Ghána – São Tomé és Príncipe

Nyugat-Afrika utazás az Aranyparttól – az Egyenlítő dzsungel szigeteiig

 

Időpont: 2022. február 7 – 20.
Létszám: 18 fő + 1 fő magyar szakvezető + helyi idegenvezető
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken különbusszal
Szállás: Resortok és szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzó (reggeli és vacsora), 3 alkalommal ebéd

Nyugat-Afrika, a Guineai-öböl mentén kalauzol utazásunk, a legendás Aranypart (Gold Coast) UNESCO világörökségi erődjeitől az utolsó épen maradt egyenlítői őserdők mélyéig. Afrikai elveszett birodalmai, a portugál földrajzi felfedezések, a holland világkereskedelem és a viktoriánus kori örökség nyomán járjuk be a térség két legbiztonságosabb, legkiegyensúlyozottabb országát. Az Atlanti-óceán mellett hajózunk Földünk legnagyobb mesterséges „tengerén”, a Volta-tavon. Ghána ültetvényein megízlelhetjük a legendás kakaót, banánt – s más, olykor ismeretlen trópusi gyümölcsöket. São Tomén, az Egyenlítőn állva, egyszerre túrázhatunk mindkét féltekén…, az Obô Nemzeti Parkban megtapasztalhatjuk, milyen volt az ember előtti világ dzsungele.

Ghána, az Aranypart országa

A 239.000 km2 területű ország az Egyenlítő és a kezdő hosszúsági kör (Greenwichi délkör) metszéspontján fekszik (Az Egyenlítőtől 5°-ra északra), így geográfia értelemben a „Föld közepe”. Déli határa az Atlanti-óceán, több mint 560 km hosszúságban, a fekete kontinens legjobb természetes kikötőivel. 500 éven keresztül innen, az Aranypartról hajózták be Afrika majd minden aranyát. Fővárosa, Accra is három arany erőd (1./ Christiansborg – dán; 2./ Crévecoeur – holland; 3./ James – angol) köré épült. Ami Egyiptomban a piramisok – az Ghánában az UNESCO világörökségi erődök sora. Az ország ma is rendkívül gazdag színes- és nemesfémekben, arany és gyémánt termelése a világelsők között van. Itt termesztik a legtöbb és legfinomabb kakaót. Több alkalommal nyerte el az „Afrika legbarátságosabb országa” nem hivatalos címet, Fekete-Afrika egyetlen közepesen fejlett gazdasága. (A Dél-Afrikai Köztársaság nélkül).

São Tomé és Príncipe, az afrikai Galápagos-szigetek

A két nagy és számos, ma is lakatlan kisebb szigetből álló országocska a Kamerun vulkáni ív „óceánba csöppentett” kihunyt vulkánjainak sora. 300 km távolságra Afrika partjaitól, az Egyenlítő mentén. A lakatlan szigetek benépesítését, kultúrtájjá formálását a portugálok kezdték, s ez az ibériai örökség a mai napig is meghatározó. Földünk endemikus (csak itt élő) fajokban leggazdagabb területe, ezért született beceneve, az „afrikai Galápagos-szigetek”. A mai napig is csak nehezen megközelíthető, felhőkbe burkolódzó csúcsait Afrika utolsó őserdői övezik, 3 zónában: 1./ Partmenti esőerdők; 2./ Szubmontán esőerdők; 3./ Örökzöld köderdők. Dzsungeleiben 26 féle, csak itt élő trópusi madár hangját hallhatjuk, 130 féle, csak itt élő virág színeivel, illatával kísérve.

 

 

1. nap: Utazás Egyenlítői-Afrikába

Hajnali találkozás a Liszt Ferenc reptéren, majd elrepülés Lisszabon átszállással Ghána fővárosába, Accra-ba. Útközben vázlatos ismertető a „Harcos Király országának” (Ghána jelentése soninke nyelven) középkori múltjáról, a néhai, eltűnt országokról (Akwamu, Bonoman, Denkyira), az Ashanti-birodalomról, az itt élt népek egymás elleni háborúiról. Néhány szemelvény az európaiak megjelenése előtti arany- és rabszolga kereskedelemről, az afrikai rabszolgaság formáiról. Vázlatos áttekintés a Guineai-öböl természetföldrajzáról, Felső-Guinea térségéről, a mai Elefántcsontpart és Togo országai között elterülő, modern Ghána határairól. Miért ez volt az Aranypart? Hogyan alakult ki a néhai Gold Coast (Aranypart brit kolónia)? Hogyan lett az angolon kívül 19 hivatalos nyelvű Aranypartból – a mai Ghána? Csak néhány a megválaszolandó kérdésekből, a délutáni szállodai érkezésig. A szállásaink elfoglalása után rövid felkészítés a másnapi látnivalókra: A mára kb. 3 milliós lakosságúra duzzadt Accra legfontosabb turisztikai látványosságainak áttekintése.

Éj Accrában

2. nap: Costa do Ouro – Danske Guldkyst és Fort Amszterdam arany erődjei

Reggeli után látogatás Accra óvárosában, az európai hatalmak (Hollandia, Dánia, Nagy-Britannia) által létrehozott, mára UNESCO világörökségi védelem alatt álló erődöknél, s a XIX. században köréjük tervezett utcákon. Séta az Osu Erődnél (Fort Christiansborg), majd az Ussher Erődnél, a Holland Nyugat-Indiai Társaság néhai raktárbázisánál. (Figyelem! Az erődökbe történő bejutás esetleges – nem garantált.) Fotószünet az állandóan mozgalmas jamestowni halász kikötőnél. Továbbutazás a Függetlenség-terére. Néhány szó az első elnök, Kwame Nkrumah (1912-1972) amerikai és angliai tanulmányairól, Ghána 1957-es békés függetlenné válásáról és az elnök 1966-ban történt bukásáról. Utazás az Atlanti-óceán mentén nyugatra, menet közben áttekintéssel a portugál földrajzi felfedezések koráról, a Costa do Ouro (Portugál Aranypart) kiépítéséről, majd az ezt követő, további európai gyarmati berendezkedésről. Szemelvények a néhai Danske Guldkyst (1658-1850) – Dán Aranypart és Nederlandse Bezittingen ter Kuste van Guinea (1598-1872) – Holland Aranypart életéből. Látogatás Fort Amsterdam óceánparti romjainál. Késő délutáni bejelentkezés resort szállásunkra. Pihenés az óceánparton.

Éj a Coconut Grove Beach Resortban

3. nap: Guinea néhai dzsungelei; Ghána „piramisai”

Reggeli után utazás a Kakum Nemzeti Parkba. Az 1931 óta védett trópusi őserdő a néhai Felső-guineai dzsungelek utolsó zöld szigete. 57 féle trópusi fával, 50 m magasságban kiteljesedő összetett lombtömeggel, amiben 260 féle madár fészkel, köztük orrszarvúmadarakkal és jákópapagájokkal. A majmok legszaporább képviselői a Diana-cerkófok, míg a talajszinten még ma is látható többféle antilop, erdei disznók, erdei bivaly, szerencsés esetben erdei elefánt is. Rövid séták a nemzeti park nevét adó Kakum folyó mellékágai mentén, illetve a lombkoronában 30-40 m magasságban vezető canopy-n. Továbbutazás a Cape Coast (Fok Partvidék) partvidékére, a drámai méretű UNESCO világörökségi erődök, „a ghánai piramisok” földjére. Látogatás az elminai Szent György és Szent Jágó Erődöknél. Séta a nyüzsgő kikötői piacon, majd a Cape Coast Erőd és Múzeum közös bejárása. A rabszolga kereskedelem szomorú históriájának vázlatos áttekintése, néhány szóval annak megszűnéséről Európában és Amerikában. Késő délutáni visszaérkezés óceánparti resortunkba.

Éj a Coconut Grove Beach Resortban

4. nap: A Volta folyó hullámai

Reggeli utáni indulás a Volta folyó völgyéhez. Nyugat-Afrika főfolyója vízrajzának áttekintése, néhány szóval a Burkina Faso-ból eredő Fekete-; Fehér- és Vörös-Volta ágakról. Menet közben fotószünet Assin-Manso rabszolgatemetőjénél. Az akosomboi Volta Gát megépítésének rövid históriájának megismerése, majd megérkezés Földünk legnagyobb mesterséges tározója, a több mint 8.500 km2 (14 balatonnyi!) felületű Volta-tó déli csücskébe. Hajókirándulás a folyón, majd nyitva tartástól függően látogatás a gáton. Eklektikus elemzés az ember alkotta óriástó előnyös- és hátrányos hatásairól, következményeiről. Koraesti érkezés folyóparti szállodánkba. A naplemente élvezete a Volta partján.

 Éj a Volta partján

5. nap: Nyugat-Afrika legnagyobb vízesése; Togo határvidékén

Reggeli elutazás a Volta-tó keleti partján a Togo-hegységbe, a togoi határvidékre. Útközben áttekintés a Volta régió természetföldrajzáról és a néhai Schutzbegiet Togo (Német Togo) múltjáról, kitekintéssel Kamerun és a további volt afrikai német gyarmatok históriájára. Rövid séta, a bátrabbaknak mászás és fürdőzés a két lépcsős zuhatagrendszerből álló, 80 m magas Agumatsa (Wli) Falls vízesés lábánál. Az Agumatsa Nyugat-Afrika legmagasabb vízesése, oldalában ás környezetének ligetes erdőiben ma is nagyszámú denevér és repülőkutya kolóniákkal, népes cerkóf és pávián családokkal. Ghánai, togoi és benini kézműves termékek mustrálása, vásárlási lehetőséggel. Látogatás néhány határ menti faluban, a Scramble for Africa (Hajsza Afrikáért) időszakának felidézése. Délutáni visszaindulás a szállásunkra.

Éj a Volta partján

6. nap: A Kamerun vulkáni ív esőerdői

Kései kijelentkezéssel utazás Accra nemzetközi repterére. Útközben utolsó lehetőség ghánai, vagy egyéb más nyugat-afrikai ajándékaink megvásárlására. Áttekintés a Pagalu szigetétől a Kamerun vulkánig 1.600 k hosszan elnyúló Kamerun vulkáni ív meseszép szigeteiről, vulkánjairól, s a néhai végtelen esőerdőkről. Néhány szemelvény a múlt században függetlenné vált országokban lezajlott erdőirtásról, Afrika zöld tüdejének eltűnéséről – amazonasi összehasonlításokkal. Bevezetés az „afrikai esőerdők utolsó menedékhelye” São Tomé és Príncipe természeti viszonyairól, az Atlanti-óceánban rejtőzködő egyenlítői ökológia „Noé bárkájáról”. Kétórás délutáni repülés a szigetország fővárosába, São Toméba. Utazás ecolodge szálláshelyünkre, közben áttekintés a szigetek portugál felfedezőiről, Pedro Escobar és João de Santarém 1471-ben történt partraszállásának körülményeiről, s az ezt követő portugál évszázadokról. Komfortos öko-kunyhóink elfoglalása, séta az óceánpartra, a megannyi ismeretlen trópusi madár kíséretében.

Éj Mucumbliban

7. nap: Príncipe-szigete

Reggeli után továbbrepülés Príncipe-szigetére. Az egyenlítői szigetország kisebbik lakott szigetén 8.400 lakos él. Fővárosa Santo António do Príncipe népessége 2.620 fő – ezzel talán a világ legkisebb autonóm központja. Minden más település a felhagyott, vagy újjászervezés alatt álló ültetvényekhez kapcsolódó néhány utca. A sziget északi felén az elvadult ültetvények „keverednek”, a minden területet visszaigénylő erdőkkel – míg déli fele egy máig járhatatlan esőerdő, az Obô Nemzeti Park és a Príncipe-sziget UNESCO Bioszféra Rezervátum világa. Megérkezés után utazás a sziget északi felében: Látogatás a felhagyott Roca Sundy kávéültetvényen. Kísérlet Sir Arthur Stanley 1919-ben itt lezajlott relativitás elmélet igazolásának megértésére, jóleső sétával a másodlagos erdőkben, majom és trópusi madár fotózással. Néhány szó a szigeten zajló nemzetközi erőfeszítésekről, az érintetlen dél megőrzésére. Közös városnézés az 1975-ben álomba szenderült fővárosban, majd koraesti érkezés szálláshelyeinkre.

Éj Santo António do Príncipében

8. nap: A Príncipe-sziget UNESCO Bioszféra Rezervátum zöldje

Reggeli indulással látogatás Picão 1 utcás, „őserdőbe vágott” falujában, majd a felhagyott Roca Paciencia és Roca Belo Monte ültetvényeken. Történetek az 1975-ig tartó portugál idők virágzó nagybirtokairól, az ültetvényes gazdálkodás termékeiről (kakaó, kávé, banán, pálmafélék, egyéb trópusi gyümölcsök). Közös őserdei séta az idilli szépségű Banana Beach strandra. Továbbutazás az (ha lehet ilyet még szebb…) Ilhéu Bombom-szigethez. Séta és úszási lehetőség. Rövid vezetés a Trilho da Biosfera Pico Papagayo túraösvény kiindulóponthoz. Közös túra a naplementéig. Időjárástól és a látási viszonyoktól függően a környező őserdők és csúcsok panorámáinak fotózása. Koraesti visszaérkezés szállásainkra.

 

Éj Santo António do Príncipében

9. nap: Terpeszben az Egyenlítőn

Reggeli belső repülés São Tomé szigetére. Folyamatos utazás délre, Ponta Baleia kikötőjébe. Menet közben történetek a Portugál felfedezések koráról és az Armada Portuguesa (Portugál Haditengerészet) működéséről, Tengerész Henrik (1394 – 1460) életétől – 2021-ig. Ismertető a csodás trópusi sziget védett öko-zónáiról, az Obo Nemzeti Park 3 legfontosabb élőhely színteréről: 1./ Központi masszívumok és hegyek – a Pico de São Tomé (2.024 m), Pico de Ana Chaves (1.630 m) és a Pico Cão Grande (663 m); 2./ Malanza – a sziget déli öbleinek mangrovéi; 3./ Praia dos Conches és a Lagoa Azul északi sziklás peremei. Néhány szó Carlos Viages Gago Coutinho (1869 – 1959) kapitányról, az egész világot körbehajózó és repülő portugál nemzeti hősről, az ide vezetett geodéziai missziójáról, s hogy hogyan jelölte be az Egyenlítő pontos vonalát Ilhéu das Rolas szigetén. Rövid hajózás a Canal das Rolas-szoroson át a 2 km2 méretű, csodaszép Ilhéu das Rolas-ra. A 76 lakosú (!) sziget legmagasabb pontja 96 m, ahonnan tökéletesen belátható Sao Tomé déli vidéke és a végtelen óceán. A sziget partjain álomszép homokos strandok, pálmaligetek és kristálytiszta vizű sziklás öblök váltják egymást. Az „Exclusive Paradicsom” egyetlen üzemeltetője a portugál Pestana luxus resort csoport, helyi álom hoteljük a Pestana Equador. Csoportkép készítés az Egyenlítő emlékműnél, terpeszben az Északi- és Déli féltekén, majd pihenés a Pestana homokos strandján, vagy a sziget fakultatív körbejárása, felfedezése az idegenvezető részvételével. Délutáni visszahajózás a főszigetre, majd rövid utazás a Praia Inhame ecolodge-ba, ahol az őserdő és az óceán találkozik. Séta lehetőség az aranyhomokos fövenyen… Földünk egyik utolsó (szinte) érintetlen trópusi óceánpartján.

Éj a Praia Inhame ecolodge-ban

 

10. nap: Az afrikai Galapagos…

(Zárt bakancs és esőkabát hozatala nyomatékosan ajánlott!) Ráérős reggeli után utazás a sziget délkeleti partjain. Menet közben kísérlet a csak itt élő, endemikus növény és állatfajok bemutatására. Az évmilliók óta önmagukban fejlődő, a portugálok megjelenéséig lakatlan szigeteken Földünk leggazdagabb endemikus életközösségeit találjuk. A szárazföldi emlősöket csak a denevérek és repülőkutyák képviselték, akik 26 féle, kizárólag itt élő madárral „osztozkodtak” a légtéren. Az őserdők és dzsungelek 900 féle növényéből 95 (!) csak itt él, a rovarok, csigák, s más egyéb apróbb lények világában máig is új képviselőket keresnek és találnak a biológusok. Az „ilyen nincs is…” szépségű Pico Cão Grande megközelítése busszal, amennyire csak lehet. A megmagyarázhatatlan formájú, 663 m magas vulkáni tű keletkezésének magyarázata.

Vezetett sétánk megkezdése egy olajpálma ültetvényen, majd belépés a nemzeti park őserdejébe. Az elénk kerülő lények fotózása – vagy elkerülése, a helyi kísérő tanácsai alapján. Eljutás a Pico Cão Grande (A hatalmas Kutya) hegy lábához. Őserdei piknik, őserdei kosárból, ki mit hozott szilvapálinkával leöntve. Délutáni séta járműveinkhez. Visszautazás szállásunkra. Pihenési és úszási lehetőség az óceánparton.

 

Éj a Praia Inhame ecolodge-ban

11. nap: Egy elfeledett főváros emlékei

Reggeli után utazás São Tomé és Príncipe fővárosába, a 72.000 lakosú Sao Tomé-be. Az 1493-ban a portugál telepesek által alapított városban lakik mára az ország népességének 40%-a. „Elfeledett” középületei a portugál építészet remekei, máig állva az elmúlt évtizedek elhanyagoltságában. Az óváros utcáin tett séta elgondolkodtató időutazás 500 év sztoriajin és kérdésein át. A fővárosba utazva áttekintés az Afrikából történő betelepítésekről, a középkori Kongói Királyság (1390 – 1857) életviszonyairól, háborúiról, a rabszolgatartás rendszeréről. Meglepő történetek Nzinga a Nkuwu (1470 – 1509) és Mwemba a Nzinga (1509 – 1543) kongói királyok rabszolgaszerző hadjáratairól, az általuk működtetett rabszolgapiacokról, s a Sao Tomé szigetére küldött rabszolgáik értékesítéséről. A fővárosba érkezés után látogatás annak szülőhelyén, a XV. századi São Sebastião Erődnél, a mai Nemzeti Múzeumban. A kikötőt védő Ilhéu das Cabras-sziget fényképezése, majd séta Praca da Juventuda (Fiatalok parkja) felfedezői szobrainál. Látogatás a meseszép, volt Kormányzói Palotánál (Paláció Presidencial), majd a XV. századi (1814-ben átépített) Sé Catedral de Nossa Senhora da Graça katedrálisban. Fényképszünet a Portugál nagykövetség épületénél, majd sétánk folytatása a portugálok által épített főutcán és az Ana Chaves-öböl sétányán. Rövid szabadidő és vásárlási lehetőség. Délutáni utazás a korábban már megismert Mucumbliba.

Éj Mucumbliban

12. nap: Sao Tomé belső hegyvidékén

(Zárt bakancs és esőkabát hozatala nyomatékosan ajánlott!) Reggeli után utazás Monte Café hegyi ültetvényére. Látogatás a Museu Do Caféban, ismertetővel a XX. század eleji virágkorról, amikor itt szüretelték a lisszaboni kávéházak talán legkeresettebb kávéját. Rövid fotószünet a Sao Nicolau vízesésnél, majd ebéd az Almada Negreiros trópusi lombok alatti éttermében. Utazás a Jardim Botãnico do Bom Successo botanikus kertbe. Séta a dzsungelbe veszett trópusi botanikus ritkaságok között. Továbbutazás a capoeira erdőkön át (elvadult ültetvények és a másodlagos dzsungel keveredése) az Obo Nemzeti Park 1.000 m feletti őserdőjébe. Túra a különleges Lagoa Amélia krátertavához. Az 1.400 m magasságban lévő feltöltődő tó felszínét átszövi a növényzet, így a helyi vezetők kalauzolásával sétálni lehet a mozgó és úszó zöld szőnyegeken. Fakultatív nézelődési lehetőség King Kong megjelenésére várva… Valós madárles, repülőkutya és majom megfigyelés. Késő délutáni visszautazás az ecolodge-ba. Fakultatív gyalogos felfedezési lehetőség az óceánpart erdőiben, majd közös búcsúvacsora.

Éj Mucumbliban

13. nap: Az ÉNY-i partvidék csodái

Reggeli után rövid séta Neves városában, majd utazás a meredek és sziklás nyugati partvidéken, amíg az út visz. Az időjárástól függő séták az óceánparton, fotószünetekkel.

(Előzetes döntés alapján 4 órás túra lehetősége az Angolar vízeséshez.)

Séta a Lagoa Azul félszigeten, csoportképkészítéssel a baobab matuzsálemeknél. Búcsú helyi kíséretünktől a nemzetközi reptéren délután. Elrepülés Lisszabonba, Accra átszállással 19:35-kor. Éj a repülőn, átszállással hazaérkezés Budapestre a 14. napon, délután 15:00 órakor.

Részvételi díj: 1.180.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 410.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Belső repülések és hajózás A részvételi díjban
Nemzeti parki illetékek A részvételi díjban
Vízumok és ügyintézés 150,-EUR
Elvárt borravaló 7,-EUR/fő/nap
1 ágyas felár 230.000,-Ft