláshelyre, Chinle városkájába, a Navajo indiánok 5.000 fős központjába.

Éj Chinle-ben

7. nap: A navajo háborúk; A Pókasszony sziklája

Reggeli után látogatás a Canyon de Chelly-hez. A navajók csodálatos kanyonja mára nemzeti történelmi emlékhely. A több száz méter mély termékeny kanyonban védekeztek az utolsó harci főnökök Kit „Kötélvető” Carson kékkabátosai ellen. A nemzeti emlékhely legnagyszerűbb pontjai a több száz méter magas Pókszikla és a kanyonfalba épített pueblo erőd, a Fehér ház. Utazás a Hubbel Trading Post nemzeti emlékhelyhez. Ismerkedés a XIX. századi kereskedelmi állomás és az indiánok életével. Látogatás Window Rockban, a navajo nemzet fővárosában. A Navajo Múzeum megtekintése, majd utazás északra, az új-mexikói fenyvesek között Tsailébe. Látogatás a Navajo Főiskolán, helyi indián kísérő vezetésével. Visszautazás a Canyon de Chelly vidékére. Az északi kanyon romjainak fényképezése. Gyalogtúra a Fehér házhoz, a kanyon aljába. Fényképszünetek a déli kanyon peremének legszebb pontjain. Időtől függően vásárlási lehetőség egy kiválasztott Trading Post helyen.

Éj Chinle-ben

8. nap: A hopi nép mezái; A Festett Sivatag matuzsálemei

Kora reggeli indulás nyugatra, a „navahó rezervátumba zárt” hopik földjére. Ismerkedés a két indián népesség – a nomád és földművelő kultúra különbségeivel. Pihenő a Cottonwood trading postnál (indián szatócsbolt), majd néhány missziós kápolnánál a félsivatagos prérin. Rövid pihenő Pinonban (trading post és templom), majd Hard Rocksnál megérkezés a Hopi Indián Rezervátumba. Indián vezetővel tett túra Walpi erődfalvában. Megérkezés a Petrified Forest Nemzeti Parkba (megkövült erdő) kora délután. A késő triász kori, megkövült paleo-élővilágot őrző terület az amerikai kontinens egyik legkülönlegesebb helye. A színes sivatagokban kristállyá kövült erdők, növényi lenyomatok, dinoszaurusz leletek fényképezhetők, emellett 650 ásatási helyszínen (!) találtak ősi indián tárgyakat, néhai lakhelyeket. Rövid séták és fényképezés a Tawa, Chinde és Nizhoni pontoknál. A bizarr színű és formájú sziklák fényképezése, sétákkal: Puerco Pueblo (erődfalu), The Teepes (indián sátrak), Blue Mesa (kék fennsík). Séta a Kristály Erdő területén (több millió éve kikristályosodott, drágakő erdő), majd az Óriás Törzsek mezején (hatalmas, drágakő csillogású kristályos fatörzsek). Vezetés a Painted Desert (Festett Sivatag) területén át, esti érkezéssel szálláshelyünkre.

Éj Winslow környékén

9. nap: Az Arizona meteorit kráter; A Grand Canyon

08Kora reggeli látogatás a több mint 1.000 m átmérőjű meteorit kráternél. 50.000 évvel ezelőtt, a becslések szerint 50 m átmérőjű vas-nikkel meteorit 60.000 km/óra sebességgel csapódott a préri síkságába. Utazás északra a Painted Desert (Festett sivatag) földjére. Indián zászlók, kézműves termékek és ékszerek vásárlása Cameron-nál és Desert Viewnnél, majd megérkezés Grand Canyon Nemzeti Park déli oldalához. Séták az UNESCO világörökségi védelem alatt álló kanyon déli oldalán. A 277 mérföld hosszú, 17 mérföld széles völgy legmélyebb pontja 1.700m-rel a látogatók lába alatt található. A déli oldalon 35 km hosszan követhető a kanyon, megannyi elképesztő kilátást kínáló kiálló pontjainak sorozata: Anya Pont, Nagykilátás Pont, Őrült Pont, Tusayan Indián Romok, Kilátótorony.

Éj a Grand Canyon déli oldalán

10. nap: A Grand Canyon és a Route 66

Délelőtti séták a Grand Canyon peremén. 2 órás leereszkedés a kanyon oldalában. Rövid pihenő után vezetés Williams városán keresztül az Aubrey Cliffs sziklavidékére. Utazás a 66-os út festői, „Isten háta mögötti” vidékén Kingman városába, onnan Oatman szellemvárosba.

Esti érkezés Las Vegasba. Utolsó esti lehetőség az út árának visszanyerésére…

Éj Las Vegasban

 

11. nap:

Délelőtti elrepülés átszállással, éj a repülőn. Budapestre érkezés a 12. napon, október 4-én.

Részvételi díj reggelivel 515.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 249.000,-Ft
USA beutazás ügyintézés 14,-USD
Stornó biztosítás köthető
Belépők 69,-USD

1 ágyas felár:  870,-USD

Belépők tételes felsorolása

1./ Antelope Canyon
2./ Monument Valley
3./ Window Rock Navajo Museum
4./ Walpi Hopi Fortress village
5./ Arizona Meteorit Crater
6./ US National Parks kártya