A NAGY INDIÁN VÁNDORÚT

Utazás a Vadnyugaton a préri indiánok nyomán

Időpont: 2015. július 24 – augusztus 9.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Denverbe, a helyszínen 15 személyes kisbusszal
Szállás: Best Western szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli
Létszám: 10 fő + 1 fő kísérő

Képgaléria

A Mississippi folyamtól nyugatra fekvő óriási területeket az 1800-as évek közepéig csak „Indiánország”-névvel jelölték az amerikai térképek. A polgárháború lezárulása után (1865) azonban megindult a nyugati területek fehér benépesítése – s ezzel együtt az őslakos törzsek megélhetésének, kultúrájának átmeneti felszámolása. A legendás indián háborúk és ütközetek (Vörös Felhő háborúja; Little Bighorn; Fort Phil Kearny) préri-vidékén a néhai hősök nevét és emlékét ma nemzeti emlékhelyek és vadnyugati városok őrzik. Utazásunk az indiánok szent helyein keresztül vezet Denverből – South Dakotán, majd a Yellowstone Nemzeti Park bölénylegelőin át  – vissza a Sziklás-hegységig – átélve a préri és legendáinak hangulatát.

1. nap: Irány Colorado

Délelőtti elrepülés New Yorkon keresztül Denverbe. Útközben rövid felkészítés Colorado államról, illetve Sziklás-hegységről és az amerikai aranylázak sztorijaiból.  Megérkezés után informatív városnézés a kivilágított, ultra-modern felhőkarcolók között, majd vacsora egy mall-ban.

Éj Denverben

 2. nap: Denver – A „mérföld magas” főváros

Történetek Colorado őslakosairól az ute, csejenn és arapahó törzsekről. Látogatás a Civic Center előtti Indián emlékműnél, illetve Kit Carson és a Vadnyugatot meghódító fehér telepesek emléktáblájánál. A város prémvadász időszaka, majd az 1858-as aranyláz eseményeinek felidézése. Látogatás a helyi arannyal fedett State Capitol impozáns épületénél, majd a US Mint (pénzverő) arany és numizmatikai kiállításán. Elutazás a mérföld magasan lévő (1.600 m) belvárosból a Lookout Mountain Park-ba, Buffalo Bill sírjához. Ismerkedés a híres vadnyugati mutatványos életével és korával. Megérkezés Wyoming állam fővárosába, Cheyenne-be kora este. Ismerkedés az itt zajlott indián- és legelő háborúk igaz western történeteivel, illetve a Frontier Days eseményeivel.

Éj Cheyenne-ben

3. nap / Préri indiánok nyomán

indiánLátogatás az Old West Múzeumban: az oglala sziú és vasútépítő kiállítások megtekintése. Jószág mustra a Wyoming Hereford Ranch szarvasmarha birtokon, modern cowboyok kalauzolásával. Utazás északra a Fort Laramie erődbe, ismerkedés annak stratégia fontosságával a Sziú-Csejenn hadjárat (1865 – 1890) idején. Az indián háborúk eseményeinek felelevenítése Dee Brown, a nagyszerű indián történész művei alapján. Megérkezés Nebraska államba, a póni indiánok néhai prérijeire. Látogatás a Fort Robinson Parkban,

Crazy Horse (Szilaj ló) halálának helyszínén. Koraesti megérkezés Chadronba.

Éj Chadronban

4. nap: A sziúk földjén

belyegReggeli utazás a Pine Ridge Sziú Rezervátum déli bejáratához. Látogatás Vörös Felhő harcifőnök sírjánál,  majd a Wounded Knee-ben, az utolsó indián mészárlás szomorú emlékhelyén. Átutazás a Rosebud Indian Rezervátum területén, pihenővel és helyi indián vezetők tárlatvezetésével a Sziú Indián Múzeumban. Ismerkedés a préri indiánok lovas kultúrájával és néhai vadász életmódjával. Átutazás a Fort Pierre National Grassland prérin, fényképszünetekkel a legfestőibb pontokon. Koraesti érkezés South-Dakota állam fővárosába, a 10.000 lakosú Pierre-be. (Pierre Verendrye márki az 1700-as évek közepén nyilvánította a területet Franciaország birtokának, s még az ő idejében alakult ki a híres szőrmekereskedelmi központ.)

Éj Pierre-ben

5. nap: Ülő Bika sírjánál

Átkelés a tóvá duzzasztott Missourin (Lake Oahe), majd utazás a Cheyenne River és Standing Rock Indiánrezervátumok prérijén át. Látogatás egy sziú településen, beszélgetés a törzs tagjainak mindennapi életéről a helyi indián önkormányzat kijelölt szakemberével. Ülő Bika, talán a leghíresebb sziú harcifőnök életének megismerése. Látogatás a Sacajawea Emlékműnél (Lewis & Clark vezetője), majd Ülő Bika sírjánál. Itt ölték meg 1890-ben, 59 éves korában „a világ leghíresebb indiánját”. Firesteelen és Eagle Buttén keresztül visszautazás Pierrebe.

Éj Pierre-ben

6. nap: A „Rosszföldek” préri világa

Reggeli látogatás a State Capitol épületében, majd a Fort Pierre erődben. Belviderenél megérkezés a Buffalo Gap National Grassland prérire. Cactus Fletnél látogatás a Prairie Homestead emlékházban, a Vadnyugatot meghódító fehér telepesek tipikus, szerény hajlékában, korabeli bútorokkal, fotókkal, okmányokkal. A Cedar Pass információs központban felkészülés a Badlands Nemzeti Park északi területeinek bejárására. A „Rosszföldek” nemzeti park az Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb látványossága. A néhai kiszáradt mocsár üledékes talaja mára borotvaéles tűk millióiként emelkedik ki a préri hullámzó füvéből. Az esővíz által felszabdalt terület szakadékai és csúcsai több 10 m magasságot érnek el, a védett préri-kutyákon kívül coyotok, csörgő kígyók és antilopok lakják a vidéket. Séták és fényképszünetek a legfestőibb helyszíneken.

Késő esti megérkezés Wall városkájába. A Wall Drug az egész Vadnyugat legnagyobb szatócsboltja (!). Évi 2.000.000 vásárló érkezik ide a világ minden szegletéből, hogy vadnyugati portékákat, relikviákat vásároljon.

Éj Wallban

7. nap: A Paha Sapa – a Sziúk Szent Hegyei

Utazás a Scenicbe vezető földúton a „semmi közepén” a prérin. Látogatás a Bear Coutry vadasparkban: baribál (fekete medve), hiúz, erdei farkas, puma, vadkecske és coyote fényképezés. Látogatás a híres elnéptelenedett szellemvárosban Rockerville-ben.

A Paha Sapa, a „Mennydörgő Manitu” lakhelye a préri indiánjainak legszentebb területe volt. A sötét fenyvesekkel borított, függőleges gránitszikláitól egyedi szépségű hegység területére, csak bizonyos ünnepek alatt léphettek be a törzsek tagjai, de a fegyverek használata a „Nagy Manitu” otthonában ekkor is tilos volt. Az 1860-as években megérkező európaiak a Fekete-hegyek elnevezést adták a vidéknek, s az itt található óriási mennyiségű aranynak köszönhetően a fehérek számára is kultikus szerepűvé vált…

Ezekért a hegyekért zajlottak a legismertebb indiánháborúk, Vörös Felhő, majd később Ülő Bika háborúi. Látogatás a Mnt. Rushmore Nemzeti Emlékhelyen, Washington, Jefferson, Lincoln és T. Roosevelt elnökök gigászi méretű, sziklába faragott portréinál. Továbbutazás Crazy Horse (Szilaj Ló) harcifőnök 240 m hosszú (!), készülő emlékművéhez. Utazás a Sylvian Lake gránitsziklákkal övezett, festői partjára. A tó partjáról indul a jelzett túraútvonal a 2.400m magas Harney csúcsra, a számtalan film helyszínéül választott területet legutóbb a „Nemzet Aranya 2” című filmben láthatták az egész világon. Továbbutazás a Needles Highway festői útvonalán. A fenyőerdőkből kiálló óriási függőleges gránittömbök szépsége meghaladja a leggazdagabb fantáziát is. Rácsodálkozások… és fotószünetek a legszebb pontokon. Esti megérkezés Custer városába.

Éj Custerben

8. nap: Ki volt Custer tábornok? És Wild Bill Hickok vagy Samuel D. Sturgis?

Délelőtti érkezés a Custer Parkba. A park területén több mint 1.400 bölény él. A csordák felkutatása, megfigyelése és fotózása. Továbbutazás északra, Deadwood szellemvárosába, ahol Wild Bill Hickok-ot, a Vadnyugat leggyorsabb pisztolyforgatóját is hátba lőtték… kártya és ivászat közben. Séta az 1890-es években álomra szenderült kisvárosban: Old Style Saloon 10., Aranyrög Trading Post, Aranypor Casino, Eagle Bar. Továbbutazás a legendás Sturgis városába. Ismerkedés a névadó tábornok – majd a város és a világhíres Harley Davidson találkozók történetével. Látogatás a Fort Meady Múzeumban, a legendás 7. Lovassági ezred néhai központjában. Szabadidő és éjszakába nyúló kocsmázási lehetőség.

Éj Sturgis városában

9. nap: Little Big Horn csatamezején

Reggeli indulás után Sundance városkájánál megérkezés Wyomingba. Ismerkedés a város nevét adó Sun dance (Naptánc szertartás hagyományával.) Rövid séta a Devil’s Tower 250m magas bazaltoszlopaiból összeálló csúcsa alatt, majd indulás a 250.000 km2-es préri-állam központi vidéke felé. A festői szépségű Wyoming „legmélyebb” pontja is 1.000 m tengerszint feletti magasságban van, hegységei, (Sziklás-hegység, Bighorn-hegység) lakhatatlanok, így az állam népessége ma sem haladja meg a 0.5 millió főt (!). Átutazás Gilette, majd Buffalo kisvárosain. Látogatás a Fort Phil Kearny erőd emlékhelyen, Vörös Felhő 1866-os győztes háborújának helyszínén, majd a Bradford Brinton Historic Ranch farmon. Átutazás Sheridan városán, majd megérkezés Montanaba, a Little Bighorn csatamezőhöz. Az 1876. június 25-én lezajlott ütközet, az Egyesült Államok lovasságának legnagyobb veresége volt. A mai Crow (Varjú) Indián Rezervátum területén kialakított emlékhely részletesen mutatja be az itt tábort vert csejenn, sziú és feketeláb indiánok szokásait, a leghíresebb főnökök életét (Szilaj Ló, Tízmedve, Ülő Bika) és Custer tábornok vereségét. A csata történetének meghallgatása, majd fényképezés a legfontosabb helyszíneken: Indián Emlékmű, Szilaj Ló – Keogh Ütközet emlékhely, Utolsó Emberig domb (Custer halálának dombja). Esti visszaérkezés Sheridanbe.

Éj Sheridanben

10. nap: Van most is egy Vadnyugat…

Átkelés Bighorn-hegyek festői gerincén. A 3.000 m átlagmagasságú hegyek útjai csak nyáron járhatóak. A 4.000 m feletti Cloud Peak (Felhő csúcs) állandó hótakaróba burkolózik. Látogatás a (valószínűleg hófoltokkal takart) Medicine Wheel írott történelem előtti indián kultikus helyéhez. Pihenő és séták a lakatlan főgerinc legfestőibb pontjain. Délutáni leereszkedés a Bighorn hegyekből Powellbe, majd onnan Cody városába

Éj Codyban

11. nap: Buffalo Bill élete és kora

rodeoA Buffalo Bill által alapított Cody városa a Vadnyugat élő múzeuma. Történelmi központjának legfontosabb múzeumai: Buffalo Bill Múzeum, Préri Indián Múzeum, Western Művészetek Múzeuma, Winchester Fegyvermúzeum. Látogatás az Irma Hotel Szalonban (Viktória királynő ajándékozta az épületet a Vadnyugat leghíresebb hősének), majd a rodeo pályán és a marha vásárok helyszínén. 3-6 órás egyéni látogatási lehetőség a 4 múzeumban. Cody a „Világ Rodeo-fővárosa”, így tavasztól-őszig majd minden nap rendeznek rodeót. Szerencsés esetben részvétel (nézőként) a napi rodeón. Fényképezés az ősi Cody rönkház utcácskájában és házai között. Esti italozás az Irma Hotel szalonjában, majd a pisztolypárbajok és lövöldözések megtekintése (Megrendezett látványosság…!).

Éj Codyban

12. nap: A csodálatos Yellowstone

Reggeli vezetés a Shosone Erdő vadregényes tájain, Wapiti és Pahaska városkáin át a Yellowstone Nemzeti Parkba. Egész napos autó és gyalogtúrák a 9.000 km2 –es természetvédelmi területen. „A nemzeti parkok anyjának” földrajzi és élővilágbeli változatossága egyaránt rendkívüli. Néhány a meglátogatott természeti csodák közül: Yellowstone tó (az ország legnagyobb magashegységi tava), Mud Vulcano (sár vulkán), Lower Falls (100 m magas vízesés, a sárga színű völgyben), West Thumb Gejzír medence, Old Faithful.

Ha kedvez a szerencse – a nemzeti parkban nagyszámban figyelhetjük meg a tajga vadjait: prérifarkas, fekete medve, bölény, jávorszarvas. Esti érkezés a park északi csücskébe, Gardiner be.

Éj Gardinerben

13. nap: Gejzírek és bölények földje

bolenyekEgész napos lassú haladás délre a Yellowstone-ban, nagyvad fényképezéssel (szerencsés esetben grizzly és jávorszarvas fotózással) és a bölények megfigyelésével. Séták a legszebb forróvizes tavaknál és gejzíreknél: Fekete Homok medence, Középút medence, Festékestál forrás, Gőzmozdony gejzír, Mammouth Hot Springs. A Lewis-tó érintésével utazás délre. Koraesti érkezés a Grand Teton Nemzeti Parkba.

Éj a Grand Teton Nemzeti Parkban

 

14. nap: Az égig érő Grand Teton

A Grand Teton hegység a Snake folyó prérijéből kiemelkedő 4.000 m magas gránit fal. A rendkívül meredek hegyvidék csipkéit számtalan hegyi tó is határolja. Felkészítő látogatás a Colter Bay információs központban, majd haladás a Jackson-tó keleti partján, fényképszünetekkel a legszebb panoráma pontokon. Hajózás a Jenny-tavon, háttérben a 4.197m magas Grand Teton csoport gleccsereivel és hómezőivel. Rövid túra a Hidden Falls vízeséshez, illetve az Inspirációs pont panoráma szirtjéhez. Erőnktől függően séta a Cascade Creek völgyben, majd a Jenny-tó nyugati partján. Jávorszarvas les a Snake meanderező, lápos vidékein. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre.

Éj a Grand Teton Nemzeti Parkban

15. nap: Visszautazás Denverbe

(A nap folyamán megtett távolság: 490 mérföld)

Hajnali indulással egész napos utazás, rövid pihenőkkel a Wind River Indián Rezervátum – Lander – Rawlins – Laramie – Denver útvonalon.

Éj Denverben

16. nap:  Hazautazás

Reggeli utazás a nemzetközi reptérre. Járműveink leadása, hazaindulás. Budapestre érkezés átszállásokkal a 17. napon.

Részvételi díj reggelivel 688.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel
USA beutazás ügyintézés 14,-USD
Stornó biztosítás köthető
Belépők 68,-USD

 

1 ágyas felár: 1.370,-USD