Kairó, minden metropoliszok Anyja

Gíza – Memphisz – Szakkara – Iszlám Kairó – Dahsúr – Khedive Kairó

Időpont: 2024. április 14 – 18.                         
Utazás: Közvetlen WizzAir járattal, a helyszíneken különbusszal
Szállás: A Swiss Inn Pyramids 5***** vagy hasonló hotel 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és ebéd)
Létszám: 20 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő egyiptológus idegenvezető

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

„A tegnapi részegség nem fogja oltani a mai szomjat.” óegyiptomi szólás

Egyidős az emberiséggel és idősebb, mint maga a történetírás. Memphisz; Héliopolisz; Gíza; Fusztát; Iszlám- vagy Khedive Kairó… mind ugyanazt, illetve „ugyanőt” jelentik: A mára 22.000.000 lakosságú (!) világvárost, „minden metropoliszok Anyját”. A múltban az ókori fáraók, a Mameluk- és Oszmán szultánok, alkirályok (khedive) dédelgetett központja – ma az UNESCO világörökségi kincsek kifogyhatatlan, felmérhetetlenül gazdag tára. Több mint 5.000 éves idővonalán a korok;- dinasztiák;- stílusok és az egész Óvilágot befolyásoló események sokaságát sodorta már a végtelenségbe a Nílus vize. Városrészei és kerületei valójában külön Világok.  Az egyetlen hely, ahol 4 éjszaka alatt „végig álmodható” civilizációnk teljes időutazása. S mindez 3 órára Budapesttől – Kr. e. 3.200-tól datálva. Egyetlen utazással 3 különböző idő- és időszámítás élménycsomagja. A napi felfedezések után minden este az 5*****-os hotel-resortunk zöld oázisában megpihenve. Csábító lehetőséggel a legjobb keleti illatszer,- fűszer,- kávé és tea,- valamint vízipipa különlegességek kipróbálására.

1. nap: Utazás Kairóba
Találkozás a hajnali órákban a Liszt Ferenc reptéren, majd elrepülés, közvetlen járattal Kairóba, Egyiptom és egész Afrika legnagyobb és legrégebbi metropoliszába. Reggeli érkezés után utazás a méltán világhírű „Régi” Egyiptomi Múzeumba.  A „Khedive Kairó” városrészben épült múzeum épülete önmaga is egy rendkívüli látványosság.   Közös bejárásunk során Tutankhamon fáraó sírjának páratlan kincseire helyezzük a hangsúlyt, majd igénytől függően, további 1,5-2 órát töltünk a legfontosabb látnivalóknál. Rövid utazás a 187 m magas Kairó Toronyhoz (Borg El-Qāhira), aminek tetejéről nagyszerű kilátás nyílik a Nílusra, illetve a belvárosi kerületekre. Rövid séta az Al Zohrija Botanikus kertben, fotószünettel az óriási Khedive fánál.  A resortukba utazáskor vázlatos ismertető a gigászi Greater Cairo Region (GCR) vagyis “Nagyobb Kairó Régió” kialakulásáról, annak városrészeiről. Igaz mesék a három különböző korszakban is „újra és újra felépített” város múltjából: Memphisz Kr.e. 3.200-ban,- majd Fusztát 641-ben történt alapításának rövid áttekintése. Délutáni bejelentkezés gyönyörűen parkosított resort-hotelünkbe. Szobáink elfoglalása után a resort és szolgáltatásainak felfedezése. Korai indulásunk után – korai nyugovóra térés.

Éj Kairóban

2. nap: Gíza és Dahsúr piramisaitól Memphiszig (Alsó-Egyiptom ókori UNESCO világörökségei)
Közös reggeli. Rövid utazás Gíza óbirodalomi piramisaihoz (Kheopsz, Khefrén és Menkauré fáraók piramisai). Rövid séták és fényképezés mindhárom óriás árnyékában, majd az Istenkirályok örök nyugalmát őrző Szfinx-nél és a lábai előtt elterülő Völgy-templomban. Összkép élvezet és tevehajcsár hajszolás a piramisok feletti platóról. Kiutazás Dahsúr kevéssé látogatott, és talán ezért is lenyűgöző piramisaihoz. Séta az irdatlan Vörös, illetve Hajlott piramisok körül, látogatás belül, ahol lehetséges. Visszaúton rövid látogatás Szakkara necropolisában. Az Imhotep által Dzsószer fáraónak emelt (Kr. e. 2667-2648) lépcsős piramis körbejárása. Kései ebédünk elfogyasztása, pihenő. A nap folyamán látogatást teszünk egy papírusz manufaktúrában, ahol bepillantást nyerhetünk a több évezredes papírgyártás,- illetve kalligráfia művészet – mesterségébe is. Látogatás a több mint 5.200 éves (!) Memphisz, az ókori Alsó-Egyiptom első fővárosának romjainál.  Kora esti visszaérkezés a hotelünkbe.

Éj Kairóban

3. nap: Az Iszlám Kairó 1001 meséje (A Mameluk- és Oszmán idők UNESCO világörökségei)
Közös reggeli. Utazás az óváros fölé magasodó Citadellára (arabul: Qalaʿat Salā ad-Dīn). Az óriási várnegyedet a Jeruzsálemet a keresztényektől “visszafoglaló” Saladin (1174-1193) kezdte kiépíteni. A Mameluk, majd Oszmán szultánok idején, több mint 700 éven át innen kormányozták Egyiptomot, illetve a hozzá tartozó más afrikai és ázsiai területeket. Ma minden műemléke UNESCO világörökségi védelem alatt áll, az iszlám építészet különböző stílusainak óriásléptékű “bemutató terme”. Látogatás az 1383-ban átadott Al Nasir Mohamed Mecsetben (mameluk stílus), majd a mellette tornyosuló, 1848-ban átadott Mohamed Ali Nagymecsetben (oszmán stílus). Közös séta, fényképezés a legszebb panoráma pontokról. “Leereszkedés” az elképesztő méretű Szultán Hasszán- és Al Rifai’ mecsetekhez. A 8.000 m2 belső területű Szultan Hasszánt (ami egyben medresze is), 1363-ban nyitották meg, míg a közvetlenül mellette álló XII. századi Al Rifai1-t az 1800-as évek utolsó harmadában alakították át, Herz Miksa(1856-1919) szakmai irányításával, az egyiptomi alkirályok (khedive) és királyok mauzóleumává. A közös megtekintés után rövid szabadidő a monumentális épületekben, és körül.

Rövid utazás a 972-ben átadott Al Azhár Mecsethez, a Nyugati civilizáció talán legrégebbi alapítású egyeteméhez. Látogatás kívül és belül… néhány szóval az itt járt, vagy tanult magyar kutatókról, mint pl. Orbán Balázs (1829-1890); Erődi Béla (1846-1936); az „Angol beteg”, Almásy László (1895-1951) és Germanus Gyula (1884-1979), arabul Julius Abdulkerim Germanus. Megérkezés “minden keleti bazárok anyjához” a Khan el Khalili Bazárhoz. Fakultatív vízipipa (shisa) kóstolás, majd fűszer- és keleti csecsebecse vásárlási lehetőség. Közös ebéd, egy, az európai (vagy japán és koreai) turistákat fogadó étteremben. Séta az UNESCO világörökségi Al Muizz ad Din utca körzetében a mameluk falakhoz és óriási középkori kapukhoz, majd némi szabadidő. A szállodánkba történő visszautazás során látogatás és vásárlási lehetőség Kairó egyik legismertebb illatszer alapanyag,- és illatszer műhelyében, ahol megismerkedhetünk a legfontosabb keleti illatokkal – s azok csábító, kábító, nyugtató… vagy inkább felkorbácsoló hatásaival.

Éj Kairóban

4. nap: Az At-Turkiyyah és az Angol-Egyiptomi Szudán korának csodái
Reggeli utazásunk közben történetek a Mohamed Ali dinasztia (1805-1953) korából, amikor Egyiptom alkirályai, majd királyai egy igen tekintélyes, a mai Szudántól – Szaúdi Arábiáig terjedő „albirodalmat” építettek ki – névleg Oszmán fennhatóság alatt, gyakorlatban brit gazdasági függésben. Néhány fontos khedive (alkirály), mint pl. Mohamed Ali (1805-1848), Khedive Iszmáil Pasha (1863-1879) és király, mint pl. Fárúk (1936-1952) korának áttekintése – illetve az általuk építtetett paloták, intézmények, városrészek sztorijainak bemutatása. Átutazás a pazar Abdeen Palotába. Az 1863-tól épülő palotával együtt egy egész városrész, az ún. Abdeen Negyed is megszületett, hiszen Iszmáil Pasha ide költöztette az uralkodói udvartartást és hivatalokat az „elavult” Citadelláról. Látogatás az „egyiptom-szudáni Versailles-i kastélyban”. Közös ebéd, s közben felkészülés a következő épületcsoda meglátogatására. Utazás a Nílus talán legszebb szigetére, az ókori római időkben Babilon-szigetként ismert, Rawdah-szigetre. Itt álmodták- és építették meg az El Manial Palotanegyedet, a körülötte elterülő perzsa kertekkel, illetve angolparkokkal.  Közös látogatás a Mohamed Ali Palota Múzeumban. A palota a többféle iszlám stílus – a rokokó – az Art Nouveau irányzat együttes keveréke, Egyiptom utolsó uralkodóinak a fáraókét is meghaladó költekezésének… máig megcsodálható hozadékaival. Hazaúton néhány szó Fárúk király viselt dolgairól, az azóta lejátszódott modernizációról, fejlődésről… és hogy miért volt majd mindenki sokkal nyugodtabb, elégedettebb… régen, az ő idején…

Visszaérkezés resort-hotelunkba, a szolgáltatások élvezete khedive stílusban. Vásárolt fűszereink, illatszereink, ékszereink, keleti csecsebecséink és egyéb ajándékaink módszeres elcsomagolási lehetősége.

Éj Kairóban


Louis Comfort Tiffany (1848–1933). Úton a Régi és Új Kairó között. Citadella, Mohamed Ali Mecset és a Mameluk sírok, 1872. Olajfestmény. Brooklyn Museum.

5. nap: Hazautazás
Reggeli, majd kiutazás a reptérre. Hazarepülés közvetlen repülőjárattal, megérkezéssel a Liszt Ferenc reptérre kora délután.

Részvételi díj 398.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Belépők A részvételi díjban
Repülőjegy irányár, illetékkel  70.000,-Ft + poggyász
Elvárt  borravaló  8,-USD/nap
Vízum (Helyszínen fizetendő) 25,-USD
1 ágyas felár: 125.000,-Ft