ALASZKA medvéi

Alaszka átszelése a Katmai Nemzeti Parktól– a Jeges-tengerig

Időpont: 2015. szeptember 3 – 14.
Létszám:  9 fő + 1 fő kísérő
Utazás:  Menetrendszerinti repülőjárattal Anchorage-ba
Helyszíni közlekedés: 15 személyes különbusszal és belföldi kisrepülőkön, hidroplánokon
Szállás:  Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás:  Önellátás

(Naponkénti élelem beszerzés bevásárlóközpontokban. Napi élelmiszer költsége: kb. 20,-USD/fő )

„Mindig tiszteld Természet Anyát! Különösen, ha a tömege több mint 200 kg és a bocsait védelmezi…” James Rollins

Képgaléria

Alaszka medvéinek megfigyelése és fotózása közben átutazzuk a hatalmas országrészt, déli partjaitól – „Észak-Amerika teteje”, a Denali Nemzeti Parkon át  – az Északi-sarkkörig, sőt azon is túl – a Jeges-tengerig. Az őszbe forduló északi vadon nagyvadjainak megismerése mellett, bepillantást nyerünk az őslakos athabasca indiánok és eszkimók múltbéli- és jelenlegi életébe is. Medvekalandjaink legfontosabb „fejezetei” és helyszínei: 

1./ Parti barna medve (kodiak medve) – Katmai Nemzeti Park
2./ Grizzly medve  – Denali Nemzeti Park (Mt. McKinley 6.194 m)
3./ Jegesmedve – Arktisz Nemzeti Vadrezervátum
4./ Fekete medve (baribál) – bárhol, a Nagy Manitu akaratától függően…

1. nap : Menetrendszerinti járattal elrepülés az USA-ba , majd Seattle átszállással – megérkezés Anchorage-ba késő este. Járművünk felvétele, 25 perces transzfer után bejelentkezés hotelünkbe.

Éj Anchorage-ben

 2. nap : Amit a medvékről tudni szokás…

A 250.000 lakosú város (Alaszka egyetlen nagyvárosa) az Anchorage Teknő közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. Szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai városok és az északi vadon hangulatát. Kiadós reggeli Fred Meyernél, majd városnézés: A medvékkel kapcsolatos információgyűjtés és filmek megtekintése, az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a 4th Avenue szánhúzó kutya és bálna freskóinál, majd a szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany; prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton szedett aranyrögök) megkóstálásával. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail-hez a tengerparton, Cook kapitány emlékművének fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe.

Éj Anchorage-ben

 3. nap: Katmai óriás medvéi (repülés hidroplánon)

a001Rövid reggeli vezetés a Lake Hood-hoz, Földünk legnagyobb hidroplán reptavához.  Az előttünk álló 10 órás program egyeztetése. Kb. 90 perces repülés a lakatlan tajgák és hegyvonulatok felett, a Katmai Nemzeti Parkba, az óriás vulkánok és óriás partmenti barnamedvék földjére. A Kodiak-szigetétől északra fekvő, több mint 16.000 km2 területű, szigorúan védett területen rengeteg parti barnamedve él. A Shelikof-szoros lazactól hemzsegő folyó torkolatai, tavai és parthoz közeli folyói mellett korlátlan mennyiségű táplálékon hízhatnak, nőhetnek a medvék. A szakirodalom, ma is megosztott, hogy csak a szoros déli oldalán lévő Kodiak szigetvilág medvéi titulálhatóak-e kodiaknak – vagy az északi parti testvéreik is. Egy azonban bizonyos: Katmai medvéi is óriásiak.

A nemzeti parkba érkezés után medve orientáció, biztonsági felkészítés, majd igazoló jelvényeink kitűzése. Élelmiszereink elzárása után séta kijelölt ösvényeken, a Naknek-tó, az Iliuk Arm, illetve a Brooks folyó partján. A barna medvék és a tengernyi lazac fényképezése. A medvék követése, a helyszíni, fegyveres vadőrök utasításai szerint. (A Kb. 6 óra hosszúságú program során tetszés szerint térhetünk vissza elzárt élelmiszerünkhöz, illetve WC és étkezési lehetőség is adott a kemping telep éttermében.)

Késő délutáni repülés a vulkánóriások földje felett, vissza Anchorage hidroplán kikötőjébe.

Éj Anchorage-ben

4. nap: Irány Észak-Amerika teteje, a Denali

Ismételt kiadós reggeli Fred Meyernél, majd utazás Wasilla városába, az Iditarod központjába.

a002Helyszíni ismertető a világ legnagyobb kutyaszán versenyéről, s az időkről, amikor a kutyaszán volt az egyetlen közlekedési eszköz. Délutáni érkezés az Alaska Range központi vonulatához, a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „A Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható). A hegység előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon.

Látogatás a szánhúzó kutya kenneleknél, majd túra lehetőség a Savage River folyónál. (2 órás séta, a folyóparton vagy a folyó fölé tornyosuló sziklákhoz).

Éj Healy mellett

5. nap: A grizzly medve

a003Délelőtti indulás a nemzeti park belső területeire, busszal. „Vadászat fényképezővel” a legfestőibb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 120 km-re lévő Thorofare-hágóhoz, ahonnan egyedi  kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Információgyűjtés, majd filmvetítés Észak-Amerika tetejéről. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin  5.800 m magasság felett nem ritkák a –50°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Séta és a Denali csúcs fényképezése a Stony Hill hegyről, majd rövid túrák, székely medve viccek felelevenítése mellett… Vadmegfigyelés kora estig, majd sötétedéskor visszatérés a nemzeti park bejáratához, útközben a legjobban sikerült medve fotóink összehasonlításával.

Éj Healy mellett

 6.nap: Fairbanks, Alaszka aranyszíve

a004Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül.

Délelőtti utazás Fairbanksbe. Útközben ismertető Felix Pedro legendás aranyzsákmányáról, illetve az 1902-ben kirobbant Aranyláz eseményeiről. A városba érkezéskor fotószünet a Chena folyó partján, az Első felfedező család emlékműnél, majd látogatás az új információs központban. A rendkívül gazdag „Északi sarkkör” kiállítás közös megtekintése. Rövid utazás az egyetemi negyedbe. A méltán nagyhírű Egyetemi Északi Múzeum megtekintése, hangsúllyal az Aurora borealis (Északi fény) és a permafrosztba fagyott jégkorszaki állatok tematikán. A rendelkezésre álló időtől függően fakultatív kocsmázás, majd az égbolt fürkészése… Fairbanksben augusztus 21-től figyelhető meg az Északi fény (Aurora borealis), így tiszta idő esetén minden éjjel igen jók az esélyek a különleges égi jelenség megfigyelésére.   

Éj Fairbanks-ben

 7. nap: A Jeges-tenger jegesmedvéi (repülés kisgépen)

a005Kora reggeli indulással kb. 120 perc repülés kisrepülőn az Északi sarkkörön, majd a hatalmas kiterjedésű Arktisz Vadrezervátumon át a Jeges-tenger partjára. (Pontosabban a Beaufort-tenger partvidékére, az Északi szélesség 70º fölé.) Megismerkedés eszkimó vendéglátóinkkal és hajóink felszereléseivel. Medve biztonsági felkészítés, majd partmenti hajózás, az eszkimók bálnavadászatai során hátrahagyott csontvázak, illetve a part-menti zátonyok és szigetek mentén. A jegesmedvék, Földünk legnagyobb szárazföldi ragadozói ilyenkor gyülekeznek, a tengeri jégpáncél megerősödésére várva. Jó szerencse esetén, egy kirándulás során, akár 7-8 fehér óriás is fotózható.

A jegesmedvék életének, földrajzi elterjedésének tüzetes „feltérképezése” és megismerése.

Kutatás a jegesmedvék és nyomaik után, fotózással – az időtől és az időjárástól függően.

Késő délutáni visszarepülés Fairbanks-be. Közös whisky kóstoló, sok jéggel… majd az égbolt fürkészése, Aurora borealis kereséssel.

Éj Fairbanks-ben

 8. nap: Tartalék nap – megannyi sarkköri különlegességgel

A jegesmedve programot bonyolító repülő társaság 1 tartalék napot ír elő a résztvevőknek. A „rossz idő” kifejezés a Föld ezen szegletében mást jelent, mint a lágy klímájú Magyarországon. A program havazás, havas eső esetén is lezajlik. A tartalék nap, a repülés biztonsági hatóság esetleges 24 órás tiltása miatt szükséges.

A tartalék nap időpontja felcserélhető – vagyis az utazás 7. napja is lehet.

Fairbanks és környezete meglepően gazdag látnivalókban, így a nap folyamán számos programlehetőség választható:

1./ Látogatás a Nagytestű Állatok Kutató Állomáson (pézsmatulkok; karibuk)
2./ Látogatás egy aranymosó helyszínen (aranymosással), vagy egy néhai aranybányában
3./ Látogatás a Pioneer Múzeumban és tematikus parkban
4./ Látogatás a bevásárló központok egyikében – szőrme, sarkvidéki kellék, vadász, aranyrög stb… boltokban
5./ Kirándulás a 240 km távolságra lévő Yukon hídhoz, sétával és fotózással Alaszka folyamóriása partján.

Szabadidő és vásárlási lehetőség.

Este az égbolt fürkészése, Aurora borealis kereséssel.

Éj Fairbanks-ben

 9. nap: Visszautazás Anchorage-ba

Reggeli indulással folyamatos utazás délre, Anchorage-ba. Rövid fotószünetek és pihenők a legszebb helyszíneken. Késő délutáni bejelentkezés a hotelünkbe. A látottak, megéltek értékelése, majd pihenő.

Éj Anchorage-ban

 10. nap: Hazautazás

Kora reggeli utazás a repülőtérre. Elrepülés Seattle átszállással. Éj a repülőn. Átszállásokkal Budapestre érkezés a 12. nap reggelén, szeptember 13-án.

Részvételi díj 1 főre önellátással: 5.700,-USD (1.567.000,-Ft)
Repülőjegy irányár illetékkel: 398.000,-Ft
(Csak a foglalás pillanatában véglegesedik!)
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Storno biztosítás: köthető
1 ágyas felár: 970,-USD

 

Helyi, nem kötelező belépők:
1./ Denali Nemzeti Park helyi busz: 35,-USD + 7,-USD foglalási díj
2./ Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 16,-USD
3./ Denali repülés: 380,-USD

FIGYELEM! A KISREPÜLŐS ÉS HIDROPLÁNOS MEDVELES PROGRAM SZERVEZŐK FIZETÉSI FELTÉTELEI JELENTŐSEN ELTÉRNEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ELFOGADOTTÓL: A jelentkezés pillanatában 100% befizetést kérnek, azonnali 50% kötbér kikötéssel. (!)

 JELENTKEZÉSKOR, AZ UTAZÁSI SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSÁT MEGELŐZŐEN – A SPECIÁLIS KÖTBÉR FELTÉTELEK RÉSZLETES EGYEZTETÉSE ELENGEDHETETLEN.

 A repülős / hidroplános medveles programokra, a foglalási feltételek következtében – csak a jelentkezők névsorának, adatainak megadásával történhet helyfoglalás.