Egyiptom a Nílus és a Vörös-tenger ajándéka

Felső-Egyiptom & Núbia UNESCO világörökségei és különleges tájai, Luxortól – Szudán határvidékéig

Időpont: 2023. november 17-27
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal; a helyszíneken különbusszal
Szállás: 4 csillagos szállodák, 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Svédasztalos reggeli és vacsora, a Vörös-tengernél teljes ellátás (az érkezés éjszakáján nincs vacsora)
Létszám: Min. 32 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő egyiptomi házigazda

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig
Tudományos vendég: Dr. Karancsi Zoltán, geográfus egyetemi docens, SZTE JGYPK

A történelem jobb tanácsadó, mint a jó szándékok.”- Jeane J. Kirkpatrick (1926-2006)


Kép: David Roberts (1796-1864) – The Great Temple of Aboo Simble Nubia

Asszuánból induló, Felső-Egyiptom és Núbia utazásunkat a klasszikus XIX. századi expedíciók példáját követve, a lehető legtöbb népszerű tudományos szempont figyelembevételével állítottuk össze. A Kr.e. IV. évezredi Théba UNESCO világörökségi építményeinek korától – Angol-Egyiptomi Szudán (1899-1956) sorsdöntő eseményeiig követjük végig a Nílus országa(i)nak írott idők kezdete óta hömpölygő idővonalát. Kirándulást teszünk a Líbiai-sivatag peremein, illetve az Arab-sivatagon keresztül is. A Vörös-tengeren hajózva egészen a szudáni határokig jutunk, ahol a Wadi El Gamal Nemzeti Park mangrove erdőitől a Nayzak türkiztó „szeméig”, illetve a Sataya korallzátonyok delfinöbléig jutunk. Abu Szimbel, Asszuán, Kom Ombo, Edfu vagy Luxor ókori csodái mellett feltárul szemünk előtt a Mameluk- és Oszmán Birodalmak korának öröksége is. A tengeren töltött napjaink során megismerhetjük, megfigyelhetjük annak színpompásan trópusi zátonyait, teremtményeit. Saját tapasztalataink mellett merítve a térség földrajzát, élővilágát és múltját bemutató útleírásokból, cikkekből is – napközben, mindig, s mindenhol keleti kényelemben – az esti pihenők alatt.

1. nap: Asszuán, Felső-Egyiptom déli határa
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren a déli órákban. Elrepülés kairói átszállással Asszuánba. Utazás közben a régi Egyiptom 3 régiója, Núbia; Felső-Egyiptom és Alsó-Egyiptom történeti földrajzának, mai határainak áttekintése, néhány térkép és szemléltetés segítségével. Késő esti megérkezés Sa’id (a mai Felső-Egyiptom) legnagyobb déli városába, Asszuánba. Rövid éjszakai utazás a hotelbe.

Éj Asszuánban

2. nap: Asszuán az Első katarakta stratégia városa
A Nílus Első kataraktájánál épült Asszuán már a Kr.e. III. évezredi Egyiptomi Óbirodalom idején is kiemelt fontosságú hely volt. Partmenti kőbányái, biztonságot adó szigetei hamar a fáraók kulcsfontosságú központjává emelték. A Nílus partján állva mindenfelé UNESCO világörökségi helyszíneket pásztáz a tekintet, amik 4 különböző területen koncentrálódnak: 1./Quebbet el-Hawa (Szelek kupolája), az óbirodalmi fáraók mára óriási homokdűnévé alakult temetkezési helye; 2./ Elephantiné-sziget, rajta a fáraók palotái és templomai; 3./ Nílusi kőbányák, s a „Befejezetlen obeliszk”; 4./ Szent Simeon Kolostortemplom. Asszuáni tartózkodásunk alatt mind a 4 helyszínt tüzetesen bejárjuk. Mai napi programunk: Látogatás a Nagy Gátnál (Aswan High Dam) menet közben történetekkel Gamal Abdel Nasser felemelkedéséről, az 1952. évi forradalomról és a Szuezi-csatorna államosításáról, illetve az átmeneti „szovjet barátság” koráról. Behajózás a felduzzasztott folyóban található Philae / Ízisz istennő Templom Komplexumhoz. Kihajózás a méltán világhíres néhai kőbányához, a „Befejezetlen obeliszk” megtekintésével. Utunkat és nílusi hajózásainkat folytatva látogatás a Kitchener-sziget nagyszerű trópusi botanikus kertjében, néhány szóval a névadó, Horatio Herbert Kitchener (1850-1916) életéről, s a viktoriánus kori Brit Birodalomban játszott szerepeiről. Áthajózás a Núbiai faluba, majd a valaha igen elegáns és népszerű Cornish partmenti konflisaihoz, rövid kocsikázással.

Éj Asszuánban

3. nap: Abu Szimbel és Núbia más csodái
Hajnali indulás Abu Szimbel UNESCO világörökségi templomaihoz. Utazás közben Núbia múltjának két merőben eltérő időszakában „kutakodunk”: 1./ Az Egyiptomi Újbirodalom (Kr.e. 1550 – Kr. e. 1069) legkiemelkedőbb uralkodója, a 66 éven regnáló II. (Nagy) Ramszesz élete és kora; 2./ Az „At Turkiyyah”, illetve a Muhammed Ali dinasztia (1805-1953) időszaka, amikor Egyiptom és Szudán egy korona alá tartozott. A Nasszer-tó nyugati partjára érkezve közös látogatás Nagy Ramszesz, majd 8. számú nagy királyi hitvese, Nefertari Meritmut csodaszép templomaiban. Visszaúton rövid hajózás a Nasszer-tavon a Kalabsha templomhoz, majd látogatás a Quebbet el-Hawa déli oldalára épült Szent Simeon Kolostor romjainál. Napunk végén a Núbia Múzeum kincseinek közös megtekintése.

Éj Asszuánban

4. nap: Utazás a Nílus keleti partján; Mamlúkok és Oszmánok nyomain
Reggeli után utolsó asszuáni felukka hajózásunk az Elephantiné-szigetre. Látogatás az ókori romváros kilátóteraszán, majd az Asszuán Múzeumban. Felső-egyiptomi utazásunk megkezdése északra, a Nílus keleti partján. A buszkirándulás kiváló alkalom arra, hogy az előttünk álló, méltán világhírű hellenisztikus templom komplexumok (Kom Ombo és Edfu Hórusztemplom) történetei mellett a középkori Mamlúk Szultánság (1254 – 1517), illetve az azt követő Oszmán Egyiptom Vilájet (1517-1867) évszázadainak legfontosabb eseményeibe is betekintsünk.
Közös látogatás Kom Ombo templomában, a Ptolemaida dinasztia (Kr.e. 305 – 30.) korának legépebben megmaradt szakrális komplexumában. Pár szó Sobek, az ókori Krokodil Isten fontosságáról, majd látogatás a mumifikált krokodilok szentély-múzeumában. Továbbutazás a Nílus mentén északra, az Edfui Hórusz templomhoz. A Kr.e. II. században ez volt az egész Hellenisztikus világ egyik legnagyobb és legjelentősebb szellemi központja, Hórusz a Sólyom Isten ebben az időben afféle „egyiptomi Zeuszként” regnált a többi istenségek felett. Edfuból utazás Luxorba, az ókori Felső-Egyiptom néhai fővárosába, közben betekintés az UNESCO világörökségi kincsekkel „zsúfolt” város történelmi korszakaiba, Théba Kr. e. IV. évezredi alapításától, a város birodalmi központtá emelkedéséig. Az előttünk álló városrészek, UNESCO látnivalók „letérképezése”.

Éj Luxorban

5. nap: A Nílus keleti partjának UNESCO csodái
Reggeli után látogatásunk megkezdése a gigászi Karnak templom-komplexumban, ami egyben római erődként, illetve XIII. századi Mameluk mecsetként is szolgált/ szolgál. Théba „a 100 kapu városa” már a Kr.e. III. évezredben is „világméretű” vonzással rendelkezett, hiszen a mai modern Szudántól, Izraelig és Szíriáig csodálták fényét. A XVIII. dinasztia (Kr. e. 1550 – Kr.e. 1292) idején vált az Ámon-Ré kultusz birodalmi központjává. Szinte minden fáraó hozzáépített valamit a város méretű templomokhoz, a sok ezer éves falak egyben a legdicsőbb uralkodók arcképcsarnokai is. Délután átutazás a Luxor templom-komplexumba, illetve látogatás a belvárosban. III. Amenhotep; Tutankhamon; III. (Nagy) Thotmesz; Hatsepszut és még jó néhány meghatározó, itt építtető fáraó életének rövid áttekintése – egészen III. Alexandrosz (Nagy Sándor) megkoronázásáig. Koraesti szabadprogram.

Éj Luxorban

6. nap: A Nílus nyugati partjának UNESCO csodái
A mai napon meglátogatott helyszínek mindegyike (is) UNESCO világörökségi kincs. „Időutazásunkat” a Királyok völgyében kezdjük, látogatással a legnevezetesebb fáraók sírkamráiban. Howard Carter (1874 – 1939) életének és Tutankhamon fáraó sírja 1922. évi megtalálása történetének közös áttekintése az eredeti helyszínen (Királyok völgye No62.) Séta Hatsepszut fáraó(nő) sziklatemplománál, majd látogatás egy alabástrom műhelyben. Rövid fényképszünet és séta a Memnon kolosszusoknál. Késő délutáni szabadprogram és pihenő a hotelben.

Éj Luxorban

7. nap: Utazás a Keleti-sivatagon át a Vörös-tengerhez

Reggeli indulással utazásunk megkezdése a Keleti-sivatagon (néhai Arab-sivatag) át. A 225.000 km2 területű sivatag keleti határa már a Vörös-tenger. A sivatag képe itt jelentősen eltér a Líbiai-sivatag hangulataitól: platók, vádik (időszakos patakmedrek) és hegyvonulatok szabdalják a felszínt, agyagos és sós medencékkel a nyílt térszíneken. Az É-D tájolású Vöröstengeri-hegység „vadat megtartó” menedékeinek köszönhetően máig él itt sivatagi róka, szirti borz, ugróegér, sörényes juh, dorkászgazella, de még núbiai kőszáli kecske is. Az égbolt gyakori vendége a szakállas saskeselyű. Utazásunk Al Luqajtah-ból Al Kuszajr-ba vezet, rövid fotószünetekkel az arra érdemes helyszíneken. Történetek a Nílus-völgyét, illetve Egyiptom sivatagait megjárt magyar utazókról, mint Orbán Balázs (1829-1890); Benedikty József (1829-1897); Erődi Béla (1846-1936); Kovács János (1816-1906); Zádori János (1831-1887) és az „Angol beteg”, Almásy László (1895-1951).

Néhány szó Marsza Alam városának kiépüléséről, illetve az északra lévő ismertebb korall övezetekről, mint a Rash Muhammad Nemzeti Park (Sharm el Sheik), illetve a Giftun-szigetek (Hurghada). Al Kuszajr városában rövid látogatás az Oszmán erődnél, majd utazásunk folytatása délre, a Vörös-tenger partján. Marsza Alamba érkezve látogatás a Tengeri Mecsetben. Fakultatív fohász, hogy az előttünk álló napokban sok trópusi tengeri lényt lássunk a zátonyoknál. Megérkezés után a resortunk és a környező tengerpart „felfedezése”. Felkészülés az előttünk álló tengeri kalandokra.

Éj Marsza Alamban

8. nap: A Shaab Sataya delfinjei; a Ráktérítő mentén
A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:
1./ Jól megérdemelt pihenő a resortban és strandolás.
vagy
2./ Egész napos fakultatív kirándulás a Shaab Sataya delfin zátonyokhoz, a Ráktérítő közelébe. Kora reggeli ébresztő, majd utazás a Hamata Marina kikötőbe. Két órás hajókázás délre, egészen közel a Ráktérítőhöz. Menet közben vázlatos áttekintés a Vörös-tenger korall világáról, az ezekben a vizekben élő delfinekről, tengeri tehenekről. A Sataya atoll pereméhez érve lehorgonyzás, majd (jó szerencse esetén) merülés a delfinek között. Frissen készített ebéd a hajón, majd egy kis pihenő után újabb merülés a delfinek vizeiben, illetve a színpompás korallperemek mentén – s helyenként felett. Visszahajózás közben a Vörös-tenger partvidékének, fontosabb kikötőinek „felfedezése, le egészen Ádenig…” afféle XIX. századi módon, papírtérkép segítségével. Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe.

Éj Marsza Alamban

9. nap: A Wadi El Gamal Nemzeti Park partjai és a Qulan mangrove erdői
A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:
1./ Jól megérdemelt pihenő a resortban és strandolás.
vagy
2.Egész napos fakultatív kirándulás a Wadi El Gamal Nemzeti Park védett partszakaszain. Reggeli utazás a Qulan mangrove erdőbe. Séta a homokos partvidéken, illetve a part menti sekély vizekben, „terepgyakorlati” magyarázatokkal a mangrovés partok fontosságáról, szerencsés esetben madár, esetleg teve fényképezéssel. Ebédünk és frissen pörkölt „gabana kávénk” elfogyasztása az Al Abadba beduinok táborában. Pipás búvárfelszereléseink összekészítése, majd úszás Ras Hankorabnál, illetve a Sharm el Luli partszakaszon, a türkiz és halványkékek több mint 50 árnyalatának varázslatával. Sharm el Luli parmenti korallzátonyainak változatossága, élénk trópusi színeinek kavalkádja életre szóló, felejthetetlen élmény. Továbbutazás a párducszem alakú „Nayzak-tó” egyedülállóan kristálytiszta medencéjéhez. Úszás ás további búvárkodási lehetőség. Késő délutáni visszaérkezés a hotelünkbe. Pihenő, majd búcsúvacsora – közben jövő évi „Alsó-Egyiptom és a Líbiai-sivatag oázisai” utazásunk megtervezési lehetősége – térképről is.

Éj Marsza Alamban

10. nap: Vissza Európába
Kései ébresztő, majd reggeli. Strandolási lehetőség. Kései kijelentkezés déli 12:00 órakor a szobáinkból. Esti indulás Hurghada repülőterére, megérkezéssel az éjszakai órákban. Elrepülés kairói átszállással hajnali 04:45 órakor, hazaérkezéssel Budapestre a 11. napon a déli órákban.

A résztvevők 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagságban, s ezzel 1 éves

A Földgömb magazin előfizetésben is részesülnek.

Figyelem! Víz alatti fényképezésre alkalmas fényképező és/vagy kamera hozatala nyomatékosan javasolt, mert a legjobb víz alatti és korallzátony fotókat készítő résztvevők „házon belüli” fotópályázaton vehetnek részt. Az első 3 helyezett további 1 év MFT és a Földgömb előfizetést nyer.

 

Részvételi díj 778.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 197.000,-Ft
Belépők A részvételi díjban
Stornó biztosítás 2,5%
Elvárt borravaló (baksis) 8,-USD/fő/nap
1 ágyas felár 295.000,-Ft
Egész napos fakultatív Wadi El Gamal Nemzeti Park Kirándulás 38.000,-Ft
Egész napos fakultatív Shaab Sataya korallzátony és delfin kirándulás 33.000,-Ft

Figyelem!

Zárt túracipő, fürdőruha, naptej, napszemüveg és fényvédő kalap hozatala hangsúlyozottan ajánlott.